Libya'da Türkiye'nin desteklediği UMH Mısır ile yakınlaşma içerisinde mi?
Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti İçişleri Bakanı Fethi Başağa, Mısır'ın ülkesindeki bölünmüşlüklerin sona erdirilmesine yardımcı olabileceğini söyledi.
Libya'da Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) İçişleri Bakanı Fethi Başağa, Mısır'ın ülkesindeki bölünmüşlüklerin sona erdirilmesine yardımcı olabileceğini söyledi.
Başağa'nın açıklaması, Trablus'un, bölgesel güç konumundaki Kahire ile olası bir 'yakınlaşmaya açık olduğu' şeklinde yorumlandı.
Sosyal medyada yayılan ve UMH'nin elindeki Mısırlı savaş esirlerine kötü muamelede bulunduğu iddia edilen görüntülerle ilgili konuşan Başağa, videonun gerçekliği konusunda şüpheleri bulunduğunu dile getirerek Libya İçişleri Bakanlığı'nın söz konusu iddiayla ilgili soruşturma başlatacağını söyledi. Ayrıca Bakan Başağa, iddiaların doğru olması halinde zanlıların tutuklanacağı sözünü verdi.
Bloomberg'e açıklama yapan Başağa, "Bu uygulamaları reddedip kınıyoruz ve Libya ahlakıyla hiçbir bağlantısı bulunmamaktadır." ifadesini kullandı.
Mısır'la ilişkilere ilişkin de Başağa, "Mısır, Libya için önemli bir ülke. Kahire ile ilişkilerimizi önemsiyoruz. Mısır, Libya'nın sorunlarını çözme konusunda yardım kapasitesine sahip." değerlendirmesinde bulundu.
Mısır, Libya'da UMH ile savaşan Tobruk merkezli Halife Hafter'in en güçlü destekçisi konumunda. Kahire, geçen hafta yaptığı açıklamada, Libya'da ateşkes ve soruna siyasi çözüm için girişim çağrısında bulunmuştu. Söz konusu çağrı savaşın tarafları ve bu tarafları destekleyen ülkelerce de destek görmüştü.
Bununla birlikte UMH İçişleri Bakanı Fethi Başağa, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, isim vermeden sivil yönetimi kabul eden, krizi sonlandıracak girişimleri memnuniyetle karşılayacaklarını söyledi. Ancak Başağa, "Yönetimi silah gücüyle ele geçirmeye kalkışan savaş suçlularına Libya'da yer yok." ifadelerini kullandı.
Libyalı Bakan, geçen hafta yaptığı açıklamada, UMH'nin, Hafter'le ile ateşkes ve siyasi görüşmeleri ancak Sirte kentini geri aldıktan sonra kabul edeceğini söylemişti.
Savaşın bitmesi için doğunun ele geçirilmesinin şart olduğunu belirten Fethi Başağa, 'Sirte kenti ve doğu kentlerinin tamamının meşruiyetin şemsiyesi altında olacağına' vurgu yaparak, "Kırmızı çizgiler şehitlerimizin kanlarıyla çizilir." şeklinde sert sözler sarf etmişti.
Bu arada hem Trablus merkezli UMH hem de Hafter'e bağlı birliklerin eski Devlet Başkanı Muammer Kaddafi'nin doğum yeri olan Sirte kentinin kontrolünü sağlamak için güç topladığı belirtiliyor.
Hafter'in saflarında savaşan Wagner gruba bağlı Rus paralı savaşçıların da bu kente çekildiği öne sürülüyor.