Obama 'Afganistan'tan Çekilme' Sözünü Tutmayacak
Obama, Afganistan'daki güvenlik ortamını "belirsiz" olarak niteledi ve Afganistan'da önceden planlanan sayıdan daha fazla birlik bulundurulacağını açıkladı.
ABD Başkanı Barack Obama, 2017 yılında sona erecek olan görev süresinden önce ABD'nin Afganistan'daki varlığının sona ereceğini vaad etmişti. Fakat bazı birliklerin zamansız şekilde ülkelerine geri dönmesi ve Taliban'ın kendini kısa sürede toparlaması bunun imkansız olduğunu kanıtladı.
Obama, Beyaz Saray'da verdiği bir brifingde şu sözleri kullandı:
"ABD, bu yılın sonunda ülkedeki varlığını 5500 askere düşürmek yerine, benim görev süremin sona ereceği önümüzdeki yıla kadar bu sayıyı ülkede yaklaşık 8400 asker olacak şekilde koruyacak"
"Taliban efektif bir direniş gösteriyor"
Kötüleşen şartları itiraf etmesine rağmen Obama, 2016 yılının sonunda ABD'nin Afganistan'daki askeri varlığının 1400 azalacağını duyurdu. Obama, bu yıl ülkeden 1400 askerin geri çekilmesinin, Taliban ve müttefiklerine karşı savaşta nasıl bir yardımı olacağını ise açıklamadı. Taliban, ABD'nin Afgan hükümeti güçlerine doğrudan desteğine rağmen stratejik eyalet Helmand ve diğer bölgelerde önceden kaybettiği birçok yeri yeniden kazanmış vaziyette. Obama, Taliban'ın efektif bir direniş gösterdiğini ve toprak kazandığını da itiraf etti.
Ülkede halihazırda Afgan hükümeti güçlerine "tavsiye ve destek" vazifesi yürüten ve "teröre karşı operasyonlara" katılan 9800 ABD askeri bulunuyor. Obama'nın belirttiğine göre bu iki vazife değişmeyecek.
Obama yönetimi adına çarpıcı bir değişim
Afganistan'da güvenlik durumunun gün geçtikçe kötüye gittiğinin kabul edilmesi, Obama yönetimi adına çarpıcı bir değişim niteliğinde. Yönetim daha önce, Afgan hükümeti güçlerinin ABD desteği olmaksızın yahut az bir destekle askeri operasyonları sürdürebileceğini savunuyordu.
Bu, sahadaki gerçeklerin tam aksi şekilde olduğunu da yüzümüze çarpıyor. Taliban, ABD'nin güneydeki kalelerine yaptığı saldırı boyunca beklemede kaldı. ABD birlikleri ülkeden çekilmeye başladığı sırada savunmasız kalan Afgan hükümeti güçlerine saldırmaya başladı. 2014 yılından itibaren Taliban, ülke genelinde bir gerilla savaşını devam ettirirken ülkenin uzak köşelerinde birçok bölgeyi de ele geçirdi.
Taliban çok sayıda ilçeyi tamamen kontrol ediyor
2015 yazıyla birlikte Afgan hükümeti, ülke genelinde 4 ilçenin Taliban kontrolünde olduğunu kabul etti. The Long War Journal tarafından yapılan bir çalışma, Ekim 2015 itibariyle Afganistan genelinde Taliban'ın 29 ilçeyi tamamen kontrol ettiğini, 36 ilçede ise kontrolün Afgan hükümeti ile Taliban arasında karışık olduğunu belirtiyor.
Taliban'ı hafife alan Afgan hükümeti, 2015 yılının Haziran ayının sonlarında, 9 ilçenin Taliban hakimiyetinde, 40 ilçede ise durumun büyük ölçüde tartışmalı olduğunu belirtti. "The Long War Journal" ise 39 ilçenin Taliban hakimiyetinde, 43 ilçede durumun tartışmalı olduğunu bildirmişti.
Keşfedilen yeni El Kaide kampları
Belki de ülkedeki güvenlik durumunun gün geçtikçe daha kötü hale gelmesinin en endişe verici belirtisi de ülkede El Kaide eğitim kamplarının keşfedilmesi. Kandahar'ın Şorabak ilçesinde, ABD tarafından tespit edilmeden önce bir yıl faaliyet gösteren, El Kaide'ye ait geniş ölçekli büyük bir tesis de dahil olmak üzere iki eğitim kampı bulunuyor. Bir eğitim kampı silahlar, cephaneler, iletişim aygıtları ve diğer ekipmanlarla donatılmıştı 78 kilometrekare genişliğindeydi. Şorabak'taki El Kaide eğitim kampını tamamen ortadan kaldırmak için Ekim 2015'te ABD askeri birliklerinin yaptığı operasyon 4 gün sürdü. Operasyon sırasında 150'den fazla El Kaide savaşçısının öldürüldüğü düşünülüyor.
ABD askeri birlikleri, bu kampın varlığından ancak Temmuz 2015'te Paktika'daki bir başka kampa yapılan baskın sırasında haberdar oldu. El Kaide'nin üst düzey isimlerinden biri olan Ebu Halil el Sudani'nin de bu baskın sırasında öldürüldüğü düşünülüyor. El Kaide'nin bu bölgeyi, üst düzey bir liderlerini orada bulunduracak kadar güvenli addettiği açıkça görülüyor.
Kaynak: Mepanews ve Long War Journal