Mısır'ın zor hesapları: Sisi rejimi neden Filistin davasını destekliyor?
ABD'ye göre 500 ila 600 arasında ABD pasaportu sahibinin Gazze'de sıkışıp kaldığı düşünülüyor.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ı Kahire'de ağırlayarak işgal altındaki Filistin topraklarında ve İsrail'de devam eden krizi görüştü.
Sisi Pazar günü yaptığı açıklamada ülkesinin İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanının "meşru müdafaa sınırlarını aştığı" ve toplu cezalandırma anlamına geldiği yönündeki tutumunu yineledi.
Ülkesinde kanlı bir darbeyle yönetime gelen Sisi, Mısır'ın önceliğinin şiddeti sona erdirmek ve Gazze'de sıkışıp kalan Filistinlilere insani yardım sağlamak olduğunu da sözlerine ekledi.
Sina'da küçük hareketlenmeler, Kahire'de gösteriler
Mısır, kuşatma altındaki Gazze halkı için Ürdün, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden gelen uçaklarla birlikte Sina Yardımadası kuzeyindeki El Ariş'teki havaalanını uluslararası yardımları kabul etmek üzere hizmete açtı.
Mısır'dan gelen yardımlarla birlikte, Sina Yarımadası'nın kuzeyinde bekleyen ve Refah sınır kapısından Gazze'ye girmeye hazır olan 100'den fazla kamyon hazırlandı. Mısır yönetimi tarafından bir kan bağışı kampanyası da başlatıldı ve tüm vilayetlerde bağış merkezleri kuruldu.
ABD ve diğer ülkelerle yapılan görüşmelerin ardından Mısır, İsrail'in insani yardım için güvenli geçişe izin vermesi karşılığında abluka altındaki bölgede sıkışıp kalan çifte vatandaşlığa sahip Filistinlilerin Mısır topraklarına çıkışına izin verecek bir takası kabul etti.
Dışişleri Bakanı Fidan Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile görüştü
Ancak, Cumartesi günü Mısır'a İsrail'in yardım kamyonları için güvenli geçişi reddettiği bilgisi verildiğinden bu yana sınırın her iki tarafında da herhangi bir hareketlilik yaşanmadı.
Buna karşılık Mısır, Gazze'de çifte vatandaşlığa sahip vatandaşlarının topraklarına girişini reddetti ve Şerit'ten çıkışlarının İsrail'in yardım konvoyunun geçişine izin vermesine bağlı olduğunu açıkça belirtti.
Refah'ta mahsur kalan çifte vatandaş Filistinlilerin tam sayısı tam olarak belli değil. ABD hükümetine göre 500 ila 600 arasında ABD pasaportu sahibinin Gazze'de sıkışıp kaldığı düşünülüyor.
Pazartesi günü Kahire'yi ziyaret edecek olan Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna'nın Gazze'de çok sayıda Fransız vatandaşı bulunduğu için çifte vatandaşların Gazze'den ayrılmasına izin verilmesi konusunu görüşmesi bekleniyor.
Mısır, Gazze sınırını beton bloklarla kapattı
Sınır kapısı konusundaki çıkmaz devam ederken sosyal medyada yer alan görüntülerde Mısırlı işçilerin Cumartesi günü Refah sınır kapısının kendi taraflarına beton bloklar diktiği görülüyordu.
Gözlemciler Mısır'ın Refah sınır kapısı konusunda tedbirli davrandığını belirtiyor ve Salı günü Al Ahram Online haber kaynağı bilgili kaynaklara dayanarak "bazı tarafların ve güçlerin" Filistinlileri topraklarından zorla çıkarıp Sina'ya yerleştirme planları olduğunu söyledi.
Sisi rejimi neden Filistin'i destekliyor?
Filistin davası Mısır'da uzun zamandır yaygın destek görüyor ve bu da Sisi rejiminin tepkiden tedirgin olmasına ve Cuma namazlarından sonra hutbelerin içeriğini değiştirmesine neden oluyor.
Bağımsız medya kuruluşu Mada Masr'a göre hükümet, özellikle Mısır'ın ilahiyat otoritesi ve Kahire'nin en ünlü camisi olan El Ezher'den gelen coşkulu Cuma hutbelerinden kaynaklanabilecek İsrail karşıtı kaostan korkuyordu.
Cuma namazlarının ötesinde Mısır hafta boyunca Filistin'i destekleyen bir dizi mitinge sahne oldu. Mısırlı gazeteciler sendikasının bir konferans düzenleyerek İsrail ordusunun gazetecilere karşı işlediği suçlarla ilgili haftalık bir rapor yayınlaması bekleniyor. İsrail şu ana kadar 10 Filistinli ve bir Lübnanlı gazeteciyi öldürdü.
Avukatlar sendikası da Pazartesi günü bir destek mitingi düzenlemeyi planlıyor.
Sisi rejimi İsrail'in güvenliği için Sina Yarımadası halkını yerinden ediyor
Mısır'ın ulusal güvenliği 'kırmızı çizgi'
Bazı gözlemcilere göre bu durum Mısır'ın Filistinli mültecilerin Sina'ya akın etmesinden duyduğu endişenin bir göstergesiydi. Ancak yerel kaynaklara göre Mısır'ın derdi trafiği engellemek değil, İsrail'in son bombardımanlarında zarar gören sınırın güvenliğini sağlamaktı.
Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri Pazar günü CNN'e verdiği bir mülakatta "Filistin tarafındaki geçiş noktasının son bombalamalar nedeniyle çalışamaz durumda olduğunu" ve altyapı onarıldıktan sonra Mısır'ın ilgili "büyükelçiliklerle koordinasyon halinde" yabancı vatandaşları tahliye edeceğini söyledi.
Mısır yönetimi ayrıca insani yardımların Gazze'ye nakli için İsrail ile bir anlaşma yapılmasını planlıyor.
Ancak Mısır'ın niyeti ne olursa olsun, daha fazla Filistinli Mısır sınırına doğru ilerledikçe, Refah sınır kapısı yakınlarındaki insan yoğunluğu gerilimin artmasına neden olabilir.
İsrail'in Gazze'de yaşayan bir milyondan fazla kişinin sınırın güneyine taşınmasını istemesinin ardından Mısır içinden hükümete Gazze sınır kapısını açması yönünde çağrılar yapılmıştı. Ancak Sisi rejimi bu konuda temkinli davranıyor.
Sisi Çarşamba günü yaptığı açıklamada "Mısır'ın ulusal güvenliği benim ilk sorumluluğumdur ve bunu hiçbir koşulda ihmal etmeyeceğim" dedi.
Kendisini sürecin gerçek ara bulucusu olarak gören Sisi, Mısır'a herhangi bir kitlesel göçün gerçekleşmesi halinde, daha önceki çatışmalarda olduğu gibi, yerinden edilen yüz binlerce Filistinlinin geri dönmesine izin verileceğinden açıkça şüphe duyuyor.
Mısır Ulusal Güvenlik Konseyi de Pazar günü yaptığı toplantıda bu düşünceleri yineleyerek önceliğinin Mısır'ın ulusal güvenliği olduğunu bir kez daha teyit etti ve bunu etkileyecek her şeyin "kırmızı çizgi" olduğunu söyledi.
Sisi rejimi ayrıca "Filistin halkının yerinden edilmesini ya da tasfiye edilmesini reddettiğini ve kınadığını" açıkça ifade etti ve "Filistin davasının gelişimi ve geleceği" üzerine bölgesel bir zirve önerdi.
Kaynak: Mepa News, Al Jazeera