Muhammed Cevad Zarif İran cumhurbaşkanı yardımcılığından istifa etti

Muhammed Cevad Zarif İran cumhurbaşkanı yardımcılığından istifa etti

Zarif istifasına gerekçe olarak, başta yeni önerilen 19 üyeli kabinedeki kadrodan duyduğu hayal kırıklığı olmak üzere çeşitli nedenleri gösterdi.

2015'te dünyanın önde gelen güçleriyle önemli bir dönüm noktası olan nükleer anlaşmayı müzakere eden İran'ın eski Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Pazartesi günü cumhurbaşkanı yardımcılığı görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Zarif, yeni seçilen reformist Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın kendisini yardımcısı olarak seçmesinden iki haftadan kısa bir süre sonra X'te yaptığı paylaşımda "Geçen hafta stratejik işlerden sorumlu cumhurbaşkanı yardımcılığı görevimden istifa ettim" dedi.

Zarif istifasına gerekçe olarak, başta yeni önerilen 19 üyeli kabinedeki kadrodan duyduğu hayal kırıklığı olmak üzere çeşitli nedenleri gösterdi.

"Adayların seçiminden sorumlu komitelerin uzman görüşlerini iyi bir şekilde uygulayamadığım ve söz verdiğim gibi kadınların, gençlerin ve etnik grupların dahil edilmesini sağlayamadığım için utanç duyuyorum" dedi.

Pezeşkiyan Pazar günü bir kadının yer aldığı kabinesini onay için parlamentoya sundu.

Önerilen liste İran'ın reformcu kanadından bazılarının eleştirilerine neden olurken, eski cumhurbaşkanı İbrahim Reisi hükümetinden muhafazakarların da listeye dahil edilmesi eleştirilere yol açtı.

Zarif, çocuklarının ABD vatandaşlığına sahip olması nedeniyle cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atanmasının ardından da baskı gördüğüne dikkat çekti.

Ekim 2022'de yürürlüğe giren bir İran yasası "kendisi, çocukları ya da eşleri çifte vatandaşlığa sahip olanların" hassas iş ve pozisyonlara atanmasını yasaklıyor.

"Mesajım... Sayın Dr. Pezeşkiyan'a karşı bir pişmanlık ya da hayal kırıklığı veya gerçekçi yaklaşıma karşıtlık işareti değil; daha ziyade stratejik işlerden sorumlu bir başkan yardımcısı olarak faydamdan şüphe duyduğum anlamına geliyor" diyen Zarif, akademiye döneceğini ve İran'ın iç siyasetine daha az odaklanacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani hükümetinde 2013-2021 yılları arasında en üst düzey diplomat olarak görev yapan Zarif, uluslararası arenada 2015 yılında imzalanan ve resmi adıyla Kapsamlı Ortak Eylem Planı olarak bilinen anlaşma için yürütülen uzun müzakereler sırasında tanınmıştı.

Anlaşma üç yıl sonra dönemin başkanı Donald Trump'ın ABD'yi anlaşmadan çekmesi ve İran'a yeniden ağır yaptırımlar getirmesiyle fiilen akamete uğradı.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.