Kuzey Kore askeri personeli, derinleşen ilişkilerin ortasında Rusya'yı ziyaret ediyor

Kuzey Kore askeri personeli, derinleşen ilişkilerin ortasında Rusya'yı ziyaret ediyor

Ziyaretin amacı ve Rusya'nın hangi bölgesini ziyaret ettikleri de dahil olmak üzere herhangi bir ayrıntı verilmedi.

Kuzey'in devlet medyası Salı günü yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin seçkin bir askeri personel heyetinin Rusya'yı ziyaret etmek üzere yola çıktığını ve iki ülke liderlerinin daha yakın askeri işbirliği sözü veren bir anlaşma imzalamasından bu yana iki ülke arasında ilk askeri eğitim ziyaretinin gerçekleştiğini duyurdu.

Devlet haber ajansı KCNA'nın haberine göre Kim Il Sung Askeri Üniversitesi Başkanı Kim Geum Chol, askeri eğitim yetkililerinden oluşan heyete liderlik ediyor ve Pazartesi günü uçakla yola çıktı.

Ziyaretin amacı ve Rusya'nın hangi bölgesini ziyaret ettikleri de dahil olmak üzere herhangi bir ayrıntı verilmedi.

Adını devletin kurucusundan alan üniversite, seçkin subaylar için bir eğitim merkezi ve ülkenin lideri Kim Jong Un, ülkenin üçüncü lideri olarak yetiştirilirken İsviçre'de eğitim gördükten sonra bu üniversiteye gitti.

Askeri üniversite heyeti, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Haziran ayında Pyongyang'a yaptığı ziyaret de dahil olmak üzere geçtiğimiz yıl rekor sayıda üst düzey yetkilinin karşılıklı ziyaret ettiği Kuzey Kore'nin Rusya'ya yaptığı son resmi temas oldu.

Putin ve Kim zirvede, Kim'in ittifak anlamına geldiğini söylediği karşılıklı savunma anlaşmasını da içeren "Kapsamlı Stratejik Ortaklık" anlaşmasını imzaladı.

İki ülke arasındaki askeri ilişkilerin kamuoyuna açık bir şekilde gelişmesi, Kuzey'in Ukrayna'ya karşı kullanmak üzere Rusya'ya silah sevkiyatı yaptığına dair kanıtlara işaret eden ve Pyongyang'ın Moskova'dan bilinmeyen bir yardım alıyor olabileceğine inanan Seul ve Washington'daki yetkilileri endişelendiriyor.

İki ülke de silah sevkiyatı iddialarını reddediyor.

Bu hafta Washington'da yapılacak NATO zirvesine katılacak olan Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Moskova'yı Pyongyang ile dostluğunun iki ülke arasındaki aktif ekonomik ilişkilere olumsuz yansımaları konusunda uyardı.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum