Kuzey Kore: Balistik füze denememiz başarılı
Kuzey Kore, Pazar günü gerçekleştirdiği balistik füze denemesinin "başarılı" olduğunu açıkladı.
Kuzey Kore devlet haber ajansı KCNA, füzeyi "yerden yere atılan orta ila uzun menzil arası füze" şeklinde tanımladı.
Güney Kore Savunma Bakanlığı denemeyi "ABD Başkanı Donald Trump'ın yanıtını test etmek için bir provokasyon olarak" nitelendirdi.
ABD'nin yeni Savunma Bakanı James Mattis bu ay içinde Güney Kore ziyareti sırasında Kuzey Kore'nin nükleer silah kullanması durumunda buna "etkili ve çok sert" yanıt verileceğini söylemişti.
KCNA, yeni geliştirilen Pukguksong-2 füzesinin nükleer başlık taşıyabilecek kapasitede olduğunu ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un denetiminde yapıldığını yazdı.
ABD ve Güney Kore, füzenin Japon Denizi istikametinde 500 kilometre havada kaldığını duyurdu.
Reuters haber ajansına konuşan ve ismi belirtilmeyen bir yetkili ABD, Japonya ve Güney Kore'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne acil toplanma çağrısı yaptıklarını söyledi.
Deneme, Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin, ABD ziyareti devam ederken gerçekleşti.
Japon yetkiler, füzenin ülke sularına ulaşmadığını bildirirken, Başbakan Abe denemeyi, "kesinlikle kabul edilemez" olarak tanımladı.
ABD: Pasifiklerde ittifaklarımızı güçlendireceğiz
ABD Başkanı Donald Trump ise, "Amerika, müttefiki Japonya'nın yüzde 100 yanındadır" açıklaması yaptı.
Trump'ın üst düzey danışmanlarından Stephen Miller, Amerikan Fox televizyonuna yaptığı açıklamada, "Kuzey Kore rejiminden son yıllarda artan bir şekilde gördüğümüz düşmanlığı vazgeçirmeyi ve engellemeyi içeren stratejimiz kapsamında, Pasifik bölgesindeki çok önemli ittifaklarımızı destekleyecek ve güçlendireceğiz" dedi.
Japon Denizi istikametinde fırlatılan füze, Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin ABD ziyareti sırasında gerçekleşti
Birleşmiş Milletler kararları Kuzey Kore'nin balistik füze denemesi yapmasını yasaklıyor.
Buna rağmen Kuzey Kore, son yıllarda bölgede endişeye neden olan bir dizi nükleer deneme gerçekleştirdi.
Güney Kore Dışişleri Bakanlığı füze denemesi ile ilgili yaptığı açıklamada, "Kuzey Kore'nin devam eden provokasyonları Kim Jong-un rejiminin mantıksız doğasının ve nükleer ile füze saplantısının bir göstergesi" ifadesini kullandı.
Kuzey Kore'ye bir kınama da NATO'dan geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Kuzey Kore'ye, "gerilimi daha fazla artırmama ve uluslararası toplumla anlamlı bir diyalog vasıtasıyla yeniden ilişkiye geçme" çağrısında bulundu.
Avrupa Birliği de Kuzey Kore'nin "uluslararası yükümlülüklerini tekrar eden bir şekilde gözardı etmesi provokatif ve kabul edilemez" açıklamasını yaptı.
Kaynak: BBC Türkçe