Lancet: Gazze'de öldürülen Filistinlilerin sayısı 186.000'i aşabilir
Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının başladığı Ekim ayından bu yana ölen Filistinlilerin resmi sayısı 38.153.
İngiliz tıp dergisi Lancet tarafından yapılan bir araştırma, Gazze'de öldürülen Filistinlilerin gerçek sayısının 186.000'i aşabileceğini tahmin ediyor.
Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının başladığı Ekim ayından bu yana ölen Filistinlilerin resmi sayısı 38.153.
Ancak Cuma günü yayınlanan çalışma, bu rakamın büyük olasılıkla dramatik bir düşük tahmin olduğunu ve enkaz altında kalan binlerce insanı ya da İsrail'in Gazze'nin gıda dağıtım, sağlık ve temizlik sistemlerini tahrip etmesinin bir sonucu olarak artan "dolaylı" ölümleri hesaba katmadığını vurguladı.
Raporda şu ifadelere yer verildi: "Bu çatışmanın yoğunluğu; tahrip edilen sağlık altyapısı; ciddi gıda, su ve barınak sıkıntısı; halkın güvenli yerlere kaçamaması ve Gazze Şeridi'nde hala aktif olan çok az sayıdaki insani yardım kuruluşundan biri olan UNRWA'nın finansman kaybı göz önüne alındığında toplam ölü sayısının büyük olması bekleniyor."
İsrail Gazze'de katliamın devamında ısrarcı
Çalışma, BM verilerine göre Gazze'deki binaların yüzde 35'inin yıkılmış olması nedeniyle halen enkaz altında bulunan ceset sayısının 10.000'i aşabileceğini tahmin ediyor.
Çatışma bölgelerinde sivillerin zarar gördüğü olaylarla ilgili detaylı araştırmalar yürüten şeffaflık gözlemcisi Airwars'a atıfta bulunan rapor, kimliği tespit edilebilen kurbanların isimlerinin bakanlığın ölüm listelerinde genellikle yer almadığını belirtiyor.
Rapor, Gazze Sağlık Bakanlığı için veri toplamanın giderek zorlaştığını da ekliyor.
Gazze Şeridi'nin altyapısının büyük bölümünün tahrip olması, rakamlarını güncellemek için medya kaynaklarından ve ilk müdahale ekiplerinden gelen bilgilere güvenmek zorunda olduğu anlamına geliyor.
"Bu değişim kaçınılmaz olarak daha önce kaydedilen ayrıntılı verileri olumsuz etkiledi" denilen çalışmada, bakanlığın artık toplam ölü sayısı içinde kimliği belirlenemeyen cesetlerin sayısını ayrı olarak bildirdiği belirtildi.
Raporda derhal ateşkes yapılması ve insani yardımın şeritte dağıtılması çağrısında bulunuldu. Raporda ayrıca Gazze'de yaşanan "acının ölçeği ve doğasının" doğru bir şekilde kaydedilmesi gerektiği de vurgulanıyor.
Raporda, "Gerçek boyutun belgelenmesi, tarihsel hesap verebilirliğin sağlanması ve savaşın tüm maliyetinin kabul edilmesi açısından hayati önem taşımaktadır. Bu aynı zamanda yasal bir gerekliliktir” ifadeleri yer aldı.
Kaynak: Mepa News, Ajanslar