Netanyahu'nun rakibi Gazze için bir plan olmazsa hükümetten çekileceğini açıkladı

Netanyahu'nun rakibi Gazze için bir plan olmazsa hükümetten çekileceğini açıkladı

Netanyahu'nun rakibi, savaş sonrasında Gazze'nin yönetimine yardımcı olacak uluslararası bir koalisyon kurulması da dâhil olmak üzere altı maddelik bir strateji belirledi.

İsrail savaş kabinesi mensubu Benny Gantz, Binyamin Netanyahu'nun 8 Haziran'a kadar Gazze için savaş sonrası bir plan sunmaması halinde hükümetten ayrılacağı tehdidinde bulundu.

Cumartesi günü düzenlenen bir basın toplantısında konuşan Gantz, kabineyi çatışma sona erdikten sonra kuşatma altındaki şeridin yönetimine ilişkin bir vizyon ortaya koyan altı maddelik bir plan üzerinde anlaşmaya çağırdı.

Eski bir savunma bakanı olan İsrailli siyasetçi, taleplerinin karşılanmaması halinde merkezci partisini Gazze savaşını yönetmek üzere geçen yıl kurulan koalisyon hükümetinden çekeceğini söyledi.

Gantz, Netanyahu'nun İsrail'deki başlıca siyasi rakibi olarak görülüyor. Savaş kabinesine katılmadan önce muhalefetin önde gelen isimlerinden biriydi.

Gantz'ın ültimatomu İsrail hükümeti içindeki çatlakları derinleştirdi ve içeride ve dışarıda Gazze politikalarına yönelik eleştirilerin arttığı bir ortamda Netanyahu'ya yönelik baskıyı arttırdı.

Gantz'ın planı Gazze'deki İsrailli esirlerin serbest bırakılmasını, bölgenin askerden arındırılmasını ve sivil işlerini denetlemek üzere "Amerikalı, Avrupalı, Arap ve Filistinli unsurlardan" oluşan uluslararası bir koalisyon kurulmasını öngörüyor.

Netanyahu'nun tutumunu tekrarlayan Gantz, savaştan sonra ne Hamas'ın ne de Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın Gazze'yi yönetemeyeceğini söyledi.

Gazze'nin askerden arındırılması için Hamas'ın askeri kanadının tamamen tasfiye edilmesi gerekiyor ki İsrail ordusu 225 gün süren çatışmaların ardından bunu başaramadı.

Bu tutum Netanyahu'nun sık sık yaptığı "tam zafer" çağrılarıyla da örtüşüyor.

Yine de Gantz, başbakana ve aşırı sağcı müttefiklerine üstü kapalı bir şekilde yüklendi. "Eğer fanatiklerin yolunu seçer ve tüm ulusu uçuruma sürüklerseniz, hükümetten ayrılmak zorunda kalacağız" dedi.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısı 35.000'den fazla insanın ölümüne ve kuşatma altındaki bölgenin büyük ölçüde tahrip olmasına neden oldu.

Bölgede 100'den fazla İsrailli esir bulunuyor.

İsrail ve Hamas arasında bir esir ve ateşkes anlaşmasına varılması için yürütülen görüşmeler, Netanyahu hükümetinin Filistinlilerin Gazze'deki savaşın sona erdirilmesi talebini reddetmesiyle tıkanmış görünüyor.

ABD ve Katar'ın aracılık ettiği bir önceki anlaşmada Kasım ayında yaklaşık 134 esir serbest bırakılırken İsrail de aralarında çocukların da bulunduğu onlarca Filistinli mahkumu serbest bırakmıştı.

Gantz'ın talebi savaş kabinesi içinde artan gerilimin en güçlü göstergelerinden biri. Savunma Bakanı Yoav Gallant da Perşembe günü yaptığı açıklamada, çatışmalar sona erdiğinde İsrail'in Gazze'nin yönetimine müdahil olmaması gerektiğini söyledi.

Al Jazeera muhabiri Muhammed Camcum, "Son birkaç gündür giderek daha fazla gördüğümüz şey, savaş kabinesi üyeleri arasında Gazze için ileriye dönük plan konusunda büyük bir anlaşmazlık olduğu" dedi.

Camcum, "Bu durum, Netanyahu'nun savaş sonrası Gazze senaryosu için bir plan oluşturması gerektiğini defalarca söyleyen ABD hükümetinin endişelerini de yansıtıyor" dedi.

Bu haftanın başlarında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'i plan eksikliği nedeniyle en sert şekilde eleştirmişti.

Blinken, "Birincisi, sivilleri korumak için net, inandırıcı bir planınız olmalı ki biz bunu görmedik. İkincisi, Gazze'deki bu çatışma sona erdikten sonra ne olacağına dair bir plan da görmemiz gerekiyor ve bunu hala göremedik" ifadelerini kullanmıştı.

Netanyahu, kendi hükümeti içindeki muhalefetin yanı sıra İsrail'in dört bir yanındaki şehirlerde giderek artan gösterilerle de karşı karşıya.

Cumartesi günü Tel Aviv'de toplanan on binlerce protestocu, esirleri geri getirmedeki başarısızlığını ve savaşı idare edişini gerekçe göstererek başbakanın istifasını talep etti.

İsrailli muhalefet lideri Yair Lapid de Cumartesi günü protestolara katılarak Netanyahu hükümetinin düşmesi ve İsrailli esirlerin geri dönmesi için çalışma sözü verdi. Kendisi de eski bir başbakan olan Lapid daha sonra sosyal medyada yaptığı bir paylaşımda mevcut kabineyi "ülke tarihinin en kötü hükümeti" olarak nitelendirdi.

Esirlerin aileleri Tel Aviv'deki İsrail askeri karargahının önünde toplanarak Gantz ve eski genelkurmay başkanı ve Netanyahu'nun savaş kabinesinin mevcut üyesi Gadi Eisenkot'u başbakanın yerine geçmeye çağırdı.

"Doğru olanı yapma cesaretinden yoksun olduğunuz için daha ne kadar kan dökülecek? Gerçeği ortaya çıkarmak sizin görevinizdir, Netanyahu'yu bir an önce iktidardan uzaklaştırmak sizin ahlaki yükümlülüğünüzdür, çünkü o rehineleri ölüme terk ediyor" dedi.

Grup, "Tüm rehineleri kurtarmanın tek yolu, rehinelerin serbest bırakılması için imzalanacak kapsamlı bir anlaşmanın parçası olarak bu savaşı durdurmaktır" diye ekledi.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.