Lübnan'da hayat durma noktasında: Yakıt krizi ve kıtlık tehlikesi
Akaryakıt istasyonlarının kapanmasıyla Lübnan'da hayat durdu. Ulaşımın ortaya kalkmasıyla mal tedariki eksikliğinden ülkede kıtlık çıkmasından endişe ediliyor.
Görülmemiş bir ekonomik krizle boğuşan ve kamu maliyesinin iflas erttiği Lübnan'da yaşanan enerji krizi hayatı durdurdu. Akaryakıt krizi ülkenin elektrik üretimini de vurdu.
Lübnan Enerji Bakanı Rimun Gacar'ın Lübnan Merkez Bankası'nın yaşanan ekonomik kriz nedeniyle bundan sonra benzin arzını sübvanse edemeyeceğini açıklaması üzerine Lübnan'da benzinin fiyatının ne olacağı belirlenemedi. Bu sebeple zarar etmek istemeyen akaryakıt istasyonları pompaları kapatıp benzin ve diğer akaryakıt çeşitlerinin satımını durdurdu.
Lübnan'da kıtlık tehlikesi
Akaryakıt arzının durmasıyla Lübnan'da ulaşım durma noktasına geldi. Ulaşımın durma noktasına gelmesiyle ülkede mal tedarikinde de sorunların başladığı, bu nedenle başkent Beyrut ve diğer şehirlerde gıda kıtlığı yaşanabileceği belirtiliyor.
Ordu istasyonlara el koyacağını açıkladı
Lübnan Ordusu benzin krizi üzerine yaptığı açıklamada akaryakıt istasyonlarının kapatılmasının kabul edilemez olduğunu belirtip kapalı akaryakıt istasyonlarına ordunun el koyup buralarda bulunan benzin ve diğer akaryakıt ürünlerini ücretsiz olarak halka dağıtacağını açıkladı.
Akaryakıt istasyonunda patlama: 20 ölü
Lübnan'daki akaryakıt krizinin ortasında ülkenin kuzeyindeki Akkar'da bir akaryakıt istasyonunun patlamasıyla 20 kişi öldü, 79 kişi yaralandı. Eski Lübnan Başbakanı Saad el-Hariri bu patlamayla ilgili olarak Twitter hesabından yaptığı açıklamada şöyle dedi:
"Akkar katliamı Beyrut Limanı'ndaki katliamdan farklı değildir. Şehitlere Allah'tan rahmet ve yaralılara acil şifalar diliyorum. Her iki cinayette de insana saygı gösteren bir devlet olsaydı yetkililer istifa ederdi, Cumhurbaşkanından bu ihmalden sorumlu en son kişiye kadar. Bardak taştı artık. Lübnanlıların hayatı ve güvenlikleri tüm önceliklerin başında gelir."
Elektrik krizi
Lübnan Enerji Bakanı Rimun Gacar elektrik üretiminde de kullanılan akaryakıt yokluğunun zaten talebe yetişemeyen Lübnan'daki elektrik arzını daha da azalttığını açıkladı. Gacar Lübnan'da günlük 3 bin megavat elektrik talebi varken günlük sadece 750 megavat elektrik arzında bulunulduğunu belirtti.
Kaynak: Mepa News