Mısır: Sisi'nin projelerine rağmen yoksulluk artıyor
Mısır'da Sisi yönetiminin dev 'Yeni Kahire Projesi' çok yavaş ilerlerken ülkede alınan dış yardım ve borçlara rağmen yoksulluk artarak sürüyor.
Mısır'ın 2013'te darbeyle iktidara gelen cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ekonomik vaatlerini gittikçe büyütüyor. Fakat tamamlanması gittikçe ertelenen bu vaatlere rağmen Mısır ekonomisinin iyileşmediği, yoksulluğun arttığı gözlemleniyor.
Sisi'nin en büyük vaadi 2015'te başlatılan 'Yeni Kahire' projesi. Her geçen gün, tamamlanması ertelenen ve büyütülen bu projeyle Kahire yakınında çölde 6,5 milyon nüfuslu bir 'Yeni Kahire' şehri kurulması planlanıyor. Proje tamamlandığında bu bölge, Mısır'ın yeni başkenti olacak. 45 milyar dolara mal olacağı açıklanan bu proje aradan geçen 6 yıla rağmen henüz başlangıç aşamasında sayılıyor. Proje maliyeti tahmininin sürekli artması dikkat çekiyor. Diğer taraftan bu proje tamamlandığında da reel ekonomiye katkı sunmayacağı belirtilerek de proje eleştiriliyor.
Bu sebeplerle 'Yeni Kahire' projesinin meyvesini vermesinin ancak uzak gelecekte olması tahmin ediliyor. Fakat Sisi 'Yeni Kahire'yi sadece ekonomik bir proje olarak görmüyor, "yeni bir cumhuriyetin ilanı" olarak sunuyor.
Sisi yönetiminin "çift dinli Mısır" politikasının sembolü olarak bu proje kapsamında 2019'da 'Yeni Kahire'de Müslümanlar için büyük bir cami, Hristiyanlar için de büyük bir katedral de açıldı.
'Yeni Kahire' projesi kapsamında çölde süren bir inşaat
Mısır'ın 100 milyonu aşan nüfusunun çok büyük ölçüde Nil Nehri etrafına sıkışmış olması nedeniyle ülkede konut ve kullanım alanı sıkıntısı had safhaya ulaşmış durumda. Birleştiği şehir ve kasabalarla beraber başkent Kahire'nin nüfusunun 25 milyona varmak üzere olduğu belirtiliyor.
Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin Sisi yönetimine verdiği desteğe rağmen kamu borçlarındaki artış dikkat çekiyor. Alınan yoğun mali destek ve borçlara rağmen Mısır halkının gayet düşük olan refah seviyesinde bir artış görülmemesi Sisi yönetimine yönelik yolsuzluk iddialarını artırıyor.
Mısır'da geçmişten bu yana kamunun ve özellikle ordunun ekonomideki büyük payı, ekonomideki yaygın yolsuzluk ve verimsizliklerin kaynağı olarak eleştirilmekteydi. Sisi döneminde ordunun ve kamunun ekonomideki ağırlığı daha da arttı.
'Yeni Kahire' projesinin hemen hemen tümüyle ordunun ekonomik çalışmalarınca yürütülmesinin Mısır'ın ekonomik imajını daha da bozacağı belirtiliyor.
Sisi yönetimi daha önce yaptığı açıklamalarda ülkeye yabancı sermaye çekmek istediklerini belirtmişti. Fakat kapalı ekonomi olan ve gittikçe kapanan bir ekonomi imajı veren Mısır'a bu şartlarda yabancı sermaye akışının olması beklenmiyor. Kötüleşen ekonomik koşulların Mısır'da bir sosyal patlamaya neden olabileceği iddia ediliyor.
Kaynak: Mepa News