Küresel silah satışları 592 milyar dolara ulaştı
Dünya genelinde, Covid-19 salgınının neden olduğu sorunlara rağmen silah satışları artışını art arda yedinci yıla taşıdı.
(Fotoğraf: Rheinmetall)
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsünün (SIPRI) yayımladığı bir rapora göre, savunma sanayi alanındaki en büyük 100 şirket, 2021’de silah ve askeri hizmet satışlarını artırdı.
Söz konusu satışların bir önceki yıla göre yüzde 1,9 artışla 592 milyar dolara ulaşarak, satışların 7 yıldır art arda arttığı kaydedildi.
SIPRI raporunda 2021 yılında tedarik zincirlerinde meydana gelen aksaklıkların silah ticaretine engel olduğu bilgisi paylaşılırken Rusya'nın Ukrayna işgali sebebiyle bu aksaklıkların daha da kötüye gidebileceği belirtildi.
Rapora göre küresel silah satışları en az 2015'ten bu yana istikrarlı bir şekilde artış yaşadı.
ABD merkezli 5 firmanın 2018'den bu yana listenin başında yer aldığı belirtiliyor. Bu firmalar şöyle sıralanıyor: Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, Raytheon ve General Dynamics
Savunma sektöründe en büyük 100 şirket içerisindeki ABD'li toplam 40 şirket, 2021 yılında 229 milyar dolarlık silah satışı yaptı.
Çin ilk kez SIPRI'nın sıralamasına girdi
Çinli silah şirketleri ise ilk kez listeye girdi. Bu şirketlerin toplam satışları bir önceki yıla göre yüzde 6,3 artış kaydederek 109 milyar dolara çıktı. Çinli şirketlerden dördünün söz konusu listenin ilk 10'u arasında yer aldığı ifade ediliyor.
Avrupa'dan 27 şirket, savunma sektöründeki 100 şirket içine dahil olmayı başarırken, bu üreticilerin toplam silah satışları ise yüzde 4,2 arttı ve 123 milyar dolara yükseldi.
Almanya, Rusya'nın Ukrayna işgali sonrası silah satın alma arayışına girmişti. Almanya'da Rheinmetall, ThyssenKrupp , Hensoldt ve Diehl üreticilerinin silah satışları geçen yıl, bir önceki yıla göre yüzde 5,6 artarak 9,3 milyar dolara ulaştığı kaydedildi.
İlk 100 içerisine girebilen 6 Rus üreticinin satışları ise, 2021’de yüzde 0,4 artarak 17,8 milyar dolara çıktı.
2 Türk şirketi sıralamaya girebildi
Türkiye merkezli silah şirketlerinden ASELAN 56., Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ise 84. sırada yerini aldı.
İkilinin satışları toplamda yüzde 12 arttı. Böylece iki şirket 3 milyar 360 milyon dolarlık silah satışı gerçekleştirdi.