Netanyahu'nun danışmanı İsrail'in Gazze ateşkeş planını kabul ettiğini açıkladı

Netanyahu'nun danışmanı İsrail'in Gazze ateşkeş planını kabul ettiğini açıkladı

Aşırı sağcı bakanlar Netanyahu'nun ateşkesi onaylaması halinde hükümeti düşürmekle tehdit ediyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bir yardımcısı Pazar günü yaptığı açıklamada, İsrail'in ABD Başkanı Joe Biden tarafından sunulan çerçeve ateşkes anlaşmasını kabul ettiğini, ancak bunu kusurlu ve üzerinde daha çok çalışılması gereken bir anlaşma olarak nitelendirdi.

Netanyahu'nun dış politika başdanışmanı Ophir Falk, Biden'ın önerisinin “iyi bir anlaşma olmamasına rağmen rehinelerin kurtarılması için kabul edildiğini” ifade etti.

İngiliz Sunday Times gazetesine verdiği mülakatta Falk, "Üzerinde çalışılması gereken pek çok ayrıntı var" dedi.

Falk, İsrail'in "rehinelerin serbest bırakılması ve Hamas'ın yok edilmesi" gibi koşullarının değişmediğini de sözlerine ekledi.

Cuma günü Biden, Netanyahu hükümeti tarafından Gazze'deki savaşı sona erdirmek için sunulan ve Hamas'ın elindeki esirleri serbest bırakmasını, İsrail askerlerinin bölgeden çekilmesini, kalıcı bir ateşkesi ve esir değişimini içeren üç aşamalı planı detaylandırmıştı.

Hamas, Biden'ın girişimini "olumlu fikirler içerdiğini" söyleyerek olumlu karşıladı.

Netanyahu ise kalıcı bir ateşkes sağlanmadan önce "Hamas'ın yok edilmesi ve esirlerin serbest bırakılması" konusunda ısrar etti.

Falk, Netanyahu'nun "tüm hedeflerimiz yerine getirilmeden kalıcı bir ateşkes olmayacak" şeklindeki tutumunu yineledi.

Netanyahu koalisyon hükümetini ayakta tutmak için büyük baskı altında.

Birçok İsrailli başbakanı anlaşmayı kabul etmeye çağırırken, aşırı sağcı müttefikleri Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, bunu yapması halinde hükümeti düşürmekle tehdit ediyor.

Netanyahu'nun sağcı koalisyonu parlamentoda çok az bir çoğunluğa sahip ve aşırı sağcı müttefiklerine muhtaç.

Aşırı milliyetçi partilerin hükümetten çekilmesi Netanyahu'yu yeni seçimlere ve uzun süredir devam eden yolsuzluk suçlamalarından yargılanmaya, ayrıca savaşa yol açan güvenlik zafiyetlerinin incelenmesine götürebilir.

Ancak geçen hafta Netanyahu'yu siyasi hayatta kalmaya öncelik vermekle suçlayan muhalefet lideri Yair Lapid, Cumartesi günü yeni ateşkes önerisini kabul etmesi halinde başbakana destek vereceğini açıkladı.

Partisi parlamentoda 24 sandalyeye sahip olan Lapid, Cumartesi günü yaptığı açıklamada Netanyahu'nun bir anlaşma sağlamak için partisinin oylarına güvenebileceğini söyledi.

Lapid, "İsrail hükümeti Biden'ı görmezden gelemez" dedi. "Masada bir anlaşma var ve bunun yapılması gerekiyor. Netanyahu'ya, Ben Gvir ve Smotrich hükümetten ayrılırsa rehine anlaşması için bizden bir güvenlik kalkanı olduğunu hatırlatırım."

Cumartesi gecesi Tel Aviv'de rehinelerin aileleri tarafından düzenlenen büyük bir gösteride Netanyahu'ya ateşkes anlaşması yapması çağrısında bulunuldu.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

x.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum