"Nüfusunun hızla azalması beklenen Çin'de kriz kapıda"

"Nüfusunun hızla azalması beklenen Çin'de kriz kapıda"

Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'in nüfusunun yaşlanma ve düşük doğum oranlarıyla bu yüzyılda hızla düşmesi bekleniyor.

Tarih boyunca nüfusunun yüksekliğiyle dikkat çeken ve dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin'in nüfusu yaygın olarak zannedilenin aksine hızla yükselmiyor, nüfus artış hızı git gide düşüyor. Dahası Çin'in nüfusunun 2032-2035 yıllarında bir noktadan sonra azalmaya geçeceği ve hızlanarak azalacağı tahmin ediliyor.

Tek çocuk politikasının sonuçları

Daha önceleri çok yüksek doğurganlık oranlarına sahipken 1960'lı yılların ikinci yarısından itibaren Çin'de doğurganlık oranları düşüşe geçmişti. 1982'de Çin nüfusunun 1 milyarı geçmesi üzerine hızlı nüfus artışının ekonomisine yük oluşturmasından endişe eden Çin "tek çocuk" politikasına geçerek tek çocuklu ailelere ayrıcalıklar tanımış, üç ve daha üzeri çocuklu ailelere cezalar kesmiş hatta bazen hamile kadınları kürtaja zorlamıştı.

Böylece Çin'de zaten düşüş eğiliminde olan doğurganlık oranı daha da hızlı biçimde düşmüştü. Hızlı düşüş eğilimiyle 2000 yılında doğurgan yaşta kadın başına düşen çocuk sayısı 1.45'e kadar gerileyerek Avrupa ortalamasının bile altına düşmüştü. Bu hızlı düşüş üzerine Çin tek çocuk politikasından kademeli olarak vazgeçerek nüfusunun gelecekteki muhtemel azalmasını önlemeye çalıştı. 

Fakat tek çocuk politikası 1980'li yıllardan beri uygulandığından 2000'li yıllara gelindiğinde doğurgan yaştaki genç kadın nüfusunun toplam nüfusa oranı düştüğünden doğurganlıktaki cüz'i artışa rağmen doğum sayıları düşmeye devam etti. Üstelik Çin halkı az çocuk bakımına alıştığından daha çok çocuk sahibi olmayı artık istemiyor.

Çinlilerin az çocuk sahibi olmasının doğurganlık oranı daha yüksek olan azınlıkların nüfustaki oranlarının artışıyla neticelenmesinden korkan Çin yönetimi Uygurlar başta olmak üzere etnik ve dini azınlıklara az çocuk sahibi olmaları konusunda baskı uyguluyor.

"Çin nüfusu 1 milyarın altına düşecek"

1970-80'den önce doğanlar Çin'de en büyük kesimi teşkil ettiğinden ve bu kesim git gide yaşlandığından Çin'in gelecekte büyük bir yaşlı-emekli problemiyle karşı karşıya kalacağı tahmin ediliyor.

2027 yılında Hindistan'ın nüfusça Çin'i geçmesi bekleniyor. 1,5 milyarı hiç yakalayamadan 2032-2035 aralığında azalmaya başlaması beklenen, şu an yaklaşık 1,4 milyar olan Çin nüfusunun, 2100 yılı itibariyle 1 milyarın altına kadar gerileyebileceği tahmin ediliyor. Çin'in dışarıdan göç almasının hesaba katılmadığı bu durumun aşılması ve Çin'deki yoğun üretimin devamı için Çin'in göçmenlere kapılarını ardına kadar açması gerekiyor.

Çin'in karşı karşıya kalacağı bu nüfus krizinin ekonomik gücüyle dünya üzerinde hegemonya kurma planlarına darbe vurabileceği belirtiliyor.

"Hindistan nüfusu da azalacak"

Doğurganlık oranı hızla düşmekte olan Hindistan'ın şu anda doğurganlık oranı 2.10-2.15 seviyesinde. Bu rakamın ilerleyen yıllarda hızla düşmeye devam etmesi bekleniyor. Şu anda yaklaşık 1,375 milyar nüfusa sahip Hindistan'ın 2027 yılında nüfusça Çin'i geçmesi, yaklaşık 2060 yılında nüfusunun 1,650 milyarı bulmasının ardından azalışa geçmesi bekleniyor.

Kaynak: Mepa News Akademi

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.