Küba'da protestolara katılan yüzlerce kişi kayıp
Küba'da pazar günkü dev protesto gösterisinin ardından devam eden eylemlerde dün bir kişi öldü, yüzlerce kişinin ya gözaltında ya da kayıp olduğu bildirildi.
Küba'da pazar günkü dev protesto gösterisinin ardından devam eden eylemlerde dün bir kişi öldü, yüzlerce kişinin ya gözaltında ya da kayıp olduğu bildirildi.
İçişleri Bakanı Lazaro Alberto Álvarez Casas ölen kişinin başkent Havana yakınlarındaki bir eylem sırasında polisle çatışmaya giren 36 yaşındaki Diubis Laurencio Tejeda olduğunu açıkladı. Olaylar sırasında bazı kişilerin gözaltına alındığını belirten ancak sayı vermeyen bakan aralarında polis memurlarının da bulunduğu birçok kişinin yaralandığını kaydetti.
Bakan açıklamasında eylemcileri evleri yağmalamak, yangın çıkarmak ve şebeke hatlarına zarar vermekle suçladı, ayrıca eylemcilerin polise ve sivil halka karşı bıçak, taş ve diğer maddelerle saldırdığını da sözlerine ekledi.
Küba'nın hemen her köşesinde pazar günü başlayan protesto gösterilerinde binlerce kişi gıda ve ilaç sıkıntısı, hayat pahalılığı ve hükümetin koronavirüsle mücadele politikasında sivil hakların kısıtlanmasını eleştirmişti.
Uluslararası Af Örgütü: Yüzlerce kişi kayıp
Uluslararası Af Örgütü'nün Amerika direktörü Erika Guevara-Rosas sosyal medyadan dün paylaştığı bir mesajda şu ana kadar zorla gözaltına alınan kişi sayısının 115'i geçtiğini ve bu kişiler arasında bağımsız gazetecilerin de bulunduğunu bildirdi.
Sanatçılar, akademisyenler ve alternatif düşünenlerden oluşan Küba özgür ifade hareketi San İsidro ise 144 kişinin eylemlerin ardından ya gözaltında ya da kayıp olduğunu duyurdu. Eylemlerden sonra haber alınamayan kişilerin bazılarının polis tarafından kelepçelenip dövülerek götürüldüğü belirtiliyor.
Kayıp oluğu bildirilen kişiler arasında İspanya'nın önde gelen gazetelerinden biri için çalışan Kübalı gazeteci Camila Acosta'nın da bulunuyor. İspanya Dışişleri Bakanı José Manuel Albares evinden alınarak gözaltına alınan gazetecinin derhal serbest bırakılmasını talep etiklerini açıkladı.
Aktivistler hükümeti "tepki taburları" olarak bilinen ve protestoculara karşı sivillerden oluşturulan organize çeteleri kullandığını öne sürüyor.
Sosyal medya kesintisi
Öte yandan hükümetin pazar günkü protestoların ülkenin her alanına yayılmasında büyük etkisi olan sosyal medya kullanımını kısıtlama girişiminin sürdüğü belirtiliyor. Londra merkezli Netblocks pazartesi ve salı günü Küba'daki Facebook, WhatsApp, Instagram ve telegram uygulamalarının kısmen engellendiğini açıkladı.
Dünya çapında erişim kısıtlamalarını gözlemleyen NetBlocks yöneticisi Alp Toker Küba'daki kısıtlamaların gerçek zamanlı olarak Küba'daki protestoları organize etmek ve haberini paylaşmak için kullanılan platformlarda mesajlaşmayı durdurmak için süregelen bir ksııtlamaya işaret ettiğini belirtti. Toker ayrıca normal durumun görünüşte korunması için bir kısım bağlantının sürdüğüne de dikkat çekti.
Küba'da mobil internet yalnızca iki yıldır kullanımda.
Hükümet Küba'da son 30 yıldır ilk defa patlak veren protesto eylemlerinde halkın şikayet ettiği ekonomik sıkıntıların en büyük sebebi olarak Amerika Birleşik Devletleri'nin uyguladığı ambargoyu sorumlu gösteriyor.
Ülkede pazar günü yapılan dev protestonun ardından son iki gündür daha küçük çaplı ve genellikle başkent merkezli eylemler devam ediyor.
Kaynak: Euronews