NATO Ukrayna'nın Rusya'yı vurmasına izin verecek mi?
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batılı ülkelerin Ukrayna'ya onay vermesi halinde bunun "ciddi sonuçları" olacağı uyarısında bulundu.
NATO Dışişleri Bakanları, önde gelen müttefiklerin Kiev'in Rusya'yı vurmak için Batılı silahları kullanmasını engelleyen kısıtlamaları kaldırması yönünde artan çağrılar karşısında Perşembe günü Prag'da bir araya geliyor.
Çek Cumhuriyeti'nin başkentinde iki gün sürecek toplantının Temmuz ayında Washington'da yapılacak NATO zirvesinde Ukrayna'ya yönelik bir destek paketi oluşturma çabalarına odaklanması bekleniyor.
Ancak Kiev'in Batılı destekçiler tarafından gönderilen silahları Rusya'ya saldırmak için kullanmasına izin verilip verilmeyeceği konusundaki tartışmalar toplantıyı gölgeleme riski taşıyor.
Polonya Ukrayna'ya asker göndermeye mi hazırlanıyor?
Ukrayna, başta ABD olmak üzere destekçilerine, Rusya içindeki hedefleri vurmak için tedarik ettikleri daha uzun menzilli silahları kullanmasına izin vermeleri için baskı yapıyor.
Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya, kendilerini Moskova ile doğrudan çatışmaya sürükleyebileceği endişesiyle Kiev'in sınır ötesinde saldırı düzenlemesine şimdiye kadar izin vermedi.
Putin'den 'küresel çatışma' tehdidi
Perşembe günü bir akşam yemeği ile başlayacak olan NATO toplantısı öncesinde ittifak şefi Jens Stoltenberg, Kiev'in kendini savunma kabiliyetini engellediği için üyelerin bu sınırları yeniden gözden geçirmelerinin zamanının geldiğini tekrar tekrar söyledi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Salı günü Ukrayna'nın Rusya'da saldırılar için kullanılan üsleri "etkisiz hale getirmesine" izin verilmesi gerektiğini söyleyerek dengeleri değiştirmiş gibi göründü.
Macron: Rusya'daki askeri üsler hedef alınmalı
Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise daha az kararlı bir tutum sergileyerek Ukrayna'nın yasalar çerçevesinde hareket etmesi gerektiğini ve Berlin'in Rusya'yı vuracak silahları zaten tedarik etmediğini söyledi.
Atlantik ötesinde Beyaz Saray, Dışişleri Bakanı Antony Blinken bu stratejinin değişebileceğini ima etse de, Ukrayna'nın Rusya'ya saldırmak için ABD silahlarını kullanmasına hala karşı olduğunu söyledi.
Bu arada Moskova da söz konusu plana sert tepki gösterdi ve Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batılı ülkelerin Ukrayna'ya onay vermesi halinde bunun "ciddi sonuçları" olacağı uyarısında bulundu.
Macron Ukrayna'ya asker gönderme planını yeniden gündeme getirdi
Ukrayna'nın daha serbest bırakılması için baskı yapanlar, Kiev'in Rusya'nın Harkiv bölgesindeki saldırısını durdurmak için mücadele ederken ABD ve diğerlerinin rotasını değiştirmesi için ivme kazanmayı umduklarını söylüyorlar.
Bir NATO ülkesinden bir diplomat "Cumhurbaşkanı Macron'un fikirlerinin bu kuralın değişmesi gerektiğine inanan müttefiklere yardımcı olduğu açık" dedi.
"Umarım ABD'deki tartışmalar Macron'un fikirlerini dikkate alır.”
Ukrayna için Washington paketi mi?
NATO müttefikleri bu sorunla boğuşurken Prag'daki bakanlar da nihai üyelik umutları uzak bir ihtimal olarak kalan Ukrayna'yı tatmin edecek bir destek paketi bulmaya çalışıyorlar.
Geçen yılki zirvede çok bastıran Kiev'e, ABD ve Almanya'nın başını çektiği NATO ülkeleri Washington'da ittifaka katılma yönünde somut bir ilerleme beklememesi gerektiğini kesin bir dille söylediler.
Rus ordusu doğuda ilerlerken Ukrayna ABD'den gelecek yardıma bel bağlamış durumda
NATO şefi Stoltenberg bunun yerine ittifak üyelerinin gelecekte Ukrayna'ya ne kadar yardım yapacakları konusunda net ve çok yıllı taahhütlerde bulunmalarını istiyor.
Stoltenberg geçen ay beş yıl için 100 milyar euroluk (108 milyar dolar) bir hedef rakam ortaya attı ama bu rakam müttefiklerin kafasını karıştırdı.
Batılı bir diplomat "İnsanlar bir şey açıklamanız gerektiğini anlıyorlar ama bunun sadece hava olmasını istemiyorlar" dedi.
Diplomatlar, müttefikler herhangi bir taahhüdün neleri kapsayacağını ve nasıl yapılandırılabileceğini çözmeye çalışırken tartışmaların hala devam ettiğini söylüyorlar.
ABD Rusya'yı Ukrayna'da kimyasal silah kullanmakla suçladı
NATO'nun anlaşmaya daha yakın göründüğü bir alan, ittifakın Ukrayna'ya silah tedarikinin koordinasyonunu Amerika Birleşik Devletleri'nden devralması planı.
NATO'nun Rusya'yı kışkırtacağı endişesiyle silah sevkiyatına müdahil olmaktan kaçınması nedeniyle şimdiye kadar sorumluluk Washington'daydı.
Destekçiler, ittifakın genel olarak sorumlu hale getirilmesinin, Donald Trump'ın ABD başkanlığına olası dönüşüne karşı gelecekteki teslimatları izole etmeye yardımcı olabileceğini söylüyorlar.
ABD'nin 61 milyar dolarlık desteği Ukrayna için ne anlama geliyor?
Ancak diğerleri bunun sadece daha fazla bürokrasi getireceğinden korkuyor.
İkinci bir Batılı diplomat, "İlk umut, mevcut sistemden daha az etkili hale getirmemek" dedi.
Diplomatlar, NATO içerisinde Rusya'ya en yakın ülkelerden biri olan Macaristan'ın muhalefetinden kaçınmak için, Macar yönetimine "plan dışında kalma izni" verildiğini ifade etti.
Kaynak: Mepa News, AFP