Mısır ve Ürdün Trump'ın 'Gazzelilerin sürülmesi' teklifini reddetti

Mısır ve Ürdün Trump'ın 'Gazzelilerin sürülmesi' teklifini reddetti

Hamas ile İsrail arasında Katar, Mısır ve ABD'nin arabuluculuğunda varılan ateşkes anlaşması 19 Ocak'ta yürürlüğe girmişti.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Gazzelileri Ürdün, Mısır ve diğer Arap ülkelerine gönderilmesi ve bölgenin “temizlenmesi” gerektiği yönündeki açıklamaları, Mısır, Ürdün ve Filistinli gruplar tarafından kesin bir dille reddedildi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Mısır'ın, Filistinlilerin hangi şartla olursa olsun topraklarından edilmesi ve Mısır'a yerleştirilmeleri gibi bir teklifin tüm yönleriyle reddedildiği ifade edildi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı uluslararası toplumu, uluslararası meşruiyet kararlarına uygun olarak iki devletli çözümün etkin bir şekilde uygulanması yönünde çalışmaya çağırdı.

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Safadi ise ülkesinin Filistinlilerin yerlerinden edilmesine yönelik her türlü girişimi reddeden tutumuna bağlı olduğunu vurguladı.

Safadi düzenlediği basın toplantısında "iki devletli çözümün bölgede barışı sağlamanın yolu olduğunu ve Amman'ın Filistin meselesinde Ürdün'ün aleyhine olacak hiçbir çözümü kabul etmeyeceğini" vurguladı.

İslami Direniş Hareketi Hamas, Mısır ve Ürdün'ün Filistin halkının yerinden edilmesini ya da herhangi bir bahane ya da gerekçe altında topraklarından sürgün edilmesini reddeden açıklamalarını büyük bir memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

Hamas yaptığı açıklamada Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı'na (İİT) Filistin halkının yerinden edilmesinin her türlüsünü kategorik olarak reddettiklerini teyit etmeleri çağrısında bulundu.

Hamas ayrıca “Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı'na Filistin halkımızın yerinden edilmesinin her türlüsünü kategorik olarak reddettiklerini teyit etmeleri ve başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti kurma yönündeki ulusal haklarını desteklemeleri” çağrısında bulundu.

Hamas daha önce yaptığı bir açıklamada, korkunç bir soykırıma direnen ve yerinden edilmeye teslim olmayan Filistin halkının, kendilerini sınır dışı etme ve yerlerinden etme planlarını kesinlikle reddettiğini vurgulamıştı.

Hamas, ABD yönetimine İsrail planlarıyla uyumlu ve Filistinlilerin haklarıyla çatışan öneriler olarak nitelendirdiği teklifleri durdurma çağrısında bulundu.

Hamas ile İsrail arasında Katar, Mısır ve ABD'nin arabuluculuğunda varılan ateşkes anlaşması 19 Ocak'ta yürürlüğe girdi.

Anlaşma 42'şer günlük üç aşamadan oluşmakta olup, bu süre zarfında Katar, Mısır ve ABD'nin himayesinde ikinci ve üçüncü aşamalar müzakere edilecek.

ABD'nin desteğiyle İsrail, 7 Ekim 2023 ile 19 Ocak 2025 tarihleri arasında Gazze'de tamamına yakını çocuk ve kadın olmak üzere 158.000'den fazla Filistinlinin ölümüne ve yaralanmasına, 14.000'den fazlasının da "kayıp" olarak kayıtlara geçmesine yol açan bir soykırım savaşı yürüttü.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

x.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.