Mahmud Abbas yönetimi El Fetih lideri Mervan Bergusi'nin serbest bırakılmasına karşı çıkıyor
Mecid Farac ve Hüseyin el Şeyh'in El Fetih liderinin olası İsrail-Hamas takas anlaşmasının dışında tutulmasını talep ettikleri bildiriliyor.
Middle East Eye’a (MEE) konuşan bir kaynağa göre Filistin Yönetimi'nden üst düzey yetkililer arabuluculardan El Fetih lideri Mervan Begusi'nin İsrail ve Hamas arasındaki olası bir esir takası anlaşmasının dışında tutulmasını talep etti.
Müzakereler hakkında bilgi sahibi olan bir kaynak Pazar günü MEE'ye yaptığı açıklamada talebin Filistin Genel İstihbarat Müdürü Macid Farac ve Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi Genel Sekreteri Hüseyin El Şeyh tarafından yapıldığını söyledi.
"İsrail Mervan Bergusi'ye cezaevinde işkence ediyor"
Kaynak, üst düzey Filistin Yönetimi liderlerinin Begusi'nin serbest bırakılmasının Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın liderliğini tehdit edeceğine inandıklarını da sözlerine ekledi.
Kaynağa göre, Gazze'deki dolaylı ateşkes müzakerelerine katılan üç arabulucudan biri olan ABD'nin, Begusi'nin adını Hamas'ın sunması beklenen olası listelerden çıkarmayı kabul ettiği bildirildi.
Londra merkezli Arabi21 haber sitesi Mart ayında ismini vermediği kaynaklara dayandırdığı haberinde hem ABD'nin hem de İsrail'in Begusi'nin serbest bırakılmasına karşı çıktığını bildirmişti.
MEE, Begusi'nin ya da İsrail mahkemelerinde İsraillileri öldürmekten hüküm giyen diğer Filistinli yetkililerin serbest bırakılmasına karşı çıkıp çıkmadıkları konusunda yorum almak için Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı'na ulaştı, ancak bir yanıt alamadı.
İsrail tarafından 2002 yılından bu yana hapiste tutulan Begusi, Batı Şeria ve Gazze'de El Fetih'in en popüler isimlerinden biri.
Filistin Politika ve Anket Araştırmaları Merkezi tarafından yakın zamanda yapılan bir anket, 64 yaşındaki Begusi'nin 88 yaşındaki Abbas'a karşı seçimleri kesin olarak kazanacağını ortaya koydu.
Begusi 2000 yılında başlayan İkinci İntifada sırasında İsrail'e karşı ölümcül silahlı direniş eylemlerine karıştığı için halen ömür boyu hapis cezasını çekiyor.
Mahmud Abbas yönetimi güçleri Batı Şeria'da Filistinli bir direnişçiyi öldürdü
MEE'ye konuşan kaynak Hamas'ın Begusi ve hapisteki diğer önde gelen Filistinli şahsiyetlerin serbest bırakılması konusunda ısrarcı olacağını söylediğini aktardı. Ancak kaynak, görüşmelerin isimlerin ve listelerin değiş tokuş edildiği aşamaya gelmediğini de sözlerine ekledi.
Ateşkes görüşmeleri sürerken Hamas lideri İsmail Haniye, Filistinli grubun İsrail'in saldırganlığını sona erdirecek ve Gazze'den çekilmesini garanti altına alacak ve ciddi bir rehine takası anlaşmasına varılmasını sağlayacak kapsamlı bir ateşkese ulaşmaya istekli olduğunu söyledi.
Ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Pazar günü erken saatlerde Hamas'ın savaşa son verilmesi yönündeki taleplerini sert bir dille reddederek bunun Hamas'ı iktidarda tutacağını ve İsrail'in güvenliği için tehdit oluşturacağını ifade etti.
Haniye yaptığı açıklamada Netanyahu'yu "saldırganlığın devam etmesi ve çatışma çemberinin genişlemesi, arabulucular ve çeşitli taraflar aracılığıyla gösterilen çabaların sabote edilmesi" ile suçladı.
Begusi'ye yönelik kötü muamele
ABD, Mısır ve Katar aylardır Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşmasına varmak için İsrail ve Hamas arasında dolaylı müzakerelere aracılık ediyor.
Hamas olası bir anlaşmanın savaşa kalıcı bir son vermeyi içermesi gerektiğinde ısrar ederken İsrail sadece geçici bir ara verme arayışında.
İsrailli yetkililere göre Filistinli grup 7 Ekim'de İsrail'e sürpriz bir saldırı düzenleyerek yaklaşık 1.200 kişinin ölümüne ve 240 kişinin de esir alınmasına neden oldu.
Abbas: İsrail Gazze'nin ardından Batı Şeria'ya yönelecek
Buna karşılık İsrail yıkıcı bir bombardıman harekatı, kara işgali ve Gazze kuşatması başlatarak Filistinli yetkililere göre en az 34.500 kişinin ölümüne ve geniş çaplı insani bir krize neden oldu.
Savaşın başlamasından bu yana İsrail işgal altındaki Batı Şeria'da da büyük bir baskı başlatarak yüzlerce kişiyi öldürdü ve binlerce kişiyi de tutukladı.
Hak örgütlerine göre şu anda en az 9.500 Filistinli İsrail hapishanelerinde tutulurken, 5.000 Filistinli de Gazze'de gözaltına alındı ve gizli yerlere götürüldü.
İsrail hapishane yetkilileri ayrıca 7 Ekim'den bu yana Begusi de dahil olmak üzere Filistinli mahkumlara yönelik cezalandırıcı tedbirleri arttırmakla suçlanıyor.
Bu tedbirler arasında işkence, dayak ve yemek verilmemesi de yer alıyor. Bu koşullar altında en az 10 Filistinli gözaltında hayatını kaybetti.
Bu yılın başlarında, 7 Ekim saldırılarının ardından tecride alınan Begusi'nin Ayalon-Ramla hapishanesindeki hücresinde feci şekilde dövüldüğüne dair haberler çıkmıştı.
ABD'nin İsrail'den bu iddiaları araştırmasını istediği ancak İsrail cezaevi servisinin bunu reddettiği bildirilmişti.
Hamas, Mahmud Abbas'ın başbakan atama kararına tepki gösterdi
Ailesi de Begusi'nin son aylarda daha fazla kötü muameleye maruz kaldığını söyledi.
Küçük kardeşi Mukbel Cuma günü Globe and Mail'e verdiği demeçte, Begusi'nin bildirilen tacizlere rağmen yıldırma girişimlerine boyun eğmeyeceğini söyledi.
Ateşkes müzakerelerine atıfta bulunarak "Bu onlar için isteğe bağlı bir seçenek değil, İsrailliler onu serbest bırakmak zorunda kalacaklar" dedi.
Kardeşinin Batı Şeria'ya dönme niyetinde olduğunu ve sürgüne gönderilmesini öngören bir anlaşmayı kabul etmeyeceğini de sözlerine ekledi.
Filistin Yönetimi ve FKÖ konuyla ilgili kendilerine yöneltilen yorum taleplerini yanıtsız bıraktı.
Kaynak: Mepa News, Middle East Eye