Musul'da İran okulu açıldı: Kent Şiileştiriliyor mu?

Musul'da İran okulu açıldı: Kent Şiileştiriliyor mu?

Musul'un doğusundaki Bartalla beldesinde İran'ın desteğiyle okul açıldı.

Musul'un doğusundaki Bartalla beldesinde İran'ın desteğiyle okul açıldı.

Musul'un doğusunda bulunan Bartalla beldesinde İran tarafından yaptırılan ve geçtiğimiz günlerde açılışı yapılan okul tartışmalara sebep oldu. Musul'un IŞİD'ten geri alınmasının ardından kentteki Sünni çoğunluğa yönelik devam eden baskı ile birlikte bu tip uygulamalar akla bölgede bir demografik değişimin mi planlandığı sorularını getiriyor.


Bartalla beldesinde açılışı yapılan "İmam Humeyni" okulu

"İran İslam Cumhuriyeti'nin hediyesidir"

Bölgede açılışı yapılan okula asılan pankartta "İran İslam Cumhuriyeti'nin hediyesidir yazısı yazılırken okulun isminin de "İmam Humeyni" olması dikkat çekiyor.

Irak ve İran bayrakları yan yana

Açılışının yapıldığı sırada okulun kapısına Irak ve İran bayraklarının asılmış olduğu görülüyor. Musul vilayeti eski valisi ve Ninova Muhafızları Komutanı Esil Nuceyfi ise yaptığı açıklamada bölgede "İmam Humeyni" adına bir okulun açılmasını "provokasyon" olduğunu söyledi.

Kentte Sünnilere yönelik baskı artmış durumda

Bağdat hükümeti güçleri ve İran destekli Haşdi Şaabi tarafından gerçekleştirilen operasyonla IŞİD'ten geri alınan Musul kentinde hayat halen normale dönmüş değil. Hükümet güçleri kent merkezinde halen keyfi tutuklamalar düzenlerken, çoğunluğu Sünni olan kentte yaşayan siviller potansiyel birer IŞİD'li olarak görülüyor.

Kentte IŞİD'e yardım ve yataklık ettiği gerekçesiyle tutuklanan erkeklerin nereye götürüldüğünün bilinmediğini ifade eden aileleri, tutuklamaların kentin batı yakasındaki operasyonların sürdüğü sırada başladığını belirtiyorlar.

ABD işgaliyle başlayan Şiileştirme süreci

2003 yılında ABD'nin Irak'ı işgal etmesiyle başlayan Şiileştirme sürecinden ilk olarak Bağdat'da görülmüştü. İşgalin ardından Bağdat'ın yönetimi İran ile yakın ilişkilere sahip bir yapıya teslim edilmiş, ardından kentte hızlı bir demografik değişim baş göstermişti.

2016 yılı ekim ayında ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin desteğiyle başlatılan ve yaklaşık 9 ay süren Musul operasyonunun ardından kentin bu şekilde bir demografik değişime uğratılmasından endişe ediliyor. 

Musul operasyonunun ardından Bağdat hükümeti güçleri ve Haşdi Şaabi milislerinin kent merkezinde IŞİD mensubu olduğu iddia edilen kişileri herhangi bir yargılama sürecine tabi tutmaksızın infaz ettiği görüntüler kamuoyuna sızdırılmıştı. 

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.