"NATO hava sahasını Rusya'dan korumalı"

"NATO hava sahasını Rusya'dan korumalı"

Romanya NATO'ya "hava sahasını Rusya'dan koruma" çağrısında bulundu.

Romanya Savunma Bakanı Angel Tilvar Çarşamba günü yaptığı açıklamada, NATO'nun Ukrayna'ya ateşlenen Rus füzelerinin ya da insansız hava araçlarının ittifakın hava sahasına girdiği olaylara "güçlü ve koordineli bir yanıt vermesi gerektiğini" söyledi.

Savunma bakanları Çarşamba günü Bükreş'te bir araya gelen NATO'nun doğu kanadındaki ülkeler, Rusya'nın Karadeniz bölgesi ve ötesindeki faaliyetlerinin derin bir endişe kaynağı olduğunu dile getirdiler.

Bu ayın başlarında NATO ülkeleri Romanya ve Letonya'daa Rus insansız hava araçları düşmüş, iki ülke Rusya'nın hava ihlallerine karşı ortak hareket edilmesi için resmi çağrılarda bulunmuştu.

Tilvar gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"B9 ülkeleri, Rusya'nın insansız hava araçları ve füzelerinin NATO hava sahasında, Polonya, Romanya ve Letonya'da tekrarlanan saldırılarından ve NATO'nun doğu kanadında tırmanan gerginlikten derin endişe duyuyor.

Bu nedenle müttefikler düzeyinde güçlü ve koordineli bir müdahalenin yanı sıra rotasyonel hava savunması ve entegre füze savunma modelinin bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor."

Öte yandan, Polonya Savunma Bakan Yardımcısı Pawel Zalewski Ekim ayında yapılacak NATO savunma bakanları toplantısında müttefik hava sahasına giren insansız hava araçlarının imha edilmesi konusunun ele alınması gerektiğini ifade etti.

Zalewski, "Müttefiklere yönelik hibrid saldırıları ve Belarus'un Rusya'nın eylemlerine katıldığını teyit ettik" diye ekledi.

Romanya, Ukrayna ile 650 kilometrelik bir sınıra sahip. Bu sebeple ülkenin hava sahası sık sık Rusya tarafından ihlal ediliyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.