"Körfez bölgesi silahlı çatışmanın eşiğinde"
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Körfez ülkelerinin silahlı bir çatışmanın eşiğinde olduğunu söyledi.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Körfez ülkelerinin silahlı bir çatışmanın eşiğinde olduğunu belirterek ABD ile Çin arasında süren rekabetin dünyayı ikiye böldüğünü ve büyük endişe içerisinde olduğunu söyledi.
ABD'nin New York kentinde düzenlenen BM 74. Genel Kurulu Görüşmeleri'nin açılışında konuşan Guterres, öncelikle Ortadoğu ve Körfez ülkelerinde yaşanan savaşlara değindi.
193 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarına hitap eden Guterres, "Körfez'de sonuçlarını kaldıramayacağımız endişe verici silahlı bir çatışma olasılığıyla karşı karşıyayız.Küçük bir yanlış hesabın büyük bir krize yol açabileceği göz önünde bulundurulduğunda sağduyu ve itidal için elimizden gelen her şeyi yapmamız gerek. Suudi Arabistan'ın petrol tesislerine yönelik saldırı kabul edilemez." diye konuştu.
Guterres, bölgede ABD ve İran arasında yaşanan gerginliğe de değindi. Bölge ülkelerinin karşılıklı saygı ve iş birliği içinde birbirlerinin iç işlerine karışmadan yaşamasını umut ettiğini vurgulayan Guterres, İran Nükleer Anlaşması'nın ise korunması gerektiğinin altını çizdi.
ABD-Çin kutuplaşması endişe verici, evrensel bir sistem yaratmalıyız
Guterres konuşmasının devamında ABD ve Çin arasında yaşanan 'ticaret savaşı' ve iki kutuplu dünya düzeninin oldukça endişe verici olduğunu belirterek "Evrensel bir sistemin devam etmesi için olası bir kırılmadan kaçınmalı ve elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Uluslararası kurallara saygı gösteren evrensel bir ekonomi,çok kutuplu dünya ve çok yönlü kurumlar kurmalıyız." dedi.
Guterres sözlerine şöyle devam etti: "Büyük bir kırılmadan korkuyorum. Dünya ikiye bölünüyor, dünyanın en büyük iki ekonomisi kendi para birimleri, ticari ve finansal kuralları, kendi internetleri, yapay zekaları ve sıfır kazanımlı jeopolitik ve askeri stratejileriyle birbirleriyle rekabet eden iki ayrı dünya yaratıyor."