Netanyahu'nun sınır önerisi Gazze'de ateşkesi tehlikeye atıyor

Netanyahu'nun sınır önerisi Gazze'de ateşkesi tehlikeye atıyor

Hamas, üzerinde anlaşmaya varılan ateşkes planına sadık kalması için Netanyahu'ya baskı yapılması çağrısında bulunurken, İsrail liderini anlaşmayı engellemek için Philadelphi Koridorunu elinde tutmakla suçluyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ordunun Gazze'nin Mısır'la olan ve Philadelphi Koridoru olarak bilinen güney sınır bölgesinde kontrolü açık uçlu bir şekilde elinde tutması gerektiğini söyleyerek ateşkes çabalarını tehlikeye atan bir tutum sergiledi.

Netanyahu'nun Mayıs ayında İsrail güçleri tarafından ele geçirilen koridor konusundaki tutumu Gazze'de bir ateşkes anlaşmasına varılmasının önündeki en önemli engel haline gelirken, esirlerin evlerine dönmesini sağlayacak bir anlaşmaya varılmasını talep eden kitlesel protestolar ve Gazze'de İsrail ordusu tarafından öldürüldüğü teyit edilen Filistinlilerin sayısının 41.000'e yaklaşması nedeniyle uluslararası öfke İsrail başbakanı üzerindeki baskıyı arttırıyor.

Netanyahu Çarşamba günü yabancı gazetecilere verdiği demeçte “Gazze askerden arındırılmalı ve bu ancak Philadelphi Koridoru sıkı bir şekilde kontrol altında tutulursa gerçekleşebilir” dedi.

Netanyahu, İsrail'in Gazze'ye silah girişini engellemek için koridorun kontrolünü elinde tutması gerektiğini ve İsrail'in ancak bölgeyi denetleyecek alternatif bir plan sunulması halinde bu stratejik mevkiden çekilmeyi düşünebileceğini söyledi.

“Kaçakçılığın tekrarlanmasını gerçekten önleyebileceklerini... bize gerçekten gösterecek birini getirin” dedi ve ekledi: “Şu anda bunun gerçekleştiğini görmüyorum. Ve bu gerçekleşene kadar biz oradayız.”

Gazetecilerin İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşını sonlandırması için bir zaman çizelgesi sorması üzerine Netanyahu bir zaman çizelgesi vermeyi reddetti.

“Bunu ne kadar süre yapabiliriz? Bu zafere ulaşmak için ne kadar gerekiyorsa o kadar. Ve bence buna giderek yaklaşıyoruz”

Netanyahu, Filadelphi Koridoru konusundaki tutumu nedeniyle İsrail'deki pek çok kişinin sert eleştirilerine maruz kaldı; İsrail askerlerinin Gazze'de kalıcı olarak konuşlanmasına gerek olmadığını ve bunun yerine silah kaçakçılığını durdurmak için gerekirse hedefe yönelik baskınlar düzenleyebileceğini düşünen kendi askeri ve güvenlik kurumları da buna dahil.

ABD ve Katar'la birlikte ateşkes görüşmelerinde arabuluculuk yapan Mısır da İsrail'in kendi sınırı boyunca uzanan koridordan çekilmesi için somut bir takvim talep ediyor. Arap-İsrail ilişkilerini normalleştirmek için tasarlanan 2020 İbrahim Anlaşması'nda İsrail ile resmi bağlar kuran Birleşik Arap Emirlikleri de İsrail'in Çarşamba günü koridoru kontrol etme kararını eleştirdi.

Perşembe günü yaptığı açıklamada Hamas, ateşkes görüşmelerinin çıkmaza girmesinden Netanyahu'yu sorumlu tuttu ve İsrail liderini Gazze'deki savaşı uzatmak istemekle suçladı.

Hamas açıklamasında “Netanyahu'nun Selahaddin Koridoru [Philadelphi Koridoru] ekseninden çekilmeme kararı bir anlaşmaya varılmasını engellemeyi amaçlıyor” dedi.

“Halkımıza yönelik saldırganlığı uzatmak için müzakereleri kullanan Netanyahu'nun tuzağına ve hilelerine düşülmemesi konusunda uyarıyoruz” diyen Hamas, İsrail'in bu yılın başlarında varılan anlaşmaya bağlı kalması gerektiğini söyledi.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum