Miçotakis: Türkiye ile silah yarışı niyetinde değiliz
Yunanistan Başbakanı Kriyakos Miçotakis, Türkiye ile bir silah yarışı başlatma niyetinde olmadığını belirtti.
Yunanistan Başbakanı Kriyakos Miçotakis, Yunan donanmasının yenilenmesi çerçevesinde Fransa ile yapılan anlaşmanın çoktan gecikmiş olduğunu ifade ederek Türkiye ile bir silah yarışı başlatma niyetinde olmadığını belirtti.
Atina Demokrasi Forum'unda Amerikalı gazeteci Steven Erlargnger'ın sorularını yanıtlayan Miçotakis "Fırkateynleri en iyi fiyata ve en iyi teslim zamanı ile satın aldık" dedi ve Fransa'dan gelecek gemilerle Yunan donanmasının dijital çağı yakalayacağını ve ülkesinin caydırma kapasitesini önemli oranda arttıracağını da sözlerine ekledi.
"Karşılıklı Yardım" maddesini NATO'nun beşinci maddesiyle kıyasladı
Yunan başbakan stratejik ortaklık anlaşmasında yer alan "karşılıklı yardım" maddesi ile ilgili bir soruya verdiği yanıtta temel olarak maddenin iki ülkeden birinin saldırıya uğraması ya da topraklarına karşı meydan okunması halinde diğerinin ortağına yardım mecburiyeti getirdiğini açıkladı.
Miçotakis "Bu stratejik ortaklık bence Avrupa'daki anlaşmalarda yer alan karşılıklı yardım maddesinden öteye gidiyor. Maddenin ifade biçimi muhtemelen daha güçlü, aynı zamanda Fransa'nın daha geniş anlamda Doğu Akdeniz bölgesine ithaf ettiği öneme işaret ediyor" diye konuştu.
Bu maddenin NATO'nun beşinci maddesinden farkı sorulduğunda ise Miçotakis şu ifadeleri kullandı: "Beşinci madde bir NATO üyesinin diğer bir üyeye yaptığı saldırı durumunda uygulanıyor mu? Emin değilim. NATO bu konuda hiçbir zaman açık olmadı. Benim yükümlülüğüm ülkemi savunmak ve şu anda sahip olduğumuz güvenlik düzenlemelerinin üstüne çıkarak ve ötesine geçerek gerekli ittifakları kurmak".
Avrupa'nın kıta olarak "ekonomik gücünü jeopolitik amaçlaryla hizalamalı" diyen Miçotakis Avrupa savunma özerkliğinin NATO'ya rakip değil NATO'yu tamamlayıcı olduğunu öne sürdü.
NATO'nun beşinci maddesi NATO'ya taraf ülkelerin bir veya birkaçına yönelecek silahlı bir saldırı karşısında bölgede güvenliği sağlama ve koruma için bireysel ve toplu savunma hakkı tanınmasını öngörüyor.
Devasa savunma harcamaları ve ülkedeki eşitsizlik
Başbakan Yunanistan'da pandemi ve çevresel krizlerinin etkisiyle büyüyen gelir dağılımdaki eşitsizlikler göz önüne alındığında devasa savunma harcamasının akıllıca olup olmadığına dair bir soru üzerine sözleşmelerin geri ödeme planının uzun vadeli olduğunu ve ülkesinin mali taahhütlerine tamamen uyduğunu belirtti ve "bu yatırımlar diğer öncelikler pahasına yapılmamaktadır" dedi.
Birinci önceliğinin bizzat desteklediği yeni büyüme modelinde Yunanistan'daki eşitsizliklerinin azaltılması olduğuna vurgu yapan Miçotakis "Aynı zamanda çok karmaşık bir bölgede yaşadığımız gerçeğini de gözardı edemeyiz. Türkiye ile bir silah yarışına girmek niyetinde değilim ve her zaman dostluk eli uzatacağım" diye konuştu.
Göçmenler sorunu
Kriyakos Miçotakis göçmenlik politikası hakkındaki sorulara verdiği yanıtta ise Yunanistan'ın göçmenleri geri ittiği suçlamalarını reddetti. Türkiye'nin 2020 yılında insanları aktif olarak cesaretlendirdiğini ve kolaylaştırdığını kaydeden Miçotakis "Ben sınırlarımızı koruma konusunda pişmanlık duymuyorum... Biz deniz sınırlarımızı koruyoruz ama bunu insan haklarına tam saygı içerisinde yapıyoruz... hiç kimse bu yıl Ege Denizi'nde boğularak ölmedi ve bunun için Sahil Koruma'nın çalışmalarından özellikle gurur duyuyorum" ifadelerini kullandı.
Son olarak Batı Balkanlarla ilgili bir soru üzerine Kuzey Makedonya'nın AB'ye katılım sürecinde ayak direyen Bulgaristan'ın bu duruşunu desteklemediğini belirten Miçotakis Batı Balkanlara genişleme sürecinde açık ve net bir yol çizilmesi gerektiğini vurguladı.
Kaynak: Euronews