Mali ordusu ve Rus paralı askerleri Kidal'de onlarca sivili öldürmekle suçlanıyor
Mali ordusu, iddia edilen cinayetler hakkında bilgisi olmadığını, ancak ülke genelinde askeri operasyonlar yapıldığını belirtiyor.
Mali ordusu ve Rus paralı askerlerinin geçen ay Mali'nin kuzeyinde düzenledikleri bir askeri operasyon sırasında düzinelerce sivili öldürdüğünü belirten sivil toplum örgütleri ve bölge sakinleri, iktidardaki cuntanın silahlı muhalif gruplarla barış anlaşmasını bozmasının ardından artan şiddet olaylarının ortasında Cuma günü bir açıklama yaptı.
Sivil toplum örgütleri ve bölge sakinleri katliamların 20-29 Haziran tarihleri arasında Kidal bölgesindeki Abeibara'da gerçekleştiğini söyledi.
Mali ordusu, iddia edilen cinayetler hakkında bilgisi olmadığını, ancak ülke genelinde askeri operasyonlar yapıldığını belirtiyor.
Bölge, sivillerin giderek daha fazla kurban haline geldiği bir çatışmada orduyla savaşan Tuareg etnik grubundan silahlı grupların isyanının eski bir kalesi konumunda.
Söz konusu etnik gruplardan bazıları daha önce El Kaide ile ittifak halindeydi.
Af Örgütü: Türkiye Somali'de Bayraktar TB2'lerin karıştığı sivil katliamlarını soruşturmalı
Abeibara'nın köy şefinin oğlu Hamadine Driss Ag Mohamed Cuma günü Associated Press'e yaptığı açıklamada Malili askerlerin ve Rus paralı asker grubu Wagner'in savaşçılarının 46 sivili katlettiğini söyledi.
"Malili ve Wagner askerleri yaşlı adamları ve çobanları infaz ettiler ve kamplarda buldukları para ve değerli mücevherler gibi her şeyi çaldılar" dedi.
Mali ve komşuları Burkina Faso ve Nijer uzun süredir aralarında El Kaide ve İslam Devleti'nin de bulunduğu silahlı grupların saldırılarıyla mücadele ediyor.
Son yıllarda her üç ülkede de yaşanan askeri darbelerin ardından iktidardaki cuntalar Fransız güçlerini sınır dışı etti ve bunun yerine özel güvenlik şirketi Wagner ve onun büyük olasılıkla halefi olan Africa Corps gibi Rusya'nın paralı asker birliklerinden askeri yardım istedi.
Aralık 2023'te, 10 yıl önce oluşturulan ve 2012'deki Tuareg isyanının ardından Mali'de istikrarı sağlamayı amaçlayan Birleşmiş Milletler Barış Gücü, misyonu başarısız olarak nitelendiren cuntanın talebi üzerine ülkeden çekildi.
Burkina Faso, Mali ve Nijer yeni bir konfederasyon kurdu
Geçen ay Abeibara'da yaşanan şiddet olaylarının ardından, cansız bedenlerin ve yakılmış kamp alanlarının görüntüleri birkaç gün boyunca sosyal ağlarda dolaştı.
Kal akal olarak da bilinen bir sivil toplum örgütü olan Azawad Halkının İnsan Haklarını İzleme ve Savunma Yurttaş Gözlemevi, Cuma günü yaptığı açıklamada Abeibara bölgesinde en az 60 sivilin öldürüldüğünü ve toplu mezarlara gömüldüğünü söyledi.
Grup, "Wagner grubunun Rusları tarafından Mali ordusu eşliğinde yürütülen geniş bir etnik temizlik kampanyasını" kınadı.
Mali ordu sözcüsü Albay Binbaşı Süleyman Dembele, ordunun iddia edilen cinayetlerden haberi olmadığını ileri sürdü. Dembélé AP'ye telefonda verdiği demeçte, "Ulusal topraklarda askeri operasyonların devam ettiği doğru" dedi ve ekledi: "Ancak bu suçlamalar hakkında hiçbir bilgim yok."
Tuareg isyanını on yıldan fazla bir süre istikrarsızlık takip etti, ancak 2015 yılında Tuareg grupları hükümetle Birleşmiş Milletler tarafından takdirle karşılanan bir barış anlaşması imzaladı.
Ancak 2020'deki askeri darbenin ardından Mali cuntası Tuareg gruplarıyla barış anlaşmasını bozdu ve 2023'te kaleleri Kidal'a saldırdı. O tarihten bu yana Kidal'da özellikle sivillere yönelik şiddet olayları devam ediyor.
Kaynak: Mepa News, Ajanslar