NATO ülkeleri Belarus'taki Wagner varlığından endişeli
NATO'nun doğu kanadındaki ülkelerinin, Rusya'daki isyanın ardından Belarus'a gönderilen Wagner savaşçılarının bu ülkedeki varlığından endişe duyduğu belirtiliyor.
NATO'nun doğu kanadında yer alan üyeleri, Rusya ile bağlantılı paralı asker grubu Wagner'in, Belarus'taki varlığından kaygılı. Wagner askerlerinin bir kısmı, Haziran ayında Rusya'daki kalkışma girişiminin adından Belarus'a gönderilmişti.
NATO ve AB üyesi olan Polonya, Litvanya ve Letonya iki yıl önce Belarus'tan sınırlarına göçmen ve mülteci akınının başlamasının ardından alarm durumundaydı.
Rusya'nın yakın müttefiki Belarus'un Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko'nun, batıda istikrarsızlığa neden olmak için göç yollarını açtığı iddia edilmişti. Şimdi ise kaygılara Wagner grubunun Belarus'a gelmeye başlaması da eklendi.
Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Belarus'taki 100 Wagner savaşçısının Polonya sınırına özellikle stratejik olarak hassas bir bölge olan Suwalki Koridoru'na yaklaştığını bildirdi.
Morawiecki, durumun her zamankinden daha hassas olduğunu söyleyerek "Bu kesinlikle Polonya topraklarına daha ileri bir 'karma saldırı' için atılan yeni bir adım" diye konuştu.
Dün iki Belarus helikopteri tatbikat sırasında düşük irtifa ile Polonya hava sahasına girmişti.
Polonya Savunma Bakanı bu olayı NATO'ya rapor etmiş, NATO durumu izlemeye başlamıştı.
Yapılan açıklamada, "NATO, iki Belarus askeri helikopterinin dün kısa süreliğine alçak irtifa halinde Polonya hava sahasına girmesi de dahil, doğu sınırındaki durumu yakından izliyor. İttifak topraklarının güvenli kaldığından emin olmak için gerekli her şeyi yapmaya devam edeceğiz" denildi.
Polonya, Litvanya ve Letonya sınırlarına daha fazla asker ve malzeme konuşlandırmaya başladı.
Letonya Devlet Sınır Muhafaza Birimi Başkanı Guntis Pujats, Belarus sınırında güvenlik riskinin Minsk'in göçmenleri 'karma savaşın' bir unsuru olarak kullanmaya başlamasından bu yana yüksek olduğunu ancak Wagner grubunun gelmesiyle daha da arttığını söyledi. Pujats, bunun karşılığında sınır muhafızlarının bir özel görev gücünü eğitmeye başladıklarını kaydetti.
ABD: Wagner'in saldırısından Rusya'yı sorumlu tutarız
Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda bu hafta yaptığı açıklamada, Wagner grubunun Litvanya sınırı yakınındaki varlığını provokasyon amacıyla kullanabileceği uyarısında bulundu.
Nauseda, yedi Litvanya askerinin 32 yıl önce Sovyet milisleri tarafından öldürüldüğü Belarus sınırı yakınındaki noktaya yaptığı ziyarette, tehdidin ciddi olduğu düşüncesini dile getirdi.
Uzmanlar silahlı bu grubun kapasitesinin hafife alınmaması gerektiği görüşünde.
Seimas Ulusal Güvenlik ve Savunma Komitesi Başkanı Laurynas Kasciunas, Belarus'taki Wagner paralı askerlerinin mevcut muharebe gücüyle, konvansiyonel bir askeri tehdit oluşturmadıklarını kaydetti. Ancak gelecekte büyük bir tehdit unsuru olup olmayacaklarını, silahlarının ve aldıkları talimatların belirleyeceğini söyledi.
Öte yandan Polonya'da bazı kesimler, hükümetin sonbahardaki parlamento seçimleri öncesinde kendini güvenlik konusunda katı göstermek için Wagner'in gücünü abartıyor olabileceği eleştirisini yapıyor. Muhalif lider Donald Tusk, iktidar partisini Wagner'i kullanarak seçimler öncesinde korku yaratmakla suçladı.
ABD'nin BM Büyükelçisi Linda Thomas Greenfield da bu hafta başında, ABD'nin Ukrayna'da savaşan ve Afrika'da da askerleri bulunan Wagner grubunu bir tehdit olarak gördüğünü söylemişti.
Thomas Greenfield, "Afrika kıtasındaki kötü faaliyetlerini gördük. Bu grubun Rus hükümeti adına hepimize tehdit oluşturabileceğinden endişe ediyoruz. Wagner grubundan gelecek olası bir saldırının Rus hükümetinden gelmiş olarak kabul edileceği konusunda mesajımız açık olmalı" demişti.
Kaynak: VOA Türkçe