Nasrallah'ın dün yaptığı konuşmadan beş önemli nokta

Nasrallah'ın dün yaptığı konuşmadan beş önemli nokta

Hizbullah'ın İsrail istihbaratına yönelik düzenlediği saldırının ardından örgütün lideri 'caydırıcılığın' yeniden tesis edilip edilmediğini zamanın göstereceğini söyledi.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Lübnanlı grup ile İsrail arasında yaşanan son çatışmaların ardından televizyonda bir konuşma yaptı.

Hizbullah'ın Pazar günü gerçekleştirdiği saldırı, İsrail'in geçen ay Beyrut'ta üst düzey askeri komutanı Fuad Şükür'e düzenlediği suikaste bir yanıt olarak nitelendirildi.

İsrail, saldırı başlamadan önce Lübnan'daki Hizbullah mevzilerine önleyici bir saldırı düzenlediğini açıkladı ve İsrail'de önemli bir hasar meydana geldiği yönündeki iddiaları reddetti.

İşte Nasrallah'ın konuşmasından çıkarılabilecek beş önemli sonuç:

Hizbullah askeri gerilimi tırmandırmaktan kaçınmak istiyor

Gazze'ye yönelik savaşın başlamasından bir gün sonra Hizbullah ve İsrail'in karşılıklı saldırılara başladığı 8 Ekim'den bu yana, çatışmaların İran ve ABD'yi de içine alan bölgesel bir savaşa dönüşmesinden endişe ediliyordu.

Bu korku özellikle geçtiğimiz ay Şükür'ün yanı sıra Hamas'ın siyasi lideri İsmail Heniye'nin Tahran'da İsrail tarafından gerçekleştirilen bir saldırıda öldürülmesinin ardından daha da arttı.

Ancak Pazar günü İsrail'e yapılan saldırı, Hizbullah'ın İsrail'in geniş çaplı bir karşılık vermesini önlemek için kasıtlı bir çabası gibi görünüyor. Nasrallah saldırının başarılı olduğunu ve İsrail askeri ve istihbarat tesislerinin hedef alınmasından memnun olduğunu belirtti.

Beyrut'tan bildiren Al Jazeera muhabiri Zeina Khodr, Nasrallah'ın “İsrail hükümetini kayıplarını ve zayiatını gizlemekle” suçladığını söyledi.

Khodr, “Hizbullah'tan gelen açık mesaj, Nasrallah'a göre saldırının amacına ulaştığı yönünde ve bu da misillemenin artık sona erdiği anlamına geliyor. Nasrallah'ın saldırının başarıya ulaştığını açıklaması Hizbullah'ın caydırıcılığını yeniden tesis ettiğini ilan etmesiydi" dedi ve ekledi:

"Önümüzdeki saatler ve günler Hizbullah'ın bu saldırısının İsrail'i durdurup durdurmayacağını ve kırmızı çizgileri aşmasını engelleyip engellemeyeceğini gösterecek."

"İstihbarat üssü ana hedefti"

Nasrallah, Hizbullah'ın saldırısının ana odağının İsrail istihbarat servisi Mossad ve askeri istihbarat grubu Birim 8200'e ev sahipliği yapan Tel Aviv'in kuzeyindeki Glilot üssü olduğunu belirtti.

Nasrallah Hizbullah komutanlarına yönelik suikastlardan istihbarat servislerini sorumlu tuttu.

Lübnanlı grubun lideri saldırının, İsrail'in kuzeyini ve işgal altındaki Golan Tepelerini vuran önceki saldırılarının aksine, İsrail topraklarının derinliklerini vurduğunu vurguladı.

Grubun saldırıyı “planlandığı gibi” gerçekleştirdiğini söyleyen Nasrallah, İsrailli yetkililerin saldırının başarısız olduğu yönündeki açıklamalarını reddetti. İsrail'in Glilot üssündeki zararla ilgili bilgileri "sır" olarak sakladığını da sözlerine ekledi.

Bir İsrailli yetkili daha önce AFP haber ajansına Glilot'a yapılan saldırının başarısız olduğunu söylemişti.

Gazze ateşkes görüşmeleri nedeniyle saldırı erteledi

Nasrallah, Pazar günkü saldırının İsrail ve ABD'nin konuşlanmasından sonra hazırlık yapmak, İsrailliler arasında korku yaratmanın faydaları ve “direniş ekseni” arasında üyelerin İsrail'e ayrı ayrı mı yoksa aynı anda mı saldıracakları konusundaki tartışma da dahil olmak üzere bir dizi nedenden dolayı ertelendiğini kabul etti.

Nasrallah ayrıca gecikmenin ana nedenlerinden birinin Gazze'deki ateşkes görüşmelerinin başarıya ulaşması için zaman tanımak olduğunu vurguladı.

Nasrallah, “Amacımız ... Gazze'ye yönelik saldırganlığı sona erdirmek, bu yüzden yeterince fırsat verdik, ancak bunca zamandan sonra Netanyahu'nun yeni koşullar öne sürdüğü ve Amerikalıların onunla birlikte çalıştığı ve bunların hepsinin zaman kaybı olduğu açık, bu yüzden daha fazla ertelemek için bir neden yoktu” dedi.

Kelimeler ve anlatılar savaşı

Nasrallah konuşmasında İsrail'in bir dizi iddiasını da yalanladı.

Bunlardan en önemlisi, İsrail tarafının saldırıyı bildiği ve önleyici saldırısının Hizbullah'ın saldırısının zarar görmesini engellediği yönündeki imasıydı.

İsrail'in Hizbullah'ın saldırısından önceden haberdar olması, özellikle de çok sayıda Hizbullah komutanının öldürülmesinden sonra, Lübnanlı grubun içerisinde önemli istihbarat sızıntıları olduğu hissini arttıracaktır.

Ancak Nasrallah, İsraillilerin saldırıyı ortaya çıkarmadığını, sadece sınıra yakın bir hareketlilik fark ettiklerini ve saldırı başlattıklarını ancak saldırı başlamadan önce Hizbullah'ın hiçbir roket ya da insansız hava aracı fırlatma alanını vuramadıklarını söyledi. Nasrallah, İsrail'in vurduğu bölgelerin zaten roket fırlatma alanları ve depolarından boşaltılmış olduğunu ya da ancak saldırının tamamlanmasından sonra vurulan fırlatma alanları olduğunu söyledi.

Nasrallah ayrıca İsrail'in Lübnan'dan gelen "binlerce roketten oluşan bir saldırıyı durdurduğu" yönündeki söylemine de karşı çıkarak Hizbullah'ın kasıtlı olarak sadece 300 kadar roket fırlattığını ve bunu insansız hava araçlarının izlediğini söyledi.

"Sivil hedeflerden kaçınıldı"

Nasrallah hedefin İsrail ordusu ve istihbaratı olduğunu ve grubun Tel Aviv'deki Ben Gurion Havaalanı gibi kamu altyapısı da dahil olmak üzere tüm sivil alanlardan kaçındığını vurguladı.

Hizbullah lideri, “Lübnan'daki sivillerin korunmasını sağlamak ve düşmanın onlara zarar vermesini önlemek için [İsrail'deki] sivillerden uzak durmayı tercih ettik” dedi.

Nasrallah, Şükür'ün öldürülmesinden bu yana Lübnan'ı saran endişe duygusunu ve İsrail ile topyekün bir savaş olasılığını kabul etti.

Nasrallah, "Gelinen bu aşamada ülke [Lübnan] nefes alabilir ve rahatlayabilir" dedi.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum