Navalny protestolarında 1780 gözaltı
Rusya'da cezaevinde tutulan muhalif lider Aleksey Navalny'nin sağlığının kötüleşmesi nedeniyle ülke genelinde düzenlenen protestolara müdahale eden polis yaklaşık bin 780 kişiyi gözaltına aldı.
Rusya'da cezaevinde tutulan muhalif lider Aleksey Navalny'nin sağlığının kötüleşmesi nedeniyle ülke genelinde düzenlenen protestolara müdahale eden polis yaklaşık bin 780 kişiyi gözaltına aldı.
Devlet Başkanı Vladimir Putin'i en açık şekilde eleştiren Navalny'nin destekçileri, muhalif liderin yakında hayatını kaybetmesinden korkuyor ve kendisine uygun tıbbi müdahalenin yapılmasını talep ediyor.
Yetkililer ise Navalny'nin diğer herhangi bir mahkum gibi tedavi gördüğünü öne sürerek yapılan gösterilerin yasa dışı olduğunu belirtti.
Ülkedeki protestoları ve tutuklamaları izleyen OVD-Info isimli bağımsız grup, mitingler nedeniyle onlarca farklı noktada düzenlenen gösterilerde bin 782 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. St. Petersburg kentinde 804, Ural bölgesindeki Ufa kentinde ise 119 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.
Başkent Moskova'da Kremlin Sarayı yakınında yapılması planlanan gösteri öncesi Navalny'nin sözcüsü Kira Yarmysh ile yakın arkadaşı Lyubov Sobol, gösterilerden saatler önce evlerinin yakınında gözaltına alındı.
Halen açlık grevinde olan Navalny'nin durumu ile ilgili ABD, Batı ülkeleri ve Birleşmiş Milletler'den birbiri ardına açıklamalar geldi.
Ekonomik yaptırımların yanı sıra diplomatlarının sınır dışı edilmesi ve Ukrayna sınırına yaptığı askeri yığınak nedeniyle Batı ile ilişkilerinde Soğuk Savaş'tan bu yana en sıkıntı dönemini yaşayan Rusya, Aleksey Navalny'nin neden cezaevinde tutulduğu ile ilgili soruların ve eleştirilerin hedefinde.
Navalny, bulunduğu hapishanede tıbbi yardım talebinin reddedilmesi gerekçesiyle 31 Mart'ta açlık grevine başlamıştı.
ABD: Navalny ölürse bunun Rusya'ya karşı sonuçları olacaktır
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Aleksey Navalny'nin hapiste iken hayatını kaybetmesi durumunda bunun Moskova'ya karşı sonuçları olacağını söyledi.
İngiltere: Navalny'nin sağlık durumundan endişe ediyoruz
İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rusya’ya “siyasi nedenlerle” tutuklu bulunan Navalny'nin derhal serbest bırakılması çağrısında bulunuldu.
Navalny'nin sağlık durumunun kötüye gittiğine ilişkin haberlerden derin endişe duyulduğu kaydedilen açıklamada, bağımsız sağlıkçıların Navalny'nin sağlık durumunu incelemesine izin verilmesi istendi.
Almanya: Navalny'nin sağlığından endişe duyuyoruz
Almanya Başbakanı Angela Merkel, bulunduğu hapishanede tıbbi yardım talebinin reddedilmesi gerekçesiyle açlık grevine başlayan muhalif Aleksey Navalny'nin sağlığı konusunda endişe duyduğunu söyledi. Merkel, "Bu günlerde Aleksey Navalnykonusunda çok endişeliyiz. Diğerleriyle birlikte uygun tıbbi bakım sağlanması için çalışıyoruz ve endişeliyiz. Etkimizi göstermeye çalışıyoruz." dedi.
Kremlin: Navalny'nin sağlık durumu diğer ülkeleri ilgilendirmez
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD'nin, Navalny'nin ölmesi halinde Rusya'ya karşı sonuçları olacağına yönelik açıklamasına karşılık Rusya'daki hükümlülerin sağlık durumunun başka ülkeleri ilgilendirmeyeceğini söyledi. Peskov, "Diğer devletlerin temsilcileri tarafından yapılan bu tür açıklamaları hiçbir şekilde kabul etmiyoruz." ifadesini kullandı.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell: Rus makamları sorumlu
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de "Rus makamlarına, Navalny'nin, güvendiği sağlık profesyonellerine erişimine acilen izin vermesi çağrısında bulunuyoruz. Rus makamları, Navalny'nin cezaevindeki güvenliği ve sağlığından sorumludur." görüşünü paylaştı.
Birleşmiş Milletler: Navalny'nin hayatı ciddi tehlikede, tıbbi tahliye şart
Birleşmiş Milletler insan hakları uzmanları Rus muhalif lider Navalny'nin tıbbi olarak tahliye edilmesi ve yurtdışında tedavi görmesi için Rusya'ya çağrıda bulundu ve uzmanlar Navalny'nin hayatının risk altında olduğuna inandıklarını bildirdi. BM uzmanları, Navalny'nin sağlık durumunun kötüye gitmesinden duyulan endişeyi dile getirerek, "Sayın Navalny’nin hayatının ciddi tehlikede olduğuna inanıyoruz." açıklamasında bulundu. BM insan hakları uzmanlarının ortak açıklamasının devamında, "Sayın Navalny'nin uluslararası standartları karşılamadığı bildirilen bir tesiste işkence veya zalimce, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele veya cezaya varabilecek koşullarda tutulmasından derin endişe duyuyoruz" ifadelerini kullandı.
Navalny'nin hapis cezasına çarptırılması ve açlık grevine başlaması
Moskova Şehir Mahkemesi, 2 Şubat'ta Navalny'nin geçmişte yolsuzluk davası sonucunda verilen 3,5 yıllık ertelenmiş hapis cezasını, evde geçirdiği cezayı da hesaplayarak 2,5 yıllık normal hapis cezasına çevirmişti.
Kremline muhalif Navalny, bulunduğu hapishanede tıbbi yardım talebinin reddedilmesini gerekçe göstererek açlık grevine başladığını 31 Mart'ta duyurmuştu.
Rusya Federal Cezaevi Servisi, Navalny'nin Vladimir bölgesindeki hükümlüler için tahsis edilen hastaneye sevk edildiğini açıklamış, Navalny'nin her gün muayene edildiğini ve sağlık durumunun tatmin edici olduğunu ileri sürmüştü. Ancak, Navalny'nin ekibi, Rus muhalifin analiz sonuçlarına göre yakında ölebileceği uyarısında bulunmuştu.
Kaynak: Euronews