Mogadişu yönetimi lideri: Eş Şebab bizimle müzakere yapmak istemiyor

Mogadişu yönetimi lideri: Eş Şebab bizimle müzakere yapmak istemiyor

Mogadişu yönetimi lideri Hasan Şeyh Mahmud, Eş Şebab'ın kendileriyle müzakere yürütmek istemediğini söyledi.

Somali'deki ABD ve Batı destekli Mogadişu yönetiminin lideri Hasan Şeyh Mahmud, Norveç'te "Centre for Humanitarian Dialogue" tarafından düzenlenen Oslo Forum 2024'e katıldı.

Mahmud burada Somali'deki çatışmanın son durumuna ve barış müzakerelerine dair açıklamalarda bulundu.

Mahmud'a "Eş Şebab'ın askeri olarak mağlup edilebileceği" yönündeki açıklaması hatırlatıldı ve "siyasi müzakerelerin başlama ihtimali" soruldu.

Mahmud, Eş Şebab'ın müzakere yapmak istemediğini öne sürerek şu ifadeleri kullandı:

"Müzakerelerden bahsedildiğinde iki ayrı taraftan bahsedilir, yalnızca tek bir taraftan değil. Ve müzakereler, söz konusu taraflar buna hazır olduğu zaman mümkün olabilir. Eğer sadece tek bir taraf müzakerelere hazırsa ve diğer taraf henüz buna hazır değilse, müzakere etmek kolay olmayacaktır. Dönüp diğer tarafı ikna etmeniz gerekir.

Maalesef Eş Şebab'ın ajandası bizim ötemizde. Eş Şebab meselesi ulusal bir mesele değil, yerel bir mesele de değil. Eş Şebab'ın küresel bir ajandası var ve bu mesele küresel bir mesele. Ve şu an itibariyle Somali Devleti olarak bizi bir aktör olarak görmüyorlar."

Eş Şebab'ın içerisinde Somalililer dışında yabancı savaşçıların da olduğunu vurgulayan Mahmud sözlerini şöyle sürdürdü:

"İçlerindeki Somalililere birçok kez af teklif ettik. Eş Şebab sadece Somalililerden ibaret değil. Zira küresel bir ajandası var ve içlerinde çok sayıda yabancı da bulunuyor. Bu yabancıların bazıları komşu ülkelerden, bazıları ise dünyanın başka bölgelerindeki uzak ülkelerden. Eş Şebab El Kaide bağlantılı, bu son 20 senedir bilinen bir şey."

Mahmud, uluslararası kuruluşlar ve diğer güçlerle birlikte Eş Şebab'a karşı mümkün olan tüm imkanları kullandıklarını ve grubu bu küresel ajandadan vazgeçirmek istediklerini belirtti. Eş Şebab'ın ancak bu şekilde masaya oturmayı kabul edeceğini savundu.

"Halen Eş Şebab ile nihai çözümün müzakereler yoluyla olacağına inanıyoruz. Onlar ne zaman buna hazır hale gelirlerse o zaman. Biz dün de dünden önceki gün de buna hazırdık."

Hasan Şeyh Mahmud, buna karşın Eş Şebab'ın müzakerelere hazır oldukları yönünde bir belirti göstermediğini dile getirdi.

Somali'de çatışmalar 1980'li yıllardan bu yana devam ediyor.

Eş Şebab ile mevcut yönetim arasında ise 2006'dan bu yana çatışmalar sürüyor. Eş Şebab, "ABD desteğiyle ayakta durduğunu" savunduğu Mogadişu yönetimiyle müzakere etmeyi reddediyor.

Kaynak: Mepa News

tg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.