Myanmar devlet yetkilisi: Arakan'da soykırım yapılmadı
Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii'nin Ulusal Güvenlik Danışmanı Thaung Tun, ülkesinde Arakanlı Müslümanlara yönelik 'soykırım' ya da 'etnik temizlik' yapılmadığını iddia etti.
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin'in, 25 Ağustos 2017'den bu yana Arakanlı Müslümanlara soykırım yapıldığına dair kuvvetli emareler olduğuna yönelik dünkü açıklamasının ardından Tun, BM Cenevre Ofisi'nde basın toplantısı düzenledi.
Ulusal Güvenlik Danışmanı Tun, hükümetinin BM ve uluslararası kuruluşlara Arakan eyaletinde erişim izni vermemesine rağmen Müslümanlara "soykırım" ya da "etnik temizlik" yapıldığına dair net deliller olmadığı iddiasında bulundu.
"Sık sık Myanmar'da etnik temizlik veya hatta soykırım yapıldığına dair iddialar duyduk." diyen Tun, hükümetinin böyle bir politikası olmadığını savundu.
"Arakanlı Müslümanlar hala köylerinde yaşıyor"
Fanatik Budistlerin ve Myanmar güvenlik güçlerinin saldırılarından dolayı yaklaşık 700 bin Arakanlı Müslümanın Bangladeş'e sığınmasını da görmezden gelen Tun, Arakan eyaletindeki Müslüman nüfusun büyük çoğunluğunun hala köylerinde yaşadığını ileri sürdü.
Tun, Arakanlı Müslümanların Bangladeş'e kaçmak zorunda kalmasını ise Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusundan (ARSA) korkmalarına bağladı.
BM'den "soykırım ve etnik temizlik" tespiti
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Uluslararası Koruma Direktörü Volker Türk, geçen kasım ayında yaptığı açıklamada, Arakan eyaletinin kuzeyinde sadece 150 bin Müslümanın kaldığını belirtmişti.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin ise dün yaptığı açıklamada, "Ofisim (İnsan Hakları Konseyi Ofisi), Arakan eyaletinde etnik temizliğin devam ettiğine inanıyor. Bu konseyin de farkında olduğu gibi ofisimin Arakan eyaletinde ağustos ayından bu yana soykırım eylemlerinin gerçekleştiğine dair kuvvetli kuşkuları bulunmaktadır." ifadelerini kullanmıştı.