Libya'da yeni bir savaş kapıda mı?

Libya'da yeni bir savaş kapıda mı?

Libya'da Halife Hafter güçleriyle Trablus merkezli hükümet arasında çatışmaların yeniden başlayabileceği ifade ediliyor.

Libya'nın Trablus merkezli hükümeti, Halife Hafter'e bağlı güçlerinin ülkenin güneyindeki çöl bölgesinde gerçekleştireceği olası bir saldırıya karşı güçlerini yüksek alarm durumuna geçirdi.

Bunun ardından Birleşmiş Milletler Cuma günü taraflara itidal çağrısı yaptı.

Trablus güçlerinin Türkiye'nin desteğiyle Hafter güçlerinin başkente yönelik saldırısını püskürtmesinin ardından 2020'de kabul edilen ateşkesten bugüne kadar Libya'da geniş çaplı çatışmalar yaşanmamıştı.

Libya'daki BM Destek Misyonu "tüm tarafları azami itidal göstermeye ve saldırgan olarak algılanabilecek ve Libya'nın kırılgan istikrarını tehlikeye atabilecek her türlü provokatif askeri eylemden kaçınmaya" çağırdı.

Batılı hükümetler de "Libya'nın güneybatı bölgesinde devam eden askeri hareketler" konusunda endişelerini dile getirdi.

İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve ABD büyükelçilikleri tarafından yapılan ortak açıklamada, "Siyasi süreçte devam eden çıkmaz bağlamında, bu tür hareketler tırmanma ve şiddetli çatışma riski taşımaktadır" uyarısında bulunuldu.

Yüksek alarm durumuna geçildi

Trablus merkezli hükümetin silahlı kuvvetleri Perşembe günü yaptığı açıklamada "güçlerini yüksek alarm durumuna geçirdiğini" ve "olası herhangi bir saldırıyı püskürtmeye hazır olmalarını emrettiğini" belirtti.

Libya medyası Hafter'in amacının Libya'nın batı sınırındaki küçük ancak stratejik bir yerleşimi olan Gadamis'i havaalanıyla birlikte ele geçirmek olduğunu kaydetti.

Uzmanlar böyle bir saldırının 2020'deki ateşkesi sona erdirebileceğini dile getirdi.

Gadamis yerleşimi Libya, Tunus ve Cezayir sınırlarının kesiştiği noktada yer alıyor.

Bölgenin konumu:

Atlantik Konseyi'nde Libya uzmanı olan Emad Badi, Hafter'in güçlerinin harekete geçmesiyle Libya'nın batısında hükümet kontrolündeki bölgelerin "çılgına döndüğünü" ve bu durumun "bazıları tarafından Trablus'a yönelik nihai bir saldırının başlangıcı olarak algılandığını" söyledi.

Badi "Daha da önemlisi, Hafter güçlerinin Gadamis'i ele geçirmesi 2020 ateşkesinin çöküşünü resmen işaret edecektir" diye ekledi.

Halife Hafter'in oğlu Saddam Hafter liderliğindeki güçler, Salı günü yaptığı açıklamada "ülkenin güney sınırlarını güvence altına almak ve bu stratejik bölgelerde istikrarı güçlendirmek" için bir operasyon başlattığını duyurmuştu.

Kaynak: Mepa News

tg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.