Netanyahu İsrail'e verdiği tüm desteğe rağmen neden ABD'ye yükleniyor?

Netanyahu İsrail'e verdiği tüm desteğe rağmen neden ABD'ye yükleniyor?

İsrail'in Gazze’ye yönelik aralıksız ve hedef gözetmeden devam eden saldırıları Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre 37.000'den fazla insanın ölümüne neden oldu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Salı günü yaptığı açıklamada ABD'nin silah sevkiyatını aksattığını iddia etti ve bu durumun İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldırısını yavaşlattığını öne sürdü.

Başkan Joe Biden, İsrail'in Gazze'de sivilleri öldürmesine ilişkin endişeler nedeniyle Mayıs ayından bu yana bazı ağır bombaların teslimatını erteledi. Ancak yönetim, İsrail güçlerinin derinleşen Refah işgalinde, silah transferlerine daha kapsamlı bir yasak getirilmesini tetikleyecek bir kırmızı çizgiyi aştığına dair herhangi bir imadan kaçınmak için elinden geleni yaptı.

Netanyahu, kısa bir videoda, silah transferlerindeki "darboğazlar" konusunda Biden'a sert eleştiriler yöneltirken doğrudan kameraya İngilizce konuştu.

"Son birkaç aydır yönetimin İsrail'e silah ve mühimmat göndermekten kaçınması akıl almaz bir durum" diyen Netanyahu, "Bize gerekli malzemeleri verin, biz de işimizi çok daha hızlı bitirelim" diye ekledi.

Netanyahu ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in İsrail'e yaptığı son ziyarette gecikmeleri sona erdirmek için gece gündüz çalıştığını söylediğini de iddia etti.

Ancak Blinken Salı günü yaptığı açıklamada tek gecikmenin Mayıs ayındaki ağır bombalarla ilgili olduğunu söyledi.

Blinken Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:

"Bildiğiniz üzere, Refah gibi nüfusun yoğun olduğu bir bölgede kullanımına ilişkin endişelerimiz nedeniyle Başkan Biden'ın 900 kiloluk bombalarla ilgili olarak bahsettiği bir sevkiyatı incelemeye devam ediyoruz. Bu konu incelenmeye devam ediyor. Ancak diğer her şey normalde olduğu gibi ilerliyor."

Netanyahu hangi silahların bekletildiği konusunda ayrıntılı bilgi vermedi ve İsrail ordusu konuyla ilgili açıklama talebine yanıt vermeyi reddetti. Netanyahu'nun dış politika danışmanı Ophir Falk ise ayrıntılara ilişkin soruları ABD yönetimine havale etti.

Netanyahu'nun iddiasına Salı günü yanıt veren Beyaz Saray Basın Sekreteri Karine Jean-Pierre, "Genel olarak neden bahsettiğini bilmiyoruz. Sadece bilmiyoruz." dedi.

Jean-Pierre, ABD'nin İsrail ile ağır bombaların sevkiyatının durdurulması konusunda "yapıcı görüşmeler" yürüttüğünü ve geciken tek sevkiyatın bu olduğunu da sözlerine ekledi.

Kongre'deki iki üst düzey Demokrat, bir milletvekilinin Biden yönetiminden İsrail'in Gazze'deki savaşta ABD silahlarını kullanması konusunda yanıt ararken yaşanan gecikmenin ardından bu hafta ABD'nin İsrail'e 15 milyar dolarlık F-15 satışının önünü açtı.

İsrail'in Hamas'a karşı yürüttüğü savaş dokuzuncu ayına girerken, ABD'nin İsrail'in Gazze'deki sistematik yıkım kampanyasına verdiği askeri ve diplomatik desteğe yönelik uluslararası eleştiriler de artıyor.

En üst düzey Birleşmiş Milletler mahkemesi Gazze'de "makul bir soykırım riski" olduğu sonucuna vardı. Ki bu İsrail’in şiddetle reddettiği bir suçlama. İsrail sivil ölümlerinden Hamas'ı sorumlu tutuyor ve direnişçilerin halk arasında faaliyet gösterdiğini söylüyor. Ancak bu hiçbir bağımsız kurum tarafından onaylanmış değil.

Hem Netanyahu hem de Biden, Ortadoğu'daki patlamaya hazır durum karşısında kendi iç siyasi sorunlarını dengelemeye çalışıyor ve zor durumdaki İsrail lideri, Biden'ın kamuoyu önündeki cazibe ataklarına ve özel ricalarına karşı giderek daha dirençli hale geldi.

Uzmanlar Netanyahu'nun sadece İngilizce olarak verdiği mesajın muhtemelen ABD'nin silah desteğini artırmaya yönelik olduğunu ve sahada bir sıkıntıya işaret etmediğini söylüyor.

İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi'nin eski başkan yardımcısı ve eski üst düzey güvenlik yetkililerinden oluşan bir grubun lideri olan Itamar Yaar, "Endişeli değilim" dedi. Yaar, Netanyahu'nun "Biden yönetiminin gelecekte silah tedarikini geciktirmesini zorlaştırmak" istediğini düşünüyor.

Netanyahu'nun eski danışmanlarından Aviv Bushinsky, başbakanlık ofisinin Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın önümüzdeki hafta ABD'de yapacağı görüşmelerin gündemini belirlemeye çalıştığını ve bomba sevkiyatının serbest bırakılmasından Gallant'ın değil Netanyahu'nun sorumlu tutulmasını sağlamaya çalıştığını öne sürdü. Video aynı zamanda Netanyahu'nun yaklaşık bir hafta içinde Kongre'de yapacağı konuşmanın da zeminini hazırlıyor.

Bushinsky, "Bu çok kavgacı bir diplomasi tarzı, ama o bir kazan-kazan durumunda" dedi. "Şu anda kaybedecek hiçbir şeyi yok - bu ona hem içeride hem de kamuoyu önünde her açıdan hizmet ediyor."

Netanyahu Pazartesi günü savaş kabinesini dağıtarak savaş üzerindeki etkisini pekiştirdi ve muhtemelen yakın zamanda bir ateşkes ihtimalini azalttı.

Muhalifleri Netanyahu'yu savaşın sona ermesini geciktirmekle suçluyor çünkü bu, 7 Ekim'de hükümetin başarısızlıklarının soruşturulması anlamına gelecek ve başbakanın popülaritesinin düşük olduğu bir dönemde yeni seçimlerin yapılması ihtimalini arttıracak.

Netanyahu iddiaları reddediyor ve ne kadar uzun sürerse sürsün Hamas'ın askeri ve yönetim kabiliyetlerini yok etmeye kararlı olduğunu söylüyor.

Aylardır süren ateşkes görüşmelerinde Hamas ve İsrail arasında ortak bir zemin bulunabilmiş değil. Hem İsrail hem de Hamas, rehine ve tutukluları serbest bırakacak, savaşa son vermenin yolunu açacak ve yıkıma uğramış bölgeyi yeniden inşa etmeye başlayacak ABD destekli bir planı tam olarak onaylamakta isteksiz davrandı.

İsrail'in Gazze’ye yönelik aralıksız ve hedef gözetmeden devam eden saldırıları Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre 37.000'den fazla insanın ölümüne neden oldu.

Savaş, yaygın bir açlıkla karşı karşıya olan Filistinlilere gıda, ilaç ve diğer malzemelerin akışını büyük ölçüde kesti.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum