Biyografi | Muhammed Abdusselam Ferac kimdir?

Biyografi | Muhammed Abdusselam Ferac kimdir?

Mısır'ın önde gelen İslami hareket üyelerinden Muhammed Abdusselam Ferac.

Muhammed Abdusselam Ferac, 1954 yılında Mısır'ın kuzeyindeki Buheyre iline bağlı Dilincat kentinde dünyaya geldi. Babası Müslüman Kardeşler teşkilatı içerisinde faaliyet gösteren bir isimdi.

İlk ve orta eğitimini bölgede aldıktan sonra Kahire Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümüne kaydoldu. Üniversite eğitimini başarıyla tamamlayarak mezun olduktan sonra da bu üniversitede yönetici olarak bir dönem çalıştı.

İslami çalışmaları

Abdusselam Ferac'ın gençlik yılları, Mısır'da İslami ve cihat yanlısı hareketin güçlendiği, Mısır rejimine meydan okuduğu bir döneme denk geldi. Yine Ferac'ın gençliğinde Mısır ordusunun başını çektiği Arap rejimlerinin İsrail karşısında aldığı ağır yenilgiler ve yöneticilerin ihanetleri, düşünce dünyasının şekillenmesinde önemli rol oynadı.

Bu doğrultuda üniversitelerde ve Mısır toplumunda etkisi günden güne artan cihat yanlısı akım içerisinde faaliyet göstermeye başladı. Salih Seriyye'nin "Askeri Teknik Akademi" grubunun bir parçası oldu.

1979 yılında, cihat yanlısı akımın Mısır'daki önde gelen temsilcilerinden olan Mısır Cihad Cemaati'nin temellerini attı. Cihad Cemaati ilerleyen yıllarda onlarca cihat yanlısı lider yetiştiren bir ekole dönüşecekti.

Abdusselam Ferac üniversitelerde ve camilerde dersler veriyor, insanları İslami harekete ve cihat yanlısı gruplara davet ediyordu. Buna ek olarak Mısır'da bir İslami devrim gerçekleştirmeyi hedefleyen askeri yapıların da temelini atıyordu.

Bu yapılar zaman içerisinde güçlenerek büyüdü. Üniversitelerde ve Mısır ordusu içerisindeki onlarca gençten oluşan bir teşkilat halini aldı. Cihat yanlısı faaliyetleri doğrultusunda, etkisini bugüne kadar sürdüren "Kayıp Fariza" kitabını kaleme aldı. Bu eserde "cihattan, Müslümanların cihadı terk etmesinden, başarının ancak cihat ile mümkün olduğundan ve cihat hususundaki diğer meselelerden" bahsetti. Kayıp Fariza kitabı Mısır'daki İslami ve cihat yanlısı çevrelerde büyük yankı buldu.

Abdusselam Ferac ve Cihad Cemaati, 1981 yılında Mısır lideri Enver Sedat'a yönelik suikastı tertip ettikten sonra Ferac, Mısır rejimi tarafından aranan isimlerin başını çekmeye başladı.

6 Ekim 1981 tarihindeki suikasttan bir süre sonra Ferac da diğer isimler gibi yakalandı. Yakalandıktan sonra cezaevinde herhangi bir pişmanlık göstermedi ve af talep etmedi.

Abdusselam Ferac (sol altta) mahkemede yol arkadaşlarıyla birlikte yargılanırken

Abdusselam Ferac'ın idamından kısa bir süre önce çekilen fotoğrafı

15 Nisan 1982 günü Ferac, yol arkadaşları Halid el İslambuli, Hüseyin Abbas, Atta Tayil Himeyda ve Abdulhamid Abdusselam Abdulâl ile beraber idam edildi.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum