Libya'ya giderken İtalya'da ele geçirilen insansız hava araçlarıyla ilgili detaylar neler?

Libya'ya giderken İtalya'da ele geçirilen insansız hava araçlarıyla ilgili detaylar neler?

Mali Polise göre insansız hava araçlarının ağırlığı 3 tondan, uzunlukları 10 metreden ve kanat açıklıkları 25 metreden fazla.

Gümrük ve denizcilik yetkilileri Salı günü yaptıkları açıklamada, İtalya'nın Çin'den Libya'ya giden konteynerlerde rüzgar türbini olarak gizlenmiş iki savaş uçağı parçası ele geçirdiğini söyledi.

Mali Polis tarafından yapılan açıklamada, Gioia Tauro limanındaki yetkililerin, rüzgarla çalışan güç jeneratörleri için parçalar olarak işaretlenmiş, ancak aslında askeri insansız hava araçları için gövde ve kanatlarla dolu altı konteyneri ele geçirdiği belirtildi.

Söz konusu birim İtalya sularında devriye geziyor ve kaçakçılıkla mücadele etmekle görevli.

Müfettişler, insansız hava aracı parçalarının "yapılan kontrolleri gizlemek amacıyla" rüzgar türbini kanatlarına benzetilen malzemelerin arasına gizlendiğini söyledi.

Mali Polise göre insansız hava araçlarının ağırlığı 3 tondan, uzunlukları 10 metreden ve kanat açıklıkları 25 metreden fazla.

Times of London Pazar günü İtalyan yetkililerin ABD'den gelen istihbarat üzerine harekete geçtiğini bildirdi.

Haberde, 18 Haziran'da MSC Arina gemisinden üç konteynere el konulduğu ve yetkililerin hafta sonu MSC Apolline gemisiyle üç konteynerin daha gelmesini bekledikleri yazıldı.

Habere göre söz konusu insansız hava araçları Libyalı savaş ağası Halife Hafter'e teslim edilmek üzere Bingazi'ye gönderilen Wing Loong İHA'larıydı.

The Times'a göre sevkiyatta İHA'lar için iki kontrol istasyonu da bulunuyor.

Financial Guard tarafından listelenen ve açıklamasında insansız hava aracının adını vermeyen İHA özellikleri, Çin devlet medyasında yer alan Wing Loong-2'nin özellikleriyle örtüşüyor.

Uzun ömürlü ve uzaktan kumandalı bir hava aracı olan Wing Loong-2 sık sık ABD yapımı MQ-9 Reaper ile karşılaştırılsa da, maksimum hızı ve irtifası ondan daha düşük.

2017'de tanıtıldığında, Çin'in devlet medyası, Pekin'in "yeni nesil büyük ölçekli keşif ve saldırı entegre İHA'larında" ABD ile eşleşen ilk ülke olduğunun bir işareti olarak övdü.

Ne The Times ne de Financial Guard Çin hükümetinin bu işe dahil olup olmadığından bahsetmedi.

Çin Dışişleri Bakanlığı kendilerine gönderilen yorum talebine yanıt vermedi.

İtalyan yetkililer de sevkiyatta İHA'lar için mühimmat bulunup bulunmadığını belirtmedi.

Yetkililer, ele geçirilen sevkiyatın Birleşmiş Milletler'in Libya'ya ve Libya'dan gelen silahlara yönelik uzun süredir devam eden ambargosunu ihlal ettiğini de sözlerine eklediler.

Hafter'in grubu Libya Ulusal Ordusu, Libya'nın doğusunda yerleşik ve 2020 yılında ülkenin uluslararası alanda tanınan hükümetini devirme girişiminde bulundu.

Muammer Kaddafi'nin yönetiminde eski bir subay olan Hafter, Rusya ile yakın ilişkiler kurdu ve Moskova, Libya'nın büyük bölümünde kontrolü genişletirken ordusunu destekleme sözü verdi.

Wing Loong-2'nin kullanımı Libya'da bu el koymadan önce de rapor edilmişti. Birleşmiş Milletler, insansız hava aracının 2019 yılında Hafter güçleri tarafından Trablus'un banliyölerine yapılan bir saldırıda kullanılmış olabileceğini açıkladı.

BM raporu ve BBC tarafından yapılan bir araştırma, Wing Loong-2 İHA'larının uzun süredir Hafter'i desteklemekle suçlanan Birleşik Arap Emirlikleri tarafından tedarik edildiğini ortaya koydu.

Nisan ayında Kanada'da iki Libya vatandaşı, 2018-2021 yılları arasında petrol karşılığında Libya'ya Çin yapımı insansız hava aracı satmak için plan yapmakla suçlanmıştı.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.