Netanyahu Gazze'de ateşkesi reddetti

Netanyahu Gazze'de ateşkesi reddetti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi'nde kalıcı ateşkese ilişkin planları reddettiklerini açıkladı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Hamas ortadan kaldırılmadan savaşı kalıcı olarak sona erdirecek bir anlaşmanın söz konusu olmadığını" söyledi.

Pazar günü Kanal 14'e verdiği demeçte Netanyahu, İsrailli rehinelerin bir kısmının serbest bırakılmasının ardından savaşın süreceği "kısmi bir anlaşmaya" açık olduklarını ifade etti.

Taraflar bir süredir ateşkes konulu görüşmeler gerçekleştiriyordu. Mayıs ayında ABD Başkanı Joe Biden tarafından sunulan ve kalıcı bir ateşkesin öngörüldüğü taslak üzerinde iki tarafın da uzlaşma halinde olduğu belirtiliyordu. Ancak Netanyahu söz konusu açıklamasıyla bu müzakere sürecini tıkamış oldu.

Netanyahu şu ifadeleri kullandı:

"Savaşı bitirmeye ve Hamas'ı yerinde bırakmaya hazır değilim. Kısmi bir anlaşma yapmaya hazırım, bu bir sır değil. Böyle bir anlaşma rehinelerin bir kısmını bize geri verecek. Hamas'ı yok etme hedefimizi tamamlamak için bir süre ara verdikten sonra savaşa devam etmek zorundayız. Bundan vazgeçmeye hazır değilim."

Netanyahu'nun rehinelerin serbest bırakılmasından geri adım atması İsrail'de ise tepkilere neden oldu.

İsrailli rehinelerin ailelerinin oluşturduğu Rehineler ve Kayıp Aileleri Forumu Netanyahu'yu kınadı. Grup yaptığı açıklamada "Başbakan'ın İsrail'in önerisinden geri adım attığı açıklamasını şiddetle kınıyoruz. Bu, 120 rehineyi yüzüstü bıraktığı ve İsrail devletinin vatandaşlarına karşı ahlaki görevine zarar verdiği anlamına gelmektedir." ifadelerini kullandı.

Öte yandan İsrailli Haaretz ve Walla haber kuruluşlarına konuşan kaynaklar, Netanyahu'nun yorumlarının devam eden ateşkes görüşmelerine büyük zarar verdiğini belirtti.

Öte yandan Hamas da yaptığı açıklamada Netanyahu'nun yorumlarının, İsrail'in Biden'ın önerisine ve ateşkes anlaşması çağrısında bulunan son BM Güvenlik Konseyi kararına karşı olduğunu kanıtladığını vurguladı.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.