Medyanın çifte standardı: Suçlamaların odağında 'İslami terör' söylemi var
Yapılan araştırmaya göre; medyanın Müslümanlar tarafından yapılan saldırılar için 'terör' nitelendirmesini daha sık kullandığı ancak aşırı sağcıların düzenledikleri eylemleri 'terörist' olarak adlandırmaya daha az meyilli olduğu sonucuna varıldı.
Küresel çapta medya araştırmaları yapan Signal AI şirketi son iki yılda düzenlenmiş 11 saldırıyı, 80 farklı dildeki 200 binin üzerinde yazılı, görsel ve radyo haberlerinde inceleyerek analizlerini yaptı. Söz konusu şirket medya kuruluşlarının Müslüman kökenlilerin yaptığı saldırıları yüzde 78 oranında terörist olarak nitelerken, aşırı sağcıların düzenledikleri saldırıların ise yüzde 24'ünün terörist eylem olarak haberleştirildiği sonucuna vardı.
Diğer yandan ‘olağan dışı’ şekilde medyanın Yeni Zelanda’da iki camiye yapılan aşırı sağcı saldırıyı terörist olarak haberleştirdiğini; bunda ülkenin başbakanı Jacinda Ardern’in olayın hemen ardından ‘terörist saldırı’ açıklaması yapmasının etkili olmuş olabileceğini vurguladı.
Şirket diğer bir ‘istisnai’ örnek olarak 2018 yılının ekim ayında Pittsburgh sinagoguna yapılan anti-semitist saldırıyı medyanın terör eylemi olarak adlandırdığına dikkat çekti.
Araştırmaya göre medyanın yaşanan saldırıları terör eylemi olarak nitelendirmede ya da tersi bir tutum sergilemede siyasilerin kullandığı dil ve söylemler etkili oluyor.
Signal şirketi son olarak, televizyon ve radyo kuruluşlarının gazete ve internet haberlerine göre daha az ‘terör’ ve ‘terörist’ gibi sıfatları kullandığına dikkat çekti.