Mısır'dan Mogadişu yönetimine askeri yardım

Mısır'dan Mogadişu yönetimine askeri yardım

Mısır'ın Mogadişu yönetimine uçaklarla askeri yardım gönderdiği bildirildi.

Mısır, Salı günü Mogadişu yönetimine askeri yardım gönderdi.

Askeri uçaklarla gönderilen yardımın 40 yılı aşkın süredir Mısır'dan Somali'ye açık bir şekilde gönderilen ilk askeri yardım olduğu belirtildi.

Reuters'a konuşan iki diplomat ve üst düzey bir Somalili yetkili, Mısır'a ait iki askeri uçağın Salı sabahı silah ve mühimmatla birlikte Mogadişu'ya indiğini ifade etti.

Diplomatlardan biri "Somali'nin Mısır'dan silah ithal ederek ve Etiyopya'yı kışkırtarak ateşle oynadığını" savundu.

Mısır'ın Somali'deki Afrika Birliği misyonuna asker gönderebileceği de iddialar arasındaydı.

Sahan Research düşünce kuruluşunda analist olan Rashid Abdi "Mısırlılar sahaya asker gönderir ve Etiyopya sınırı boyunca asker konuşlandırırsa, bu durum iki tarafı doğrudan karşı karşıya getirebilir. Doğrudan bir silahlı savaş tehdidi düşük, ancak bir vekalet savaşı mümkün." ifadelerini kullandı.

Etiyopya Dışişleri Bakanlığı ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada "diğer aktörler bölgeyi istikrarsızlaştırmak için önlemler alırken boş duramayacaklarını" savundu. Bakanlık, "Somali hükümeti barış için çabaları sürdürmek yerine, bölgeyi istikrarsızlaştırmayı amaçlayan dış aktörlerle iş birliği yapıyor." dedi.

Mogadişu yönetiminin Mısır ile yakınlaşma yoluyla dış ilişkilerini çeşitlendirerek elini güçlendirmeyi amaçladığı belirtiliyordu.

Etiyopya ile Mısır arasında, Etiyopya'nın inşa ettiği Rönesans Barajı sebebiyle uzun süredir gerilim yaşanıyordu.

Benzer bir gerilim de Etiyopya'nın Somaliland ile gerçekleştirdiği deniz anlaşması sebebiyle Etiyopya-Somali hattında patlak vermişti. Söz konusu krize rağmen Etiyopya halen Mogadişu yönetiminin Eş Şebab'a karşı savaşında en büyük askeri destekçisi konumunda.

Mısır da son dönemde Mogadişu yönetimine verdiği askeri desteği artırıyor.

Kaynak: Mepa News

tg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum