Mali'de bir köye düzenlenen saldırıda en az 40 sivil katledildi

Mali'de bir köye düzenlenen saldırıda en az 40 sivil katledildi

Geçtiğimiz dönemde aktarılan haberlerde Rus Wagner güçlerinin Mali'de birçok sivil katliamına imza attığı belirtilmişti.

Fotoğraf: Arşiv

Yerel yetkililer kimliği belirsiz silahlı kişilerin Mali'nin orta kesimindeki bir köye düzenledikleri saldırıda en az 40 kişiyi öldürdüklerini açıkladı.

Saldırı Pazartesi günü, Mali'nin Mopti bölgesindeki Djiguibombo köyünde meydana geldi.

Bankass yerleşiminin Belediye Başkanı Moulaye Guindo Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada "Çok ciddi bir saldırıydı, silahlı adamlar köyü kuşattı ve insanlara ateş etti" dedi.

Ölü sayısı hakkında bilgi vermezken, isimlerinin açıklanmaması koşuluyla konuşan iki yerel yetkili, en az 40 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Yetkililerden biri "Tam bir katliamdı, düğünün olduğu köyü kuşattılar... Panik vardı, bazı insanlar kaçmayı başardı ama çoğu erkek olmak üzere birçok kişi öldürüldü" dedi.

Yerel bir gençlik temsilcisi AFP haber ajansına saldırının akşam karanlığından önce başladığını ve "yaklaşık üç saat sürdüğünü" söyledi.

"Birçok bölge sakini Bandiagara [kasabasına] doğru kaçtı. Kalanlar ise ölüleri düzgün bir şekilde gömemedi bile" dedi.

Yetkililer saldırganların kimliğini açıklamadı ve hiçbir grup saldırıyı üstlenmedi.

Mali’deki askeri cunta 2020'deki darbenin ardından iktidarı ele geçirerek artan güvensizliğin üstesinden gelme sözü verdi, ancak saldırılar hala yaygın. Uluslararası insan hakları gruplarına göre ordu da hak ihlalleriyle suçlanıyor.

Aralık ayında, Mali'deki BM Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu (MINUSMA) olarak bilinen Birleşmiş Milletler misyonu, Mali'nin askeri hükümeti tarafından emredilen bir çekilme ile 10 yıllık konuşlandırmayı resmen sona erdirdi.

2020 darbesinden bu yana Mali'nin askeri yöneticileri Fransa ve Avrupalı ortaklarıyla ittifaklarını bozarken siyasi ve askeri olarak Rusya'ya yöneldi.

Yerel kaynaklar Mali’de konuşlu bulunan Rus Wagner ve diğer güçlerin sivillere yönelik katliamlardan sorumlu olduğunu ifade ediyorlar.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum