Merkel: Avrupa ekonomisinin hayatta kalması gerekiyor
Almanya Başbakanı Angela Merkel 'Avrupa’nın hayatta kalması için ekonomisinin de hayatta kalması gerekiyor' diye konuştu.
Angela Merkel, Almanya’nın Süddeutsche Zeitung, Birleşik Krallık’ın Guardian, Fransa’nın Le Monde, İspanya’nın La Vanguardia, İtalya’nın La Stampa ve Polonya’nın Polityka gazetelerine verdiği ortak röportajda gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.
Röportajda Avrupa Birliği (AB), üyelerin içinde bulunduğu ekonomik durum, salgının etkileri, ABD ve Çin gibi başlıklar ön plana çıkarken, Guardian gazetesi Almanya Başbakanı Merkel’in "şimdilerde dünyanın geri kalanının ABD’nin hala küresel bir lider olmayı arzuladığına ve önceliklerini buna göre düzenleme ihtiyacı duyduğuna kesin gözüyle bakamadığı uyarısında bulunduğunu" aktardı.
Alman lider, “AB'nin stratejik özerklik ve gerçek egemenlik kazanmasının zamanı geldi mi?” sorusuna şu yanıtı verdi:
"Dünyaya bakın, Çin ya da Hindistan'a bakın. Atlantik ötesi savunma topluluğuna ve ortak nükleer şemsiyemize bağlı kalmak için ikna edici nedenler var. Fakat tabii ki Avrupa'nın Soğuk Savaş sırasında olduğundan daha fazla yük taşıması gerekiyor. ABD'nin dünya gücü olmak istediğini bilerek büyüdük. ABD şimdi kendi özgür iradesiyle bu rolden çekilmek isterse bunu çok derin bir şekilde düşünmemiz gerekir."
“Almanya’daki askerler Amerikan çıkarlarını da koruyor”
“ABD, Avrupa’yla bağlarını gevşetmek için acele ediyor. Başkan Donald Trump, Almanya’yı eleştirdi ve askerlerini çekmek istiyor. Bu tehdit sizi etkiliyor mu?” sorusuna Merkel'in yanıtı şu oldu:
"Her bir üyesi için İttifak’ın çok değerli olduğuna inanıyoruz. Almanya'da savunmaya daha fazla harcama yapmamız gerektiğini biliyoruz; son yıllarda önemli ilerlemeler elde ettik ve askeri yeteneklerimizi geliştirmek için bu yolda devam edeceğiz. Almanya'daki Amerikan askerleri, yalnızca Almanya'yı ve NATO'nun Avrupa kısmını değil, ABD'nin çıkarlarını da korumaya yardımcı oluyor."
Merkel, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında on binlerce kişinin yaşamını yitirdiği Avrupa’da bir yandan etkili olan ekonomik zorluklar karşısında getirilen önerilerle ilgili olarak da “Kurtarma fonları Avrupa’nın tüm sorunlarını çözmez ama onlar olmadan sorunlarımız çok daha kötüye gider. Avrupa’nın ekonomik sağlığı pek çok şeyi etkileyebiliyor. Bir ülkede işsizlik oranının epey yüksek olması siyasi anlamında patlama etkisi yapabiliyor ve dolayısıyla demokrasiye tehdit oluşturuyor. Avrupa’nın hayatta kalması için ekonomisinin de hayatta kalması gerekiyor” diye konuştu.