Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleyen Yahudiler "Muhammed öldü" sloganları attı

Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleyen Yahudiler "Muhammed öldü" sloganları attı

Yüzlerce Yahudinin Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemesinden saatler sonra, milletvekilleri Eski Şehir'deki meşhur yürüyüşte İsraillilere katıldı.

Çarşamba günü yüzlerce kişi işgal altındaki Doğu Kudüs'te İsrail'in şehir üzerindeki hakimiyetini kutlamak için yürürken radikal Yahudiler gazetecilere ve Filistinli dükkan sahiplerine saldırdı.

Kudüs Günü tatilinin bir parçası olan yıllık "bayrak yürüyüşü", şehrin 1967 yılında İsrail tarafından işgal edilmesini anıyor. Yürüyüş Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde Müslümanların çoğunlukta olduğu mahallelerden geçiyor.

Çarşamba günü öğleden sonra çok sayıda Yahudi yerleşimci, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki Filistinlilerin Eski Şehir'e ana giriş kapısı olan Şam Kapısı civarında yürüyüşe başladı.

"Muhammed öldü"

Yahudi yerleşimciler Filistinli dükkân sahipleriyle karşı karşıya gelerek miting öncesinde dükkânlarını kapatmalarını talep etti.

Yahudiler Filistinlilere taş ve şişe fırlattı ve "Araplara ölüm" ve "Muhammed öldü" gibi kışkırtıcı sloganlar attı.

Gazetenin bildirdiğine göre Haaretz muhabiri Nir Hasson, polis memurları müdahale etmeden önce Yahudi gençler tarafından yere düşürüldü ve tekmelendi.

Yahudiler muhabirlerin çekim yapmasını şiddet kullanarak engellemeye çalışırken birkaç kameraman da saldırıya uğradı.

Filistinli fotoğrafçı Gassan Eid de çatışmalar sırasında yaralananlar arasındaydı.

İsrail polisinin Çarşamba günü öğleden sonra yaptığı açıklamaya göre gazetecilere saldıran beş kişi gözaltına alındı.

Haaretz'e göre "Humanitarian Guard" adlı bir gruba mensup radikal Yahudiler gazetecilere ve aktivistlere saldırdı ve Eski Şehir'deki Filistinlilere ait dükkanlara da zarar verdi.

İsrailli sivil toplum kuruluşu Ir Amim'e göre her yıl on binlerce kişinin katıldığı radikal geçit töreni Filistinlilere yönelik şiddet ve "kışkırtma, Yahudi egemenliği ve ırkçılığın sergilenmesi" ile ilişkilendiriliyor.

Etkinlik için 3.000'den fazla İsrailli güvenlik görevlisi Doğu Kudüs'te konuşlandırıldı ve birçok ana yolda askeri kontrol noktaları oluşturuldu.

Yürüyüşe aralarında aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir'in de bulunduğu İsrailli milletvekilleri ve bakanların da katılması planlanıyordu.

Yüzlerce kişi Mescid-i Aksa'yı bastı

Çarşamba günü erken saatlerde yüzlerce İsrailli, İsrail polisinin yoğun koruması altında Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi.

Wafa haber ajansının haberine göre, yaklaşık 800 radikal Yahudi Çarşamba sabahı Fas Kapısı'ndan girerek camiye baskın düzenledi.

İçeride provokatif turlar atan Yahudilere aralarında İsrailli bakan Yitzhak Wasserlauf, milletvekili Yitzhak Kreuzer ve aşırı sağcı eski milletvekili Moshe Feiglin'in de bulunduğu hahamlar ve siyasetçiler de katıldı.

İsrailliler Yahudi ritüellerini El Kattanin pazarı ve caminin avlularına ana girişlerden biri olan Bab El Kattanin (Pamuk Tüccarları Kapısı) yakınlarında gerçekleştirdi.

Mescid-i Aksa, onlarca yıldır süregelen uluslararası anlaşmalara göre gayrimüslimler tarafından istenmeyen ziyaretlerin, duaların ve ritüellerin yasak olduğu bir İslami mekandır.

İsrailli gruplar, yetkililerle koordinasyon halinde, uzun zamandır bu hassas düzenlemeyi ihlal ediyor ve daha sonra dua ve dini ritüeller gerçekleştirdikleri alana baskınlar düzenliyorlar.

İsrail askerleri bu günlük baskınları kolaylaştırmak için beş vakit namaz dışında camiyi düzenli olarak Filistinlilerden boşaltıyor.

Kudüs'ü ve Kutsal Mekanları Destekleme İslam Hıristiyan Komisyonu, İsrail'in El Aksa'da gerilimi tırmandırmasının tehlikeleri konusunda uyarıda bulunarak, Filistinlileri bölgeye baskın düzenleyen yerleşimcilere karşı koymaya çağırdı.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.