NATO Ürdün'de irtibat ofisi açıyor

NATO Ürdün'de irtibat ofisi açıyor

NATO'nun Ürdün'ün başkenti Amman'da bir irtibat ofisi açmaya karar verdiği bildirildi.

NATO, Ürdün'ün başkenti Amman'da bir irtibat ofisi açma kararı aldı.

Washington'da düzenlenen 2024 NATO Zirvesi'nde müttefikler, NATO'nun Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki ortaklarıyla angajman ve iş birliğini güçlendirme konusunda mutabık kaldı.

Bu kapsamda Amman'da bölgede ilk kez bir irtibat bürosunun kurulmasını da kararlaştırıldı.

Söz konusu niyet ilk kez Temmuz 2023'te Vilnius'ta düzenlenen NATO Zirvesi Bildirisinde ifade edilmişti.

NATO'dan yapılan açıklamada bu kararın, Ürdün ile NATO arasındaki derin stratejik ortaklıkta önemli bir kilometre taşına işaret ettiği kaydedildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Karar, Ürdün'ün hem bölgesel hem de küresel bağlamda bir istikrar ışığı olarak oynadığı önemli rolün, terörizm ve şiddete varan aşırıcılık da dahil olmak üzere uluslar ötesi tehditlerle mücadelede uzun süredir oynadığı destekleyici rolünün de altını çizmektedir."

İrtibat ofisi bir temsilcilik olarak faaliyet gösterecek. Ofisin NATO ve Ürdün arasındaki ortak çıkar alanlarında siyasi diyalogu ve pratik iş birliğini geliştireceği, NATO ve Ürdün'ü daha da yakınlaştıracağı kaydedildi.

NATO'nun konuya ilişkin açıklaması şöyle devam etti:

"NATO ve Ürdün makamları arasında düzenli temaslar kurulmasını sağlayacak, böylece ulusal ve bölgesel bağlamın daha iyi anlaşılmasına ve stratejik analiz, sivil acil durum planlaması ve hazırlığı, kriz yönetimi, kamu diplomasisi, siber güvenlik ve iklim değişikliği gibi alanlarda konferanslar, kurslar ve eğitim programları da dahil olmak üzere ortaklık programlarının ve faaliyetlerinin geliştirilmesine ve uygulanmasına katkıda bulunacaktır.

Özellikle Akdeniz Diyaloğu aracılığıyla otuz yıla yakın bir süredir devam eden köklü ikili ilişkilere dayanarak, Amman'da bir NATO İrtibat Bürosunun açılması NATO ile Ürdün arasında uzun süredir devam eden ve daha da gelişecek olan ilişkilerin doğal bir ilerlemesidir."

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.