Myanmar'da darbe yapan askeri cunta yönetimi bırakıyor mu?
Myanmar'da ülke içinde ve dışında konumu zayıflayan darbe yönetimi yumuşama sinyali veriyor. Darbecilerin anlaşmalı olarak yönetimi bırakabileceği belirtiliyor.
Myanmar'da 1 Şubat 2021'den beri süren darbe krizi ve iç çatışma sürecinin önemli bir eşikte olduğu bildiriliyor.
Birleşmiş Milletler, (BM) Myanmar cuntasına 1 Şubat 2021'de darbeyle devrilip tutuklanan Myanmar Devlet Başkanı Aung San Suu Kyi'nin serbest bırakılması çağrısında bulundu. Bu talebin cuntanın tutuklu 2 binden fazla protestocuyu serbest bırakmasının ardından gelmesi dikkat çekti.
1 Şubat 2021'de Myanmar'da gerçekleşen darbenin ardından ülkenin başkenti Yangon başta olmak üzere şehirlerde darbeyi protesto gösterileri düzenlenmiş, ordu güçlerinin sert karşılık vermesiyle bine yakın kişi öldürülmüştü. Ülkenin kırsal kesimlerinde de pek çok farklı grubun ordu güçleriyle çatıştığı ve hakimiyet sahasını genişlettiği belirtiliyor. En son silahlı grupların büyük şehir merkezlerine girmesi darbeci ordunun gittikçe zayıflamasının bir delili olarak görülmüştü.
Myanmar'da darbe karşıtı silahlı direniş büyüyor
Artık protestoculara ateş açılmıyor
Darbecilerin artan uluslararası baskılar ve ülke içinde zayıflayan güçleri nedeniyle taviz vermeye başladığı gözlemleniyor.
Son günlerde protestoculara ateş açma uygulaması terk edildi. Geçtiğimiz Çarşamba günü ise protestoculardan tutuklanan 2 binden fazla kişi serbest bırakıldı.
Birleşmiş Milletlerin cuntanın bu geri adım sinyalinden faydalanarak Aung San Suu Kyi'nin serbest bırakılması çağrısında bulunduğu tahmin ediliyor. Ülke içinde ve dışında konumu git gide zayıflayan, istediği meşruiyeti edinemeyen cuntanın pazarlığa hazır olabileceği belirtiliyor. Darbecilerin yargılanmamaları garantisi şartıyla yönetimi devretmesi gündeme gelen ihtimaller arasında.
Kaynak: Mepa News