Nasrallah: İsrail'e sembolik değil gerçek bir yanıt vereceğiz

Nasrallah: İsrail'e sembolik değil gerçek bir yanıt vereceğiz

24 saatten daha kısa bir süre içerisinde Beyrut ve Tahran'da düzenlenen iki ayrı saldırıda Şükür ve Hamas'ın siyasi lideri İsmail Heniye hayatını kaybetmişti.

Fotoğraf: Fuad Şükür ve Hasan Nasrallah

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah Perşembe günü yaptığı açıklamada, İsrail'in üst düzey askeri komutanını öldürmesine örgütün karşılık vermek zorunda olduğu tehdidinde bulunarak, kendisinin ve Hamas liderinin ölümünün kırmızı çizgileri "aştığını" söyledi.

Hizbullah'ın askeri komutanı aynı zamanda iki numaralı ismi olarak da gösterilen Fuad Şükür'ün cenaze töreninde yaptığı konuşmada Nasrallah, "Düşman ve düşmanın arkasında olanlar bizim kaçınılmaz cevabımızı beklemelidir" dedi.

Beyrut ve Tahran'da düzenlenen iki ayrı saldırıda Şükür ve Hamas'ın siyasi lideri İsmail Heniye'nin öldürülmesinin ardından İsrail'e hitaben "Hangi kırmızı çizgileri aştığınızı bilmiyorsunuz" dedi ve Şükür'ün öldürülmesini "tehlikeli bir suikast" olarak niteledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Perşembe günü yaptığı açıklamada Heniye ve Şükr'ün öldürülmesine yönelik misilleme tehditlerinin ardından İsrail'in her türlü "saldırıya" hazır olduğunu söyledi.

Kaynaklar ve analistler, İran ve desteklediği silahlı grupların, 24 saatten kısa bir süre içinde iki önemli ismini kaybetmesinin ardından İsrail'i caydırmak ancak kapsamlı bir savaşa da neden olmamak üzere koordineli bir eylem hazırlığında olduğunu söyledi.

Nasrallah grubun "sembolik değil, gerçek bir yanıt" vereceği uyarısında bulundu.

İsrail Heniye'nin öldürülmesiyle ilgili yorum yapmadı ancak Hizbullah'ın "en üst düzey askeri komutanı" ve Nasrallah'ın "sağ kolu" olarak tanımladığı Şükür'ü "etkisiz hale getirdiğini" duyurdu.

Hizbullah ayrıca Şükür'ü hafta sonu İsrail'in ilhak ettiği Golan Tepeleri'ne düzenlenen ve 12 kişinin ölümüne yol açan roket saldırısını gerçekleştirmekle de suçladı. Hizbullah bu saldırının sorumluluğunu reddetmişti.

Hacı Muhsin takma adını kullanan Şükür, örgütün bir "destek cephesi" açtığını ve Ekim ayında Gazze'de savaşın patlak vermesinden bu yana İsrail ile neredeyse her gün karşılıklı ateş açtığını söylediği güney Lübnan'daki operasyonları yönetiyordu.

Nasrallah, 7 Ekim’den sonra Hamas'ı desteklemek için İsrail'i hedef alan Hizbullah ve İran destekli diğer gruplara atıfta bulunarak "Tüm destek cephelerinde yeni bir aşamaya girdik" dedi.

"Savaş tüm cephelerde devam ediyor" dedi ve ekledi: "Savaşı tırmandırmamız düşmanın davranışına ve tepkisine bağlı olacak."

Nasrallah, Şükür'ün öldürülmesinden bu yana yeni bir saldırı üstlenmeyen Hizbullah'ın Cuma sabahı sınır boyunca operasyonlara devam edeceğini, ancak bunların Şükür ve Haniye'nin öldürülmesine verdiği yanıtın bir parçası olmayacağını söyledi.

İsrail'in "askeri bir üssü değil sivil bir binayı" hedef aldığında ve "sivilleri öldürdüğünü" vurgulayan Nasrallah, "Banliyöde olanlar sadece bir suikast değil, bir saldırıydı" dedi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, Hizbullah'ın da kalesi olan Beyrut'un kalabalık bir yerleşim bölgesi olan kenar mahallesine düzenlenen saldırıda üç kadın ve iki çocuğun da öldüğünü açıklamıştı.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum