Macron: Rusya'daki askeri üsler hedef alınmalı
Almanya, nükleer silahlara sahip Moskova ile doğrudan bir çatışmaya yol açabileceği endişesiyle Ukrayna'nın sınır ötesine saldırmasına izin verme konusunda çekimser davranıyor.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Salı günü yaptığı açıklamada, Kiev'in Moskova birliklerinin Ukrayna'ya füze attığı Rus askeri üslerini "işlevsiz hale getirmesine" izin verilmesi gerektiğini söyledi.
"Füzelerin ateşlendiği askeri bölgeleri etkisiz hale getirmelerine izin vermemiz gerektiğini düşünüyoruz. Macron, Ukrayna'ya saldırılıyor" dedi.
Ancak "Rusya'daki diğer hedeflere ve tabii ki sivil kapasitelere dokunmalarına izin vermememiz gerektiğini" belirtti.
Polonya Ukrayna'ya asker göndermeye mi hazırlanıyor?
Almanya'ya yaptığı devlet ziyareti sırasında Başbakan Olaf Scholz ile birlikte düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamalar, Ukrayna'nın Batı tarafından tedarik edilen daha uzun menzilli silahları kullanarak Rusya içinde saldırmasına izin verilmesi çağrılarının arttığı bir dönemde geldi.
Ancak bu konu Kiev'in müttefiklerini ikiye bölmüş durumda.
Almanya, nükleer silahlara sahip Moskova ile doğrudan bir çatışmaya yol açabileceği endişesiyle Ukrayna'nın sınır ötesine saldırmasına izin verme konusunda çekimser davranıyor.
Ukrayna'nın en büyük askeri tedarikçisi olan Amerika Birleşik Devletleri de benzer bir tutum sergiledi.
Macron'un Rusya'ya karşı daha sert bir tavır takınması son zamanlarda Scholz ile ilişkilerinde gerginlik kaynağı oldu; Ukrayna'ya asker gönderme konusunu göz ardı etmemesi Berlin'i şaşırttı.
İsveç Ukrayna'ya yapacağı savaş uçağı teslimatını askıya aldı
Salı günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batılı ülkelerin Ukrayna'nın silahlarını Rusya'yı vurmak için kullanmasına izin vermesi halinde "ciddi sonuçlar" doğacağı uyarısında bulundu.
Kremlin ayrıca Batı'da devam eden görüş ayrılıklarından da memnuniyet duyduğunu belirtti.
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov Salı günü Rus Izvestia gazetesine verdiği demeçte "Batı kampında bu konuda bir fikir birliği olmadığını görüyoruz" dedi.
Zelenskiy, Ukrayna'nın Harkiv bölgesinde Rus kara harekatını durdurmaya çalıştığı bir dönemde, Batı'nın silah kullanımına getirdiği kısıtlamaları "adaletsiz" olarak nitelendirdi.
Ukraynalı lider Batı'nın desteğini almak için Avrupa başkentlerini kapsayan bir tura çıktı ve Macron Salı günü Zelenskiy'nin önümüzdeki hafta Fransa'da D-Day'in 80. yıldönümü münasebetiyle düzenlenecek bir törene katılacağını açıkladı.
Normandiya'ya 6 Haziran 1944'te yapılan çıkarma, Müttefik birliklerinin Batı Avrupa'yı Nazi Almanyası'nın işgalinden kurtarmak için attıkları ilk adımdı.
G7 ülkeleri Ukrayna'ya destek için Rus varlıklarını kullanmaya bir adım daha yaklaştı
Ukrayna'nın en üst düzey komutanının konuyla ilgili görüşmelerin devam ettiğini söylemesinin ardından Cumhurbaşkanı Fransa'nın Ukrayna'ya askeri eğitmen gönderme olasılığı hakkında yorum yapmaktan kaçındı.
Son dönemde yaşanan gerginliklerin ardından Macron ve Scholz, Berlin'in dışındaki Meseberg'de düzenledikleri ortak basın toplantısında bir dizi konuda mutabık kaldıklarını vurgulayarak ortak bir cephe oluşturmaya çalıştılar.
Ancak Ukrayna'ya destek konusunda yeni bir açıklama yapılmadı.
Kaynak: Mepa News, AFP