Mısırlılar Sisi karşıtı sloganların yer aldığı hacklenmiş reklam panosunu 'ayakta alkışladı'

Mısırlılar Sisi karşıtı sloganların yer aldığı hacklenmiş reklam panosunu 'ayakta alkışladı'

Sosyal medya kullanıcıları, Kahire'de hacklenmiş bir reklam panosunu gösteren viral bir klibin ardından Sisi’ye daha önce halka yaptığı programlama öğrenme çağrısını hatırlattı

Kahire'de hacklenen bir reklam panosunda Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi'yi eleştiren videoların viral olmasının ardından Pazartesi günü Mısır sosyal medyası çalkalandı.

Geniş kitlelerce paylaşılan bir videoda Giza'daki Kral Faysal Caddesi üzerinde yer alan reklam panosunda Sisi'nin çeşitli görüntüleri ve cumhurbaşkanını eleştiren bir metin yer aldı.

Reklam panosundaki 30 saniyelik videoda, Sisi'yi eleştiren en az dört görüntü yer alıyordu ve bunlardan biri Sisi'nin Amerikan ve İsrail bayrakları önünde durduğu görüntüydü.

Bir görselde ise askeri üniforması içinde kanlar içinde bir Sisi ve Kur'an ayeti yer alıyor: "Kimsenin onun üzerinde gücü olmadığını mı sanıyor?"

Bir başka görselde ise şöyle yazıyordu: "Ne yani, benim bir hırsız olduğumu bilmiyor musunuz?”

Yoldan geçenlerin bu ender eleştiri gösterisinin fotoğraf ve videolarını çektiği görülüyor.

Eski bir ordu komutanı olan Sisi, 2013 yılında Mısır'ın seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye karşı düzenlenen büyük hükümet karşıtı protestoların ardından kanlı bir darbe yaparak iktidara geldi.

Darbeyi takip eden aylarda Sisi, hak gruplarının insanlığa karşı işlenmiş suçlar olarak nitelendirdiği olaylara imza attı ve binlerce Mursi yanlısı protestocu, ülkenin modern tarihindeki en büyük polis şiddeti olayında ya vurularak öldürüldü ya da gözaltına alındı.

Sisi 2014'te cumhurbaşkanı olduğundan bu yana muhalefete karşı acımasız bir baskı uyguladı ve aralarında siyasetçiler, protestocular, gazeteciler ve sivil toplum aktivistlerinin de bulunduğu 65.000 kadar kişiyi tutukladı.

Hafta sonundaki billboard gösterisinin ardından birçok sosyal medya kullanıcısı Sisi'nin kısa süre önce insanlara tıp, hukuk ya da beşeri bilimler yerine yazılım programcılığı gibi alternatif kariyerler edinmeleri çağrısında bulunmasının ironik olduğunu vurguladı.

Tercüme: "Ve böylece, Sisi'yi dinleyip programlama öğrenmeye karar veren tek sokak #FaisalSokağı oldu"

"Programlama öğrenin diyen siz değil miydiniz?" diye soran bir kullanıcı, Sisi'nin Nisan ayı sonunda yaptığı ve ebeveynleri çocuklarının geleneksel mesleklere alternatif kariyerler keşfetmelerini teşvik eden bir açıklamaya atıfta bulundu.

Sisi söz konusu açıklamasında programlama alanında kariyer yapanların " evlerinde oturdukları yerden ayda 100.000 dolara kadar" kazanabileceklerini dile getirmişti.

İşe alım platformu Indeed.com'a göre, Birleşik Krallık'ta bir bilgisayar programcısı yılda ortalama 25.753 £ (32.000 $) kazanıyor.

"Bilge bir adam bir keresinde 'programlama öğrenin' demişti ve bunu ilk yapanlar Faysal [sokağı] halkı oldu," diye alay etti bir diğer kullanıcı.

'Rastgele tutuklamalar'

Birçok sosyal medya kullanıcısı, hackleme olayının ardından yetkililer olayın arkasında kimin olduğunu belirlemeye çalışırken bölgede rastgele tutuklamalar yapıldığını bildirdi.

Mısır İnsan Hakları Ağı (ENHR) da Giza'da Mısır güvenlik güçlerinin kitlesel olarak konuşlandığını ve çok sayıda vatandaşın durdurularak sorgulandığını bildirdi.

"Tüm bölgenin elektriği kesildi, abluka uygulandı ve yerel halktan rastgele tutuklamalar yapıldı." diye yazan bir başka kullanıcı da boş sokakların görüntülerini paylaştı.

Bu sert tepki, hayat pahalılığı krizi ve ülkenin kötüleşen ekonomik durumu nedeniyle artan öfke karşısında anonim sosyal medya kullanıcılarının Sisi'nin istifa etmesi yönündeki taleplerinin arttığı bir dönemde geldi.

Sisi göreve gelirken iki yıl içinde ekonomik refah vaat etmişti. Ancak son 10 yılda Mısır poundunun değeri yüzde 600'den fazla düştü.

Ekonomi kötüleştikçe Sisi suçu başkalarının üzerine attı ve açlığın ülkenin ilerlemesi için ödenmeye değer bir bedel olduğunu söyledi.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.