Muhalifler Suriye'nin kuzeybatısında zemin kazanmaya devam ediyor

Muhalifler Suriye'nin kuzeybatısında zemin kazanmaya devam ediyor

Muhalifler, operasyonlarının İdlib'deki sivil nüfusu hedef alan rejim saldırılarını durdurmayı amaçladığını belirtiyor.

Suriyeli muhalif güçler, Rusya destekli Esed rejimi güçleriyle girdikleri yoğun çatışmaların ardından Suriye'nin kuzeybatısındaki stratejik köyleri ele geçirdi.

Middle East Eye'dan Harun al-Aswad'in haberine göre, çatışmalar Çarşamba günü şafak vakti muhaliflerin, rejimin muhaliflerin elindeki bölgelere yönelik son dönemde artan saldırılarına misilleme olarak "Saldırganlığın Önlenmesi" adını verdikleri sürpriz bir operasyon başlatmasıyla patlak verdi.

Savaş, Tahriru'ş Şam Heyeti (HTŞ) tarafından kontrol edilen bölgelerden, Halep şehrinin yaklaşık 10 km batısından başlatıldı.

Türkiye destekli Suriye Ulusal Ordusu'na bağlı bazı gruplar da operasyona katılmış olsa da, raporlara göre bu güçlerin çok büyük bir kısmı HTŞ'nin başını çektiği grupların operasyonuna dahil olmadı.

Çarşamba gününden bu yana sosyal medyada dolaşan görüntülerde HTŞ ve ona bağlı güçlerin önemli ilerlemeler kaydettiği, geniş toprak parçalarını ele geçirdiği ve Halep şehrinin dış mahallelerine doğru hızla ilerlediği görülüyor.

Operasyonda yer alan muhalif liderlerden Yarbay Hasan Abdulgani Middle East Eye'a yaptığı açıklamada “son derece stratejik” bölgeleri ele geçirdiklerini söyledi.

Abdulgani, “Bu bölgeler, bölgelerimize saldırmak, sivilleri öldürmek ve onları evlerini terk etmeye zorlamak için kullanılan İran ve rejimin askeri üsleriydi” dedi ve ekledi:

“Güçlerimiz 12 düşman tankını imha etti ve operasyon topraklarımızı hedef alan güçleri ortadan kaldırana kadar devam edecek.”

Operasyonun WhatsApp'taki resmi kanalı, şu ana kadar stratejik 46. Alay, Urum el Kubra ve Ancara kasabası da dahil olmak üzere birçok bölgenin ele geçirildiğini belirtti.

Abdulgani, “Operasyonumuzun amacı topraklarımızı Suriye ve İran güçlerinden kurtarmak ve halkımızın güvenli bir şekilde evlerine dönmelerini sağlamaktır” dedi.

Üst düzey bir Türk güvenlik kaynağı yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, özellikle İsrail'in Gazze ve Lübnan'a yönelik savaşları göz önüne alındığında, bölgedeki gerilimin daha da tırmanmasını önlemek için saldırıyı durdurmaya çalıştığını söyledi.

Ancak, Rusya ve Esed rejiminin muhaliflerin elindeki İdlib vilayetinin yerleşim bölgelerini hedef alan hava saldırılarını durdurmak için 2019'da imzalanan çatışmasızlık anlaşmasıyla kurulan kanalları kullanma çabaları sonuç vermedi.

“Başlangıçta sınırlı bir operasyon olarak planlanan operasyon, rejim güçlerinin mevzilerini terk etmeye başlamasıyla genişledi” diyen kaynak, operasyonun amacının 2019'da Rusya, Türkiye ve İran tarafından üzerinde anlaşmaya varılan İdlib çatışmasızlık bölgesinin sınırlarını yeniden belirlemek olduğunu söyledi.

Değişen dinamikler

Ele geçirilen köyler bir zamanlar Nureddin Zenki grubunun kalesi olan bir bölgede yer alıyor. Bölge 2019'da iki grup arasında yaşanan çatışmaların ardından HTŞ'nin eline geçti ve daha sonra rejim güçleri tarafından ele geçirildi.

Çatışmaların yaşandığı bölgeler geçtiğimiz dönem içerisinde Beşar Esed rejimi güçleri, İran ve Hizbullah milisleri tarafından yoğun şekilde tahkim edilmişti.

Ancak İsrail'in Lübnan'a açtığı savaş, İran'ın içerisinde bulunduğu durum ve Rusya'nın Ukrayna işgali bölge dinamiklerini değiştirdi.

Sahada devam eden operasyonla ilgili açıklamalarda bulunan askeri bir isim, Ortadoğu'daki jeopolitik gelişmelerin saldıyı başlatmak için "altın bir fırsat" ortaya çıkardığını ifade etti ve ekledi: "Müttefikleri olmadan Suriye birlikleri bir hiçtir"

"Denklemi değiştirebilir, topraklarımızı geri kazanabilir ve yerinden edilmiş insanların evlerine dönmelerini kolaylaştıracak güvenli bir yol sağlayabiliriz."

Gözler Halep'te

Suriye devriminin başlangıcından bu yana çeşitli gruplar 5.000 yıllık Halep şehrinin kontrolünü ele geçirmeyi ve burayı muhalif güçlerin başkenti yapmayı umdu.

Özellikle 2016'nın sonlarında kentin kontrolünü ele geçirmeye ve doğu kesimindeki rejim kuşatmasını kırmaya çalışan yüzlerce muhalif, yoğun çatışmalar sırasında kentin ön cephelerinde hayatını kaybetti. Ancak tüm bu çabalar Rusya ve İran'ın amansız saldırıları altında başarısızlıkla sonuçlandı.

2011'den önce üç milyon kişiye ev sahipliği yapan şehir aynı zamanda Suriye'nin sanayi başkentiydi.

Şimdi ise şehrin yarısı harabe halinde, eski sakinleri yerlerinden edilmiş durumda ve bazıları Suriye içinde kamplarda yaşıyor, diğerleri ise yurtdışında mülteci olarak yaşıyor. Geriye kalan yerleşim alanları ise İran ve Lübnanlı milislere ev sahipliği yapıyor.

Savaş, Suriye genelinde yaklaşık 13 milyon insanı evlerini terk etmek zorunda bırakırken, çoğunluğu komşu ülkelerde olmak üzere milyonlarca insan da dünyanın dört bir yanında mülteci konumuna düştü.

Askeri isim, “Gözlerimiz Halep'te ve gelecekteki gelişmeler sonucu belirleyecek” dedi ve ekledi: "Operasyonun niteliği, zamanlaması ve ölçeği operasyonun kapsamını belirleyecektir."

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.