Mısır'daki bir gözaltı merkezinde bir haftada 6 kişi öldü

Mısır'daki bir gözaltı merkezinde bir haftada 6 kişi öldü

Mısırlı insan hakları örgütü, tutukluların aşırı kalabalık ve yetersiz havalandırma nedeniyle 'boğulma' tehlikesi geçirdiğini söyledi.

Mısır İnsan Hakları Ağı (ENHR), Mısır'ın El Şarkiye vilayetindeki bir gözaltı merkezinde bir hafta içinde altı kişinin öldüğünü bildirdi.

Pazartesi günü, 49 yaşındaki Muhammed Faruk Hüseyin, yüksek sıcaklık ve aşırı kalabalık yüzünden sağlık durumunun kötüleştiği bildirilen Zagazig gözaltı tesisinde yargılama öncesi gözaltında ölen altıncı tutuklu oldu.

ENHR'ye göre Hüseyin birkaç haftadır göğüs ağrıları ve nefes darlığı çekiyordu. Defalarca uzman bir doktora görünmek ya da hastaneye nakledilmek istemiş, ancak gözaltı merkezi yetkilileri tarafından reddedilmişti.

Sonunda Zagazig hastanesine nakledildi ve Pazartesi günü burada hayatını kaybetti.

ENHR'ye göre onun ölümü, son bir hafta içinde merkezde ölen diğer beş tutuklunun ölümünü takip etti.

Grup yaptığı açıklamada, ölümlerin aşırı kalabalık, yükselen sıcaklıklar, yetersiz havalandırma ve susuzluk nedeniyle "boğulma" sonucu meydana geldiğini söyledi.

Gözaltı yetkililerinin günde sadece iki saat su verdiklerini, bunun da hücrelerdeki hijyen koşullarının kötüleşmesine ve hastalıkların yayılmasına yol açtığını belirttiler.

ENHR İcra Direktörü Ahmed el-Attar yaptığı açıklamada, "Bu ölümler, Mısır'daki polis gözaltı merkezlerinde meydana gelen ağır ihlallerin bir kısmını temsil ediyor ve sorumlu makamlar tarafından tam bir gözetim ve denetim eksikliği söz konusu" dedi.

"Tüm tutuklular aşırı kalabalıktan dolayı sıkıntı çekmekte, bazı yerlerde doluluk oranları gözaltı odalarının normal kapasitesinin yüzde 300'üne kadar ulaşmaktadır.

"Bu durum, bu koşulların ele alınması, uygun denetimin sağlanması ve bu insan hakları ihlallerinden sorumlu olanların hesap vermesi için acil eylem ihtiyacını vurgulamaktadır."

ENCHR'ye göre, ölümlere karşılık olarak cezaevi yetkilileri bazı hücrelere klima üniteleri yerleştirdi ve masraflar tutuklulara fatura edildi.

"Şikayet edersek bizi dövüyorlar"

ENHR daha önce de Zagazig gözaltı merkezindeki üst düzey erkek polis memurlarının kadın tutuklulara yönelik cinsel taciz ve istismar vakalarını belgelemişti.

Bir kadın ENHR'ye verdiği ifadede, kadın tutuklulara erkek polis memurları tarafından arama yapılırken rutin olarak tacize uğradığını söyledi. Kadın, kadın hücrelerini denetlemek için hiçbir kadın personelin istihdam edilmediğini de sözlerine ekledi.

Ayrıca kadın tutukluların misilleme korkusuyla şikayette bulunmadıklarını da belirtti.

"Şikayet edersek bize hakaret ediyorlar, sopalarla dövüyorlar ve ışıkları söndürüyorlar. Aukatlar bile sorun çıkmaması için sessiz kalmamızı istiyor."

ENHR yaptığı açıklamada "tutukluların ölümünden Mısır İçişleri Bakanlığı' nın sorumlu olduğunu" belirtti ve gözaltı tesislerinin iyileştirilmesi için derhal harekete geçilmesini ve tutukluların ölümlerine ilişkin bağımsız bir soruşturma yürütülmesini talep etti.

Arap İnsan Hakları Ağı tarafından Mart 2021'de yayınlanan bir araştırmaya göre, Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi'nin 2013 yılında askeri bir darbeyle iktidara gelmesinden bu yana Mısır hapishanelerindeki siyasi tutukluların sayısı tahminen 65.000'e ulaştı.

O tarihten bu yana, aralarında eski Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve eski milletvekili İssam el Erian'ın da bulunduğu yüzlerce kişi tıbbi ihmaller nedeniyle cezaevinde yaşamını yitirdi.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

x.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
3 Yorum