Myanmar'da iç krizde yeni cephe: Kayah Eyaleti
Şubat ayında yaşanan darbenin ardından iç karışıklığa düşen Myanmar'da son günlerde Kayah Eyaleti'nde yaşanan savaş ve halkın topluca sürülmesi, açlık çekmesi dikkat çekiyor.
Myanmar'ın güneyindeki Kayah Eyaleti'nde Şubat ayında darbe yapan ordunun halka yönelik geniş çaplı bir katliam ve tehcir politikası güttüğü belirtiliyor.
BM'nin Myanmar raportörü Tom Andrews sosyal medyadan yaptığı açıklamasında Myanmar Ordusu'nun Kayah'ta darbe karşıtı hareketlenmeler nedeniyle ayrım gözetmeksizin katliam yapıldığını, 100 binden fazla kişinin mülteci konumuna düştüğünü ve Kayah'ta kıtlık ve açlık sorunları yaşandığını duyurdu.
Mass deaths from starvation, disease and exposure could occur in Kayah State after many of the 100,000 forced to flee into forests from junta bombs are now cut off from food, water and medicine by the junta. The international community must act. My full statement below. pic.twitter.com/69fxZHRMN7
— UN Special Rapporteur Tom Andrews (@RapporteurUn) June 8, 2021
Yaklaşık 350 bin kişinin yaşadığı Kayah, geçmişte askeri yönetim döneminde de büyük gerginlik ve baskılara sahne olmuş, Myanmar'da sivil yönetime geçilmesiyle gerginlikler azalmıştı.
Geçtiğimiz Şubat ayında ülkede yaşanan askeri darbeyle ülkenin pek çok bölgesinde olduğu gibi Kayah'ta da yönetime karşı silahlı direnişin ortaya çıktığı, askeri yönetimin her türlü protesto girişimini kanlı bir şekilde bastırmaya çalıştığı aktarılıyor.
Myanmar'da cuntaya karşı av tüfekli direniş
Şubat 2021 Darbesi'nden bu yana Myanmar'da büyük bir iç gerginlik ve karmaşa ortamı yaşanıyor. Başkent Yangon'da darbe karşıtı protestolarda ordu güçleri yüzlerce kişiyi katlederken eyaletlerde de darbeye karşı silahlı isyanlar çıktı.
Diğer taraftan binden fazla askerin de ordudan firar ettiği bildiriliyor.
Kaynak: Mepa News