Netanyahu'nun ABD Kongresi'ndeki konuşmasından çıkarılacak önemli sonuçlar

Netanyahu'nun ABD Kongresi'ndeki konuşmasından çıkarılacak önemli sonuçlar

İsrail'in Gazze'deki savaşının ortasında Kongre'ye dördüncü kez hitap eden İsrail başbakanı protestolarla karşılandı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesinin Gazze'de sürdürdüğü saldırı ve katliamlarına destek toplamak amacıyla ABD Kongresi'nin ortak oturumunda dördüncü konuşmasını yaptı.

Ancak Netanyahu Çarşamba günü Washington DC'deki Capitol Hill'e ulaştığında onu savaşla ilgili protestolar karşıladı ve bu protestolar Kongre salonlarında da devam etti.

Temsilci Rashida Tlaib, bir tarafında "soykırım suçlusu" diğer tarafında ise "savaş suçlusu" yazan bir tabela kaldırarak savaşın yıkıcı sonuçlarına ilişkin eleştirilerini dile getirdi.

Netanyahu ABD Kongresi önündeki kürsüsünü, düşman olarak gördüğü kişileri antisemitik ve yanlış yönlendirilmiş olarak nitelendirmek için kullandı ve özellikle kampüs protestocularına ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'ndeki savcılara seslendi.

İşte Çarşamba günkü konuşmadan çıkarılacak önemli sonuçlar:

Netanyahu ABD'deki müttefiklerini övdü

Netanyahu son konuşmasıyla, İkinci Dünya Savaşı'nın simgelerinden biri olan İngiltere Başbakanı Winston Churchill'i geride bırakarak ABD kongresinde en fazla konuşma yapan lider oldu.

Netanyahu salona girdiğinde ayakta alkışlandı, ancak bazı milletvekillerinin alkışlar arasında yuhaladıkları duyuldu. Bazı milletvekilleriyle tokalaşmak için durakladı, diğerlerine ise sadece kısa bir selam verdi.

Kürsüye çıktığında Amerikan halkına ve her iki taraftaki siyasetçilere övgüler yağdırdı.

"İyi günde ve kötü günde, İsrail her zaman sizin sadık dostunuz ve sadık ortağınız olacaktır. İsrail halkı adına bugün buraya Amerika'ya teşekkür etmek için geldim" dedi Netanyahu.

Netanyahu ayrıca konuşmasının tarihi koşullarını kabul ederek "demokrasinin bu büyük kalesine dördüncü kez hitap etmenin" kendisi için "büyük bir onur" olduğunu söyledi.

Ancak başbakan, Demokratların Gazze'de devam eden savaşa destek konusunda bölündüğü, giderek parçalanan bir Kongre ile karşı karşıya kaldı.

New York'tan Alexandria Ocasio-Cortez ve eski Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi gibi bazıları Çarşamba günkü konuşmaya katılmayı reddetti. Diğerleri ise erken çıktı.

Seçim siyasetine karıştı

Netanyahu siyasi yelpazenin karşıt taraflarında yer alan iki figürden özellikle bahsetti: ABD Başkanı Joe Biden ve eski Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump.

Bu haftaya kadar Biden ve Trump, 5 Kasım'daki Seçim Günü yaklaşırken başkanlık için hararetli bir yarışa girmişlerdi. Ancak Pazar günü Biden yarıştan çekildi ve halefi olarak Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i desteklediğini açıkladı.

Netanyahu ilk olarak, 7 Ekim'de İsrail'e yapılan saldırıların ardından Biden'ın verdiği desteğe teşekkür etti.

Netanyahu Biden hakkında, "7 Ekim'deki vahşi saldırıdan sonra haklı olarak Hamas'ı 'katıksız şeytan' olarak nitelendirdi" diyerek 40 yılı aşkın ilişkilerine vurgu yaptı.

Daha sonra Trump'ın yakın zamanda gerçekleşen bir suikast girişiminden kurtulmuş olmasından duyduğu sevinci dile getirdi ve görevdeyken yürürlüğe koyduğu İsrail yanlısı politikalar için kendisine özel olarak teşekkür etti.

"Başkan Trump'ı İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanımaktan İran'ın saldırganlığına karşı koymaya, Kudüs'ü başkentimiz olarak tanımaya ve Amerikan Büyükelçiliğini oraya taşımaya kadar İsrail için yaptığı her şey için de takdir etmek istiyorum" dedi.

Söz konusu bu eylemler hem ABD'de hem de yurtdışında tartışma konusu olmaya devam ederken Birleşmiş Milletler İsrail'in işgal altındaki Golan Tepeleri'ndeki faaliyetlerini kınamaktadır.

Netanyahu protestocuları hedef aldı

Netanyahu konuşurken Kongre binası dışında toplanan binlerce protestocu Gazze'de yaşananları "soykırım" olarak nitelendirdi.

ABD Kongre Binası Polisi, bazı protestocuların "şiddete başvurması" üzerine polis memurlarının biber gazı kullanmak zorunda kaldığını açıkladı. Göstericilerin gözlerindeki yanmayı hafifletmek için yüzlerine su döktükleri görüldü.

Netanyahu konuşmasının birkaç adım ötesinde gerçekleşen protestoları görmezden gelmek yerine doğrudan hedef aldı ve gösterileri "yoldan çıkmış" olarak nitelendirdi. Ayrıca ABD kampüslerindeki savaş karşıtı protestoları da eleştirdi.

"Birçokları kötülüğün yanında durmayı seçiyor. Hamas'ın yanında duruyorlar. Tecavüzcülerin ve katillerin yanında duruyorlar." dedi Netanyahu ve ekledi: "Bu protestocular onlarla birlikte duruyor.

"Kendilerinden utanmalılar"

Netanyahu ayrıca savaş karşıtı protestocuları, İsrail'in on yıllardır vekalet savaşı yürüttüğü İran'ın söylemlerini tekrarlamakla suçladı.

Netanyahu protestoculara "Eşcinselleri vinçlere asan ve kadınları saçlarını örtmedikleri için öldüren Tahran'ın tiranları sizi övüyor, destekliyor ve finanse ediyorsa, resmen İran'ın kullanışlı ahmakları haline gelmişsiniz demektir" dedi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne ağır eleştiri

Ancak Netanyahu'nun karşı karşıya kaldığı tek tepki protestolar değildi.

Mayıs ayında Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcısı Kerim Han, Netanyahu ve müttefikleri hakkında Gazze'deki eylemleri nedeniyle "savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar" işlemekle suçlayarak tutuklama emri çıkarılması çağrısında bulundu.

Netanyahu ABD Kongresindeki kürsüsünü "yanlış suçlamalar" olarak adlandırdığı bu suçlamalara "güçlü bir şekilde karşı çıkmak" için kullandı.

Başbakan savaşın İsrail'in güvenliği için gerekli olduğunu savundu. Ayrıca tutuklanmasına izin verilmesi halinde mahkemenin ABD'yi hedef alabileceği uyarısında bulundu.

"Eğer İsrail'in eli kolu bağlanırsa, sırada Amerika var. Sırada başka ne var söyleyeyim: Tüm demokrasilerin terörle mücadele yeteneği tehlikeye girecek." dedi Netanyahu.

"Yahudi devletinin elleri asla zincirlenmeyecek" diye ekledi ve "İsrail her zaman kendini savunacaktır." dedi.

ABD şu anda UCM'nin otoritesini tanımıyor. Bir yargıçlar heyetinin önümüzdeki aylarda tutuklama emri talebini değerlendirmesi bekleniyor.

Netanyahu savaş sonrası vizyonunu da açıkladı.

Gazze'deki savaş 39.000'den fazla Filistinlinin ölümüyle dokuzuncu ayını doldururken, Netanyahu'nun çatışmayı sona erdirmesi için baskılar da artıyor.

Ateşkes görüşmeleri aylardır devam ediyor. Gazze'deki İsrailli esirlerin aileleri Amerikan haber kanalı NPR'ye Netanyahu'nun konuşmasını "bir anlaşmanın tamamlandığını" duyurmak için kullanacağını umduklarını söyledi.

Ancak Netanyahu bu beklentileri boşa çıkardı. Bunun yerine, insanlıktan çıkarıcı ve Filistin karşıtı olarak eleştirilen aşırı sağcı söylemi tekrarladı.

"Bu bir medeniyetler çatışması değil. Bu barbarlık ve uygarlık arasındaki bir çatışmadır" dedi Netanyahu Kongre'ye.

"Bu, ölümü yüceltenler ile yaşamı kutsayanlar arasındaki bir çatışmadır. Bu çatışmada uygarlık güçlerinin zafer kazanması için Amerika ve İsrail birlikte durmalıdır. Çünkü birlikte durduğumuzda tek bir şey olur: Biz kazanırız, onlar kaybeder."

Netanyahu ayrıca barışın ön koşulu olarak Hamas'ın yenilgiye uğratılması çağrısında bulundu ve "tam zafere" razı olacağını, daha azına razı olmayacağını söyledi.

Savaştan sonraki hayatın nasıl olabileceğini açıklarken, İsrail güçlerinin Gazze üzerinde kontrolü sürdürmesini içeren bir vizyon çizdi.

Netanyahu, "Hamas'ı yendiğimiz günün ertesinde yeni bir Gazze ortaya çıkabilir." dedi.

"Benim o gün için vizyonum silahsızlandırılmış ve radikalizmden arındırılmış bir Gazze'dir. İsrail Gazze'yi yeniden iskân etme peşinde değil. Ancak öngörülebilir gelecekte, terörün yeniden canlanmasını önlemek ve Gazze'nin bir daha asla İsrail için bir tehdit oluşturmamasını sağlamak için orada güvenlik kontrolünü elimizde tutmalıyız."

"Yeni nesil Filistinlilere artık Yahudilerden nefret etmeleri değil, bizimle barış içinde yaşamaları öğretilmelidir" diye ekledi.

Netanyahu bu amaca ulaşmak için önünde oturan ABD'li yasa koyuculara pazarlama konuşmasını yaptı. Askeri yardımların arttırılması çağrısında bulundu.

ABD halihazırda İsrail'e yılda 3.8 milyar dolar askeri yardım yapıyor ve Nisan ayında Başkan Biden 17 milyar dolara kadar ek destek sağlayacak bir yardım paketini imzaladı.

Netanyahu ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmada "ABD askeri yardımının daha hızlı bir şekilde yapılması Gazze'deki savaşın sona ermesini önemli ölçüde hızlandırabilir ve Orta Doğu'da daha geniş çaplı bir savaşın önlenmesine yardımcı olabilir" dedi.

"Bize araçları daha hızlı verin, biz de işi daha hızlı bitirelim.” diye de ekledi.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

tg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum