Kimler halen çağrı cihazı kullanıyor?

Kimler halen çağrı cihazı kullanıyor?

Bu küçük elektronik cihazlar, dayanıklılıkları ve uzun pil ömürleri sayesinde sağlık ve acil durum hizmetleri gibi belirli alanlarda hala hayati bir iletişim aracı olarak kullanılıyor.

Cep telefonlarının dünyanın birincil iletişim aracı haline gelmesiyle birlikte çağrı cihazları büyük ölçüde geçmişte kaldı ve söz konusu cihazların kullanımı 1990'larda zirve yaptıktan sonra talep azaldı.

Ancak bu küçük elektronik cihazlar, dayanıklılıkları ve uzun pil ömürleri sayesinde sağlık ve acil durum hizmetleri gibi belirli alanlarda hala hayati bir iletişim aracı olarak kullanılıyor.

İngiltere'deki büyük bir hastanede cerrah olarak görev yapan bir doktor, "Yanıt gerektirmeyen mesajlar göndermek açısından çok sayıda insanla iletişim kurmanın en ucuz ve en etkili yolu" diyor ve çağrı cihazlarının ülkedeki her sağlık kurumunda doktorlar ve hemşireler tarafından yaygın olarak kullanıldığını ekliyor.

Hastanelerin bazı bölümlerinde telefonlar çalışmadığı için cep telefonuyla söz konusu bu işlemleri gerçekleştirmeniz mümkün değil.

Doktor, "Çağrı cihazları insanlara nereye, ne zaman ve neden gideceklerini söylemek için kullanılıyor" diye ekliyor.

Çağrı cihazları, Salı günü Hizbullah üyeleri tarafından kullanılan binlerce cihazın Lübnan genelinde eş zamanlı olarak patlatılması ve en az 12 kişinin ölmesi ve yaklaşık 3.000 kişinin yaralanmasıyla bir anda dünya gündemine oturdu.

Lübnanlı üst düzey bir güvenlik kaynağı ve bir başka kaynak, patlayıcıların cihazların içerisine İsrail istihbarat servisinin (Mossad) yerleştirdiğini söyledi.

Hükümet verilerine göre Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) 2019 yılında yaklaşık 130.000 çağrı cihazı kullanıyordu ve bu rakam dünyadaki tüm çağrı cihazlarının yüzde 10'undan fazlasına denk geliyor.

Hastane acil servislerinde çalışan doktorlar buralarda çağrı cihazı taşıyor.

Ulusal Sağlık Otoritesi'nden üst düzey bir doktor, birçok çağrı cihazı ve telsizin uyarı verebildiğini ve ardından gruplara sesli mesaj yayınlayabildiğini, böylece tüm sağlık ekiplerinin aynı anda acil bir duruma karşı uyarılabildiğini söylüyor.

İngiltere'de devlete bağlık başka birçok kurumun çağrı cihazı kullandığı biliniyor.

Cep telefonları

Çağrı cihazlarını takip etmek, GPS gibi modern navigasyon teknolojilerinden yoksun oldukları için akıllı telefonlardan çok daha zor.

Bu da onları geçmişte suçlular, özellikle de ABD'deki uyuşturucu kaçakçıları arasında popüler bir tercih haline getirdi.

Ancak eski FBI ajanı Ken Gray Reuters'a yaptığı açıklamada, suç örgütlerinin bugünlerde cep telefonlarını daha fazla kullandığını söyledi.

"Bunları (çağrı cihazlarını) kullanan var mı bilmiyorum, hepsi cep telefonlarına ve kontörlü telefonlara geçtiler" diyerek bu telefonların işi bittikten sonra kolayca atılabildiğini ve farklı bir numaraya sahip başka bir telefonla değiştirilebildiğini, bu nedenle de takip edilmelerinin zorlaştığını söyledi.

Soruşturma Bürosu'nda 24 yıl görev yapan ve şu anda New Haven Üniversitesi'nde ceza adaleti ve iç güvenlik dersleri veren Gray, "suçluların zamanla ve yeni teknolojiye adapte olduğunu" söyledi.

Cogentive Market Research tarafından Nisan ayında yayınlanan bir rapora göre, bir zamanlar Motorola gibi şirketler için önemli bir gelir kaynağı olan küresel çağrı cihazı pazarı 2023 yılında 1,6 milyar dolarlık bir hacme ulaştı.

Bu, 2023 yılı sonunda yarım trilyon dolara ulaşacağı tahmin edilen küresel akıllı telefon pazarına kıyasla oldukça küçük bir pay.

Ancak güncel verilere bakıldığında çağrı cihazlarına olan talebin arttığı görülüyor.

Kuzey Amerika ve Avrupa, sırasıyla 528 milyon dolar ve 496 milyon dolar gelirle çağrı cihazları için en büyük pazar konumunda.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.