Lübnan Suriyeli sığınmacıları ülkelerine göndermekle tehdit etti
Lübnan Başbakanı Necip Mikati, ülkede bulunan 1.5 milyon Suriyeli sığınmacının Suriye'ye iadesi konusunda uluslararası toplumdan destek gelmediği takdirde Suriyelileri ülkeden çıkaracaklarının sinyalini verdi.
Lübnan Başbakanı Necip Mikati, ülkede bulunan 1.5 milyon Suriyeli sığınmacının Suriye'ye iadesi konusunda uluslararası toplumdan destek gelmediği takdirde kendileri zorla Suriyelileri ülkeden çıkaracaklarının sinyalini verdi.
Mikati açıklamalarını Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen Lübnan Krizi Müdahale Planı programı çerçevesinde düzenlenen bir törende yaptı. Lübnan hükümeti, Suriye krizinin süregelen etkilerine karşı mücadele kapsamında BM'den 3.2 milyar dolar yardım talep etti. BM'nin 2015'ten bu yana Lübnan Krizi Müdahale Planı programı aracılığıyla yaklaşık 9 milyar dolarlık yardım paketi sağladığı biliniyor.
Programda düzenlenen törende konuşan Mikati, Suriye krizinin başlangıcından 11 yıl sonra Lübnan'ın özellikle şu anki ekonomik koşullar altında bu yükü kaldıramayacağını vurgulayarak, uluslararası toplumdan Suriyeli sığınmacıların ülkelerine iadesi için yardım etme çağrısında bulundu.
Mikati "Uluslararası toplumdan yardım gelmediği takdirde Lübnan, yasal yollarla Suriyeli sığınmacıların iadesi için kendisi çalışmalar yürütecektir." ifadelerini kullandı.
Mayıs ayında başka bir Lübnanlı bakan da ülkenin artık bu kadar fazla sığınmacı nüfusuna ev sahipliği yapmayı kaldıramayacağını savunmuştu.
Lübnan'da siyasi isimler, uluslararası yardımlar vasıtasıyla destek alan Suriyeli sığınmacıların en yoksul Lübnanlılardan daha fazla yardım aldığını öne sürüyor. Bu da halihazırda ekonomik krizle pençeleşen Lübnan halkının Suriyeli sığınmacılara karşı nefretin körüklenmesine sebebiyet veriyor.
İnsan hakları örgütleri, Suriyeli sığınmacıların ülkelerine iadesinin gerçekleşmesi durumunda Esed rejimi yetkililerinin gözaltı, işkence ve zorla kaybetme gibi vakıalarla karşı karşıya kalabilecekleri konusunda uyarıyor.
Lübnan'daki Suriyeli sığınmacıların önemli bir bölümü derme çatma yerleşimlerde, açlık ve hastalıktan ölümle karşı karşıya oldukları koşullarda yaşıyor.
Kaynak: Mepa News