Microsoft kaynaklı toplu bilişim kesintisi havayolu şirketlerini, medyayı ve bankaları vurdu

Microsoft kaynaklı toplu bilişim kesintisi havayolu şirketlerini, medyayı ve bankaları vurdu

Alaskalı yetkililer birçok 911 ve acil olmayan çağrı merkezinin düzgün çalışmadığını söyledi.

Aralarında büyük bankaların, medya kuruluşlarının ve havayolu şirketlerinin de bulunduğu bir dizi küresel kurum kitlesel bir bilişim kesintisinden etkilendiğini bildirdi.

Avustralya özellikle uçuşların durması, süpermarketlerin ödeme karmaşası yaşaması ve yayın ağlarının autocue, grafikler ve bilgisayarların arızalanması nedeniyle yayında zor durumda kalmasıyla ağır darbe aldı.

ABD'nin Alaska eyaleti de acil durum hizmetlerinin etkilendiği uyarısında bulundu.

Kesintinin nedeni belli değil, ancak etkilenenlerin çoğu bunu Microsoft bilgisayar işletim sistemleriyle ilişkilendirdi.

Günün erken saatlerinde X'te yayınlanan resmi bir Microsoft 365 hizmet güncellemesinde "kullanıcıların çeşitli Microsoft 365 uygulama ve hizmetlerine erişimini etkileyen bir sorunu araştırıyoruz" denildi.

Ancak bir Microsoft sözcüsü Cuma günü BBC'ye yaptığı açıklamada saatler önce "hizmetlerin çoğunun geri getirildiğini" söyledi.

Avustralya İçişleri Bakanlığı sözcüsü, kesintinin küresel siber güvenlik firması Crowdstrike'taki bir sorunla ilgili göründüğünü söyledi ve ülkenin siber güvenlik gözlemcisi, bunun bir saldırı olduğunu gösteren hiçbir bilgi olmadığını söyledi.

Yapılan açıklamada, "Mevcut bilgilerimiz, bu kesintinin etkilenen şirketler tarafından kullanılan üçüncü taraf bir yazılım platformundaki teknik bir sorunla ilgili olduğu yönündedir" denildi.

Alaskalı yetkililer birçok 911 ve acil olmayan çağrı merkezinin düzgün çalışmadığını söyledi.

Avustralyalı telekom firması Telstra, Avustralya'daki ana acil durum irtibatı olan üçlü-0 çağrı merkezlerinin etkilenmediğini, ancak yedekleme süreçlerini uygulamak için diğer eyalet acil servis sağlayıcılarıyla birlikte çalıştığını söyledi.

Bu arada Sidney Havalimanı'nda da uçuş panolarındaki bilgiler kayboldu.

Ekonomik havayolu şirketi Jetstar, iç hatlar terminalindeki yolculara yaptığı duyuruda, "Microsoft ile ilgili bir sorun" nedeniyle yolcuların check-in işlemlerini yapamadığını ya da uçuşlarına binemediğini söyledi.

Virgin Australia da yolcularına uçuşların "tamamen durduğunu" söyledi.

Sosyal medya kullanıcıları Woolworths gibi Avustralya mağazalarında kuyruklar oluştuğunu, ödeme sistemlerinin çöktüğünü ve National Australia Bank gibi finans kurumlarına erişimde sorunlar yaşandığını bildirdi.

Kaynak: Mepa News, BBC

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.